След карантината – бум на хора, потърсили психологическа помощ

Проф. Матанова: Изолацията на заразените с COVID-19 e все по-голям проблем
15 окт 2020 11:22, Красимир Ангелов
6
След карантината – бум на хора, потърсили психологическа помощ
Снимка: Pixabay

Социалната изолация на заразените и болните от коронавирус става все по-голям проблем, обяви в интервю за БНР проф. Ваня Матанова, преподавател в Софийския университет и ръководител на Институт за психично здраве и развитие.

"Беше ясно, че ще се покачат нивата на тревожност, на обърканост, на гняв, на безизходност, на безразличие. Както и изключително много се повиши процентът на хора, които вярват, че това е някаква конспиративна дейност – Covid", допълни експертът.

Още по темата
Проф. Матанова отбеляза, че още през пролетта е предупредила, че не се взимат навременни мерки за психичното здраве на хората по време на изолация, а също така, че за излизането от кризата трябва да се мисли още преди приключването й, но тези сигнали не са били чути и съобразени.

След карантината е имало бум на хора, които са търсили специалисти заради състояния на тревожност, депресивност, обърканост, поясни проф. Матанова пред БНР.

"Много започнаха да ни търсят родителите на деца, които трудно преживяха откъсването от групата на връстниците или трудно се справят с онлайн обучението. Сега сме на етап, в който ни търсят възрастни, хора, които се чувстват социално изолирани за това, че са били контактни, че са били болни, че са били заразени. Мисля, че това ще бъде все по-голям проблем – тази социална изолация, която постепенно започва да се формира по отношение на заразените и на болните", посочи тя.

Психологът бе категоричен, че се увеличават хората с високи нива на тревожност.

"Нашите клиенти, пациенти често си поставят сами диагнози, четейки от интернет, но това е и наш проблем – че даваме малко информация при какви състояния човек трябва да потърси специализирана помощ. Защото не всяко състояние изисква такова нещо", изтъкна тя.
 


6
Още от Общество
"Байк и рън за Чепън" с първо есенно издание
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Целта на тая измислица Ковид е да побърка хората, ама после ще видим до къде ще я докарат тия мошенници?
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Електората на БСП е тотално изкукал.Вярват във всякакви конспирации, които ги заливат хибридчиците и накрая слабата им психика просто не издържа.
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Що за глупости пишете? Да си стоиш у дома и да изперкаш толкова ,че да търсиш психологическа помощ.Не ни е виновна карантината ,психясали сме много преди нея,тя просто ни дойде в повече.
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Не е от карантината, а от топлофикация Е ад. Защото трябва да си стой в къщи и да пуска радиатора. А после трябва да налива пари в Дружеството.
Друго си е да се грееш в работата си цял ден на аванта.
2
0
 
16
 
! Отговори
Психар преди 5 дни
Хората не измряха яко, само изтрещяха яко.
1
0
 
13
 
! Отговори
м,да преди 5 дни
Някои направиха пари от тестове, други ще направят от психоболните от ковида!