Пускат още от най-търсените лекарства, Щабът: Не се самолекувайте!

Най-сериозен натиск върху здравната система има в пет области
Обновена: 16 ное 2020 11:16 | 16 ное 2020 11:16, Веселина Йорданова
122
Пускат още от най-търсените лекарства, Щабът: Не се самолекувайте!
Снимка: Правителствена пресслужба

По-сериозен натиск върху здравната система има в областните центрове София, Благоевград, Пловдив, Бургас и Шумен. Това е било докладвано на министър-председателя Бойко Борисов от министъра на здравеопазването Костадин Ангелов на днешното работно съвещание в Министерския съвет.

Още по темата
В срещата участваха също председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба Тодор Кантарджиев, главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и директорът на "Пирогов" Асен Балтов.

За петте по-натоварени областни центъра е създадена организация за повишаване на болничния капацитет, както и за включването по места на специализанти, които също да оказват помощ. Мутафчийски заяви, че във ВМА се разкриват още 4 клиники за ковид лечение, съобщиха от правителствената пресслужба.

Ангелов беше категоричен, че всички лечебни заведения ще бъдат снабдени с необходимите медикаменти. По думите му проблем е презапасяването на хората с лекарства, като добави, че допълнително 20 000 опаковки  от най-търсените лекарства предстои да влязат на свободния пазар. Осигурени са и лекарства за бременните жени.

Всички присъстващи на срещата потвърдиха позицията си, че самолечението е категорично опасно и българските граждани следва да търсят лекарска помощ и да не се използват безразборно антибиотици. По отношение на дейността на аптеките министър-председателят разпореди здравният министър да проведе среща с представители на Българския фармацевтичен съюз, на която да бъде обсъдено какви са допълнителните възможности в сферата.

В рамките на срещата бяха изразени резерви по отношение на масовото тестване. Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев това би дало единствено "моментна снимка", която обаче след 24 часа ще бъде различна. По темата с кадровия потенциал Кунчев изрази позиция, че е от голямо значение министърът на здравеопазването да има възможност да командирова кадри. За антигените тестове на срещата беше споделено мнението, че използването им е подходящо за спешната помощ, лечебните заведения, РЗИ, в случаите, когато има ограничен ресурс на PCR тестове или при тестване на по-големи колективи от хора.

Премиерът Бойко Борисов беше категоричен, че гражданите могат да помогнат много както на себе си, така и на здравната система като продължават да спазват основните утвърдени принципи - дезинфекция, дистанция и дисциплина.

"Разчитам на хората - можем да бъдем по-дисциплинирани, можем да бъдем по-самосъхраняващи се. В същото време имаме и доста оздравели, което също е добър показател", отбеляза Борисов. По думите му спазването на мерките е от изключително значение за предотвратяването на разпространението на COVID-19, а личната отговорност на всеки един човек, заедно с разумните и балансирани мерки ще спомогне да се преодолее кризата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
гнусен бойко, омерзен съм от това влечуго и околните му
96
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повечето от така наречените лекари се скриха и не никой не може да ги намери
95
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някои от съветите в коментарите биха помогнали повече от най-търсените лекарств в случая.
94
1
 
2
 
! Отговори
23986 преди 3 години
Глава кромид лук, нарязана радиално, се смачква, посолява се и се залива със сока нна един лимон. Хапвате го с хребче. Влизате в банята и се парите. Обличате дебели дрехи и се завивате през глава. Обилно се изпотявате и повтаряте процедурата. Взможно е потенето да продължи. Важното е, че сте пресекли болестта. Повече биков чай, мед, здрава храна. И никаква паника! Не гледайте телевизия, радио и без това никой не слуша, никакви сайтове с данни за болести. И много майки, нали си го знаете!
93
1
 
3
 
! Отговори
жабчу преди 3 години
Ся, стара рецепта:Една глава смлян чесън, няколко настъргани (смляни) корени от Джинджър, нарязан Лимон се заливат с Мед.Сместа се поставя в буркан на тъмно и прохладно за 10 дни.След това по 1-2 лъжици на гладно 3 пъти на ден!Лекува упорити кашлици, бронхити и пневмонии (в комбинация с предписания от лекаря антибиотик).Същата рецепта, но без чесън ако не можете да го понасяте, въпреки, че чесъна има уникален ефект!И разбира се, много Зелен чай с Мед и Лимон!Бъдете Живи и Здрави!!!!
92
2
 
