Бум от жалби към омбудсмана заради събирането на глоби на ГКПП-тата

Имат ли юридическо право органите на МВР така да събират глобите?
28 юни 2020 21:15, Красимир Ангелов
75

Бум на жалби към омбудсмана Диана Ковачева срещу новоизградените гишета за неплатени глоби на граничните пунктове.

Общественият защитник е сезиран за неправилно работеща система, която не отчита вече платени глоби, както и за нарушаване на човешките права при пътуване.

Още по темата
Биляна разбира, че има наложена глоба от преди две години за превишена скорост. Разказва, че не тя е шофирала, но се е наложило да плати 600 лв, съобщава Bulgaria ON AIR.

Случаите като този на Биляна са много. Възмутени шофьори вече са сезирали омбудсмана.

"Тези глоби трябва да бъдат събирани от НАП. Те трябва да бъдат събирани своевременно и разбира се не бива да се допуска хората, когато стигнат до границата да бъдат изненадани с това, че наистина имат глоби, които дължат и за които не са били информирани", казва омбудсманът.

Проблем има и с работата на самата система, твърди Ковачева.

"Наши жалбоподатели ни сезираха с проблем, че когато стигнат на границата те са платили своето задължение, но системата не го отчита и тогава те трябва да носят със себе си платежни документи, да доказват правото си да напуснат страната. Не е приемливо, нали? Трябва да се събират глобите, но не точно на границата", категоричен е омбудсманът.

Дори при наличието на неплатена глоба към КАТ обаче граничните власти не връщат нарушителя. Той има 14-дневен срок да я плати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
1
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Да си бяха спазвали правилата нямаше да има санкции. И никой не им е отказал правото да напуснат страната. Могат винаги да продължат пеша.
54
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
плащайте си навреме глобите вместо само да сте недоволни.
53
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Иначе няма, кака да се научим на ред. Пък и нека да има събираемост. Вече всички са наясно с новата разпоредба и просто трябва да проверят преди да тръгнат.
52
0
 
10
 
! Отговори
дедовия преди 3 години
Аиатемата е пригодена към шофьорите. Няма по-нагъл шофьор от българския в ЕС. а у нас по-нагли са само турските и руските шофьори.Не правете нарушения и няма да имате проблем. Той карал със 130, където трябвало с 50, послед дедовия му е виновен.Другото много лошо българско качество - не можете да носите отговорност. Ясно е, че вие сте направили нарушението. Обаче като ви хванат, от 9 кладенеца вода ще донесете, за да докажете, че не вие сте виновните.
51
1
 
12
 
! Отговори
Мухъл преди 3 години
Общото е, че за да си редовен водач, а не клошар със висящи задъжления трябва:(1) автомобилът да е изряден техническии (2) да няма неплатени задължения вързани с регистрацията (юридически) ако 1 или 2 не са спазени, то водачът не е легитимен, а е длъжник.Водачите, свикнали, че може да си "платят" на катаджиите трябва да бъдат с перманентно отнети права при рецидив.А ушевите вемащи подкуп - да стават бакшиши без пагон, щото за др не стават.
50
0
 
9
 
! Отговори
НИК преди 3 години
Глобите трябва да се заплащат, а дали да се събират от НАП или от МВР няма значение. Това е много добър начин да се съберат дължимите с години глоби, но това трябва да се случва и с чужденците, които всяко лято фучат по пътищата в страната и не спазват никакви правила. Така, като се явят на КПП-то и си получат честитката, и не могат да напуснат страната преди да платят следващата година, като минават през страната ще карат по съобразително и внимателно.
49
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МухълСам си го написал - мухъл. Какво общо има техническото състояние с глоби и застраховки?
48
9
 
5
 
! Отговори
България над всичко преди 3 години
оная имала от 2 години 600 лв задължение ама "не знаела" хахахахахахахая как бързо и хубаво "разбра", та даже си и плати!!не работела системата ли.....
47
6
 
19
 
! Отговори
Мухъл преди 3 години
Как изобщо се стига до ситуация, в която някой си има неплатени глоби на две години? Нали се минава ГТП, каско и т. н.. Не може ли който не си е платил да не получава талон за годишен преглед, като има стари глоби. "Ама то не карах аз"Ае чиба, лъжльовци
46
11
 
9
 
! Отговори
България над всичко преди 3 години
ама трябвало нап да събира глобите хахахахахахахаа кои сте вие, че ще казвате кой да ги събира, нагляри?! няма човек, който да има задължения и да не знае за тях ама се правите на интересни не ви минава номера-ще си плащате
45
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** полицейска държава!
44
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мършите да си плащат! Стига слободия!
43
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво Бойко! Това е начина!
42
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Плащайте си вересиите! Браво,най накрая ви ухапаха!
41
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Платете си глобите,бъдете мъже, а не евнуси! Бъдете жени,а не шантонерки!
40
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"глобите са дължими за нарушаване на закона и когато не са платени държавата има право да си ги събере както намери за добре"Един добър начин би бил държавата да ви отвлече детето, докато не платите.Откъде ви намират такива мал0yмници се чудя?
39
4
 
22
 
! Отговори
До герберските троло преди 3 години
Колкото и да се напъвате, след месец всички вие ще сте беразботни! Герб ще бъде изритан тотално от всяка власт! Боко ще копа камъни! Няма да има кинти за вас ***! Гарантирано от самите гербери!
38
14
 
8
 
! Отговори
мадона преди 3 години
бай *** иска да ръчка бмв то на село ама не иска да плаща , глобите са дължими за нарушаване на закона и когато не са платени държавата има право да си ги събере както намери за добре , навън си плащат тук се правят на тарикати, радвам се че селянията не я пускат докато не плати така е и в щвейцария и на друго места иначе съд
37
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Манталитета ни е да укриваме, крадем и мамим. Държавата пък явно е ОК с това, има страни къдети се лежи в затвора за неплатени данъци и глоби?
36
1
 
3
 
! Отговори
Hayri преди 3 години
Какво става с този свят сак може да бъдат защитавани нарушителите от това да понасят отговорност за действията си. Щом като си сгрешил понасяш наказанието си това е ДЕМОКРАЦИЯТА а и ПАТРИОТИЗМА за който всеки вика гръмогласно плед камерите и микрофоните.