Патриарх Неофит: Нека не униваме, живеем във време на изпитание

Духовният водач с обръщение за началото на Рождественския пост
14 ное 2020 21:55, Анисия Иванова
32
Патриарх Неофит: Нека не униваме, живеем във време на изпитание
Снимка: Патриаршията

В напрежението на днешния ден, в трудностите и ограниченията на пандемичната обстановка, ние, православните християни, навлизаме в онова друго време, когато се подготвяме да изживеем отново дивната радост на Рождественската нощ. Това се казва в обръщение на патриарх Неофит за началото на Рождественския пост, който започва от утре.

Постът е пред нас и ние потъваме в тайната на благочестието, когато „Словото стана плът“ (Йоан 1:14). Истинското Богоявление, изявено в пълнота, по словата на св. Василий Велики, е тайната на Боговъплъщението. Бог дойде сред нас, като прие човешката природа, за да ни откупи от силата на смъртта и ни открие вечния живот. В тази най-удивителна в човешката история нощ Младенецът Христос прегърна падналото човечество и прие човешката наша природа, за да я освети и да ни направи синове Божии. Спасителният Божи план започва своето действие, за да завърши в зарите на Христовото възкресение. „С нас е Бог“ (Матей. 1:23) и светът е друг, животът има нов устрем, с който се преодоляват трудностите на човешкото битие.

Патриархът отправя призив: "Нека не униваме, страх да не задушава съвремието ни, а точно обратното, радостта на раждащия се Христос да ни окриля и да ни дава духовна сила"

В своето обръщение духовният водач подчертава времето на изпитание, през което светът преминава, и изтъква потребността от вярата, скромността и дисциплината.

"Братя и сестри, дните са трудни. Живеем във време на изпитание, когато трябва да покажем силата на вярата си, скромността и дисциплината си, като се съобразим с всички препоръки, които изискват от нас здравните власти. Нека не униваме, страх да не задушава съвремието ни, а точно обратното, радостта на раждащия се Христос да ни окриля и да ни дава духовна сила, за да преминем поста и достигнем до Празничната нощ. В трудностите, ние, християните разкриваме своята мощ.

Любовта, състраданието и помощта са връзките на Христовото общество и в тези дни сме длъжни постоянно да разкриваме един на друг тези добродетели. Да не забравяме словата на нашия Спасител: "В света скърби ще имате; но дерзайте: Аз победих света" (Йоан 16:33), и с тази Божия повеля спокойно да преминем през постния период. Нека се молим искрено за благополучието на нашия народ и цялото човечество. Нека постоянната молитва стори чудеса и в утрешния ден да бъдем по-здрави, както духовно, така и физически", пожелава Негово светейшество.

Патриарх Неофит се обръща към вярващите и им препоръчва: "Търсете своите свещеници, пребивавайте в пост и изповед и пристъпвайте с устрем към светите Тайни Христови. Живейте активно в общността на Православната ни Църква, в нейното богослужение, в общата молитва, и вашата надежда никога да не унива, защото "с нас е Бог" (Матея 1:23/).

Към свещенослужителите патриарх Неофит отправя призив да бъдат "добрите пастири на словесното Христово стадо". "Служението ви да носи радостта и надеждата на идващия празник. Влезте в постното време с дръзновение, като отслужвате със старание и благоговение определените богослужебни последования. Обгрижвайте вашите енорияши - те се нуждаят от вашето слово, от вашата молитва и грижа, особено в тези дни на пандемия. Не скъпете времето си, а отдайте силите си в тайнствата на Изповедта и Евхаристията, и бъдете милосърдни и съпричастни с трудностите, и нуждите на Божия народ. Сега е времето, когато трябва да покажем истинската Христова любов и без притеснение да разгърнем силите си, за да преодолеем трудностите на съвременния свят! Леки и спасителни пости!", пожелава българският патриарх Неофит.


32
Още от Общество
БАБХ погна фирмите за кетъринг, детските кухни и училищните столове
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Патриархът е един от малцината, които не ни срАмят.
30
1
 
0
 
! Отговори
от читател преди 1 седмица
До гражданин

Съвременния човек живее 80-85г., туземците по 35-40, родените там мрат като мухи, детската смъртност е огромна, въпреки нон-стоп раждания, хигената е на ниво неадерталци и т.н. , много е жалък коментара, на първобитен човек.
29
1
 
1
 
! Отговори
Мхм преди 1 седмица
Не е изпитание,а наказание. На индианското население по цял свят бяха откраднати земите. Избиха туземци и се настаниха на техните земи. Вдигнаха "мравуняци" от по 15-20 милиона на заграбена земя. Размножиха се, нагъчкаха се там, натровиха се с всякаква химия, лекарства, пестициди и какво ли не. Сатаната ги води за носа и така ги "развива", така добре ги "еволюира",че един ден ще се чудят къде да бягат от мрежите на Лукавия. Само чипове в главата и ваксините им трябват за да ги доразвият до критично ниво. Сега е модерно грешките да се наричат предизвикателства. Така спестяват покаяние.
28
2
 