1
 
! Отговори
тъпото преди 3 години
До Анонименправителството е виновно...виж ако беше ти никаква криза нямаше да има....
91
2
 
2
 
! Отговори
тъпото преди 3 години
До АнтиТиквадругарю, искаш да кажеш че изрази от концлагерите на нацистите не трябва да се употребяват... но нацистите са употребявали всичките известни нам думи и изрази и заради това човечеството трябва да измисля нови ли, аз мисля че не, ...но техните национал социалистически концлагери са повторени само от интернационал социалистическите концлагери ,които .твоите хора са изградили на доста места .. повече от тези на нацистите, и идеологията ви е била почти еднаква с тяхната, и знамето..
90
2
 
5
 
! Отговори
Сокче преди 3 години
Ще ви кажа само,че този Б има реална шпиц команда за убийства и гонения на хора подобна като тази на Хитлер SS!
89
1
 
7
 
! Отговори
21 преди 3 години
20 000 при 4 000 заболели на ден за колко дена ще стигнат? О... забравих, това са само тия дето са си платили сами PCR-а. А дали пък ще Ако пук ще си купят само по една опаковка...
88
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В кои аптеки? Аз търсих и никъде нямаше изписаният ми антибиотик, нито знаеха кога може да се достави. Познати ми ги закупиха от Одрин за 6 лв блистера, докато в Софийските където даже го и няма започваше от 20 лв и нагоре.
87
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълен ЦИРК... за сметка на живота на хората!
86
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"...допълнително 20 000 опаковки от най-търсените лекарства предстои да влязат на свободния пазар..."КОИ са НАЙ-търсените лекарства в РБ?Може ли журналистите да направят списък на първите 20 - Наименование и производител, активно вещество, съдържание на активното вещество в една дозировка (таблетка, ампула и др.), "рецептурни или не", и т.н.?И КОЙ решава, че тези препрати са най-търсените?
85
5
 
5
 
! Отговори
Тодор Живков преди 3 години
Фармацевти, пиджита-джиджита - яжте банани и бегайте свободно на Запад да берете ягоди и да миете улиците!
84
1
 
4
 
! Отговори
лекар преди 3 години
До АнонименФармацевтите дават без рецепта защото личните лекари половината са или болни или са се изпокрили някъде!!!Аз изписвам на мои близки по вайбър/след преценка на клиничната картина доколкото мога,естествено/ което е опция за личните лекари защото такава рецепта се признава във всяка аптека!!!
83
2
 
7
 
! Отговори
КОВИДКА преди 3 години
Значи, вдигаш температура и звъниш на личния. Искаш да ти дадат 5 дни болнични, за да си останеш вкъщи, и да ти кажат какво да пиеш. Личният лекар ти казва, че трябва да си направиш PCR тест, иначе ни болнични, ни лекарства. Нооооо въпросният тест трябва да си го платиш ти. Също така получаваш и препоръка за определена лаборатория. След това явно изнудване или прочиташ в интернет и си купуваш някакви лекарства, като вземаш отпуск, или си плащаш PCR, който 100% е положителен. Та така....схема
82
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не се самолекуват? Кой да ги лекува? Какво предлага Костя? Личен лекар с кашляне по телефона? Спешна помощ, дето записва идеане на адрес за след 2 дни? Болниците, където не настаняват защото нямат легла въпреки захаросаните изявления на Костадинчо? Пълно медийно затъмнение за реалността. И като си помисля, че има хора дето се информират само от телевизора и ги случат тези с ококорени очи..
81
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 96"до къде трябва да си стигнал, че да се презапасяваш сляпо с лекарства? Какво говори това за акъла ти?"Защо трябва да говори нещо лошо за акъла ти? Какво трябва да правиш, когато нямаш увереност, че някой ще ти помогне при нужда? Да стоиш и да чакаш, докато другите с акъл ще изкупят всичко?
80
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до къде трябва да си стигнал, че да се презапасяваш сляпо с лекарства? Какво говори това за акъла ти? Защо фармацевтите продължават да продават без рецепта? Какво говори това за контрола и ефикасността на институциите. И още много въпроси могат да се зададат, но има ли смисъл?
79
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Нали разбираш, че ако 80% го карат безсимптомно"Не е много сигурна тази работа. Иначе сметките ти изглеждат горе-долу точни. Но ако това с 80% е вярно, вече би трябвало да се доближаваме до "стадния имунитет". Което е малко съмнително ...
78
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Юруш към аптеките, народе!