1
 
! Отговори
АСЕН ИЛИЕВ преди 1 седмица
КАЗАХ: СКАРАБЕИТЕ ДА СЕ ПРИВЕДАТ В УСТАВЕН ВИД И ДА ЗАМИНАВАТ ДА РАБОТЯТ!
27
3
 
1
 
! Отговори
АСЕН ИЛИЕВ преди 1 седмица
КАЗАХ, ЦЪРКВАТА ДА СЕ РАЗТУРИ И РАЗГОНИ!
26
1
 
2
 
! Отговори
гражданин преди 1 седмица
До ЧИТАТЕЛ

Съвременният човек е наблъскан с отрови, консерванти, химии. Живее в стрес. Цивилизацията е болна. Всичко това съвременния човек е постигнал с развитие. Туземните племена са: здрави и щастливи.Нямат болници, аптеки и психолози. Нямат рак. Дишат чист въздух, който съвременният човек не може да си позволи. Живеят в хармонията с природата и не са чували за коронавируса.
25
2
 
1
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 1 седмица
"и Кухотокато се съобразим с всички препоръки, които изискват от нас здравните властлл",
Нали в църква не можеше да се заразиш, а даже заразен, щеше да се излекува??
Бавно, сред като в Русия поизмряха монаси и митрополити, и м влиза в главата.
Кухото словоизлияние и средновековният език на православния елит все повече го отдалечава от българите. Капсулована и замръзнала в развитието си общност не може да бъде съветник на съвременния човек.
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Обвзема ме безкрайна вяра, че ти патриарше си ченге, комунист и троянски кон на руската патриаршия.
Нека Бог бъде милостив и прости прегрешенията ти.
23
1
 
2
 
! Отговори
Винаги преди 1 седмица
когато излизам от дома, след като затворя пътната врата си казвам "Господ напреде и аз след него", прекръствам се и тръгвам.
22
3
 
7
 
! Отговори
до така преди 1 седмица
До така
Господ не е в църквата и в алчните попове, а в твоето сърце. Можеш да се помолиш на Твореца и в градината и в автобуса, и в самолета. "Църква" със свещи НЕ ТИ Е НЕОБХОДИМА. Моли се без посредници, защото те крадат от твоята надежда и енергия.
21
2
 
3
 
! Отговори
така преди 1 седмица
щом Патриарх Неофит казва, значи има нещичко вярно. Аз вярвам на църквата, тя е мястото където можем искрено да се помолим на дядо Господ, да прости грешките ни. Но това няма да помогне, ще трябва да си изтърпим това, което ни е отредено.Всеки хули, но рано ил икъсно стига до там, че да се моли на Господ да му помогне. И той му помага, но когато се срещне с Него. Тук, на земята, можем само да вярваме, че пътят ни до Него ще бъде чист. Амин и Господ да ни пази.
20
2
 
4
 
! Отговори
мирянин преди 1 седмица
Да бъде волята на Бога, създателят на небето и земята, Този който сътвори ручеите и планините, океаните и горите, птичките и тревичките – всичко неръкотворно. Амин.
19
5
 
3
 
! Отговори
цецо пинъса преди 1 седмица
долу тия лицемери дето се чукат с проститутки...
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нека Господ Бог отново прости нам грешните.
Блажени са вярващите(верующите)
Това е пътят към истината.
17
4
 
3
 
! Отговори
гражданин преди 1 седмица
За благополучие на цялото човечество няма да се моля. Цивилизацията в сегашния вариант е унищожителна за Природата, Планетата и неръкотворното Божие творение и Неговия първоначален план. Сатаната не е нещо друго, а човечеството като цивилизация. Затова се казва: „Аз победих света“ (Йоан 16:33). Това не е нищо ново и се знае отдавна. „Да дойде Твоето царство, да бъде Твоята воля, както на небето, така и на земята.“ Така е молитвата.
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не вярвам на крадливите руски агенти, дето се правят на попове!
15
0
 
2
 
! Отговори
Иронимус преди 1 седмица
До Бесен

Бесен, прав си, но всеки си носи кръста и си плаща един ден.
14
0
 
2
 
! Отговори
Иронимус преди 1 седмица
До Терсенето
Ами гредата в окото ти не опровергава ли твоята декларация за "чиста душа"?
13
3
 
7
 
! Отговори
Терсенето преди 1 седмица
Вярно, или не, кроткият Христос, ви е обърнал сергиите мошенници. Срамота, да го предавате на Пилат.
12
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Светозар

с това да спазваме препоръките на властите. църквата и държавата са структури за контрол. исус е бил противник на държавата и на диктатурата. църквата няма нищо общо с учението на исус вече. по скоро обратното - върви ръка за ръка със сатанизма на масонските властолюбци.