Вървим към пълна либерализация на пазара на ток на едро

НС прие на първо четене промени в Закона за енергетиката
17
Вървим към пълна либерализация на пазара на ток на едро
Снимка: БГНЕС

Отпадане на сделките за закупуване на студен резерв предвиждат промени в Закона за енергетиката, предложени от Валентин Николов от ГЕРБ и група народни представители, които парламентът прие на първо четене. От гласувалите 101 депутати 83 бяха "за", а 18 се въздържаха.

Това ще бъде постигнато чрез сключването на сделки на конкурентен принцип за закупуване на разполагаемост за допълнителни услуги, а именно участие в първично регулиране на честота, автоматично вторично регулиране и ръчно вторично регулиране на честотата и обменните мощности в съответствие с разпоредбите на европейски регламент.

Промените привеждат закона в съответствие с регламента, като изрично предвиждат, че операторът осигурява необходимите резерви чрез сключване на договори за допълнителни услуги на пазарен принцип - след проведен търг.

Премахването на сделките за закупуване на разполагаемост за студен резерв представлява още една стъпка към въвеждане на механизъм за осигуряване на капацитет, посочват вносителите. Предлаганата промяна цели уреждане на пазарните отношения в преходния период преди пълната либерализация на пазара на електрическа енергия на едро и създаване на предвидима среда за всички пазарни участници, предаде БТА.

Част от промените са насочени към продължаване на либерализацията на електроенергийния пазар на едро, се посочва още в доклада на Комисията по енергетика. Предвижда се производителите с обща инсталирана мощност от 500 киловата до 1 мегават да предлагат електроенергията си на свободния пазар.

Друга промяна е свързана с премахването на задължението за 5-процентна вноска върху приходите на производители на електроенергия от възобновяеми енергийни източници от 1 януари 2021 година. Целта е стимулиране на производството на зелена енергия, чрез регламентиране на мерки за насърчаване производството на електрическа енергия от възобновяеми източници.

Това е във връзка с изпълнението на ангажиментите на България като страна-членка на Европейския съюз, произтичащи от поставената цел за постигане на пълна въглеродна неутралност на ЕС до 2050 г. (т. нар. "Зелена сделка") и в частност за постигане на отредения за страната дял на електрическата енергия от възобновяеми източници в общото енергийно потребление в страната.

Таско Ерменков от БСП заяви, че групата ще се въздържи от подкрепа. По думите му, докато не бъде решен въпросът с т.нар. американски централи, не може да се говори за либерализация на пазара. Ерменков заяви, че политиката на страната по отношение на студения резерв е небалансирана и непоследователна.
 


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До МММАМЕНЦЕ/12

В цял ЕС всички субсидират енергийните мутри на управляващите, а сега и фармацевтичните.
14
1
 
1
 
! Отговори
АНОНИМ преди 1 месец
Браво! Така ще го начyкат на кухоглавите дано им уврат кухите крaтyни. В западните кочини ги клатят както си искат с тока от доста години. В България още не са почнали.
13
3
 
1
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 1 месец
ВЕЧЕ ВСЕКИ МОЖЕ ДА СИ ПРОИЗВЕДЕ СОЛАРНА ЕНЕРГИЯ И ДА СИ ПОСТАВИ ЕЛЕМЕНТИТЕ НА ПОКРИВА!
АЗ ВЕЧЕ ГО ПРАВЯ--КАКТО ГО ПРАВЯТ В ЦЯЛА ГЕРМАНИЯ И АВСТРИЯ!

ДА МУ МИСЛЯТ ТИЯ ---КОИТО СА У ПАНЕЛКИТЕ У СОФЕТО....ХА,ХА,ХААААААААА
Е, НАЛИ СТАНАХА ВЕЧЕ С ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ ....ХА,ХА,ХААААААААААА
12
4
 
5
 
! Отговори
МММАМЕНЦЕ ИМ преди 1 месец
" Друга промяна е свързана с премахването на задължението за 5-процентна вноска върху приходите на производители на електроенергия от възобновяеми енергийни източници от 1 януари 2021 година.

ЗНАЧИ ТАЙНИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА ФОТО-ВОЛТАИЦИ, ПЕРКИ И ВЕЦОВЕ
СА ОСВОБОДЕНИ ОТ ТОЗИ СТРАШЕН 5 % ДАНЪК !

НО НИЕ БЪЛГАРИТЕ,
НЕ СМЕ ОСВОБОДЕНИ ОТ ЗАДЪЛЖЕНИЕТО ДА ИЗКУПУВАМЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЕЛ. ЕНЕРГИЯТА ИМ ПО ПРЕФЕРЕНЦИАЛНИ > ТОЕСТ СВРЪХ-ВИСОКИ ЦЕНИ

ТЯХНАТА МАЙКА СЪГЛАСНА ЛИ Е С ТОВА ?

ДОЛУ БОЙКО МРЪСНИКА !
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След всяка либерализация следва призивът: "За бога, братя бизнесмени, не купувайте!"
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Капиталзъм в действие... Енергията е лукс, топлината, водата..., яжте банани...
9
2
 
0
 
! Отговори
чичо преди 1 месец
Ползвам уред за спестяване на електроенергия.
Пак ще обсъждаме, след определено време.
8
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Анонимен/7

Ц. Ще стане европейска работа, комплексарю...
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Със сигурност ще стане поредната "българска работа", което се римува с "ц....ска работа"
6
0
 
12
 
! Отговори
Глупаците от НС.. преди 1 месец
наясно ли са за какво точно са гласували.... ??????
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Допълнение: последния път когато опитаха да направят свободен пазар на ток построиха порочния модел с трите енерго дружества и монопола стана даже по-лош. Сега същите хора се правят да умни и ще ни прецакат пак.
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
3ти, напълно погрешно разсъждение. Няма как да има свободен избор на доставчик, защото "последната миля" е една и съща. В България даже не знаем какво е последна миля. Нямаме закони и правила за нея. Няма и как да се доставят ток, газ и комуникации от различни доставчици.
3
1
 
15
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 месец
Моето мнение - Ако този Закон се Приеме - всеки ще има Частен Доставчик на Ток - като Мобилен Оператор или Топлофикация , крайната цена по Фактура за Битовите Абонати ще стане 1 лев за Киловат .Няма нищо против свободния Пазар , но искам и аз като частен потребител да имам Платформа за Избор на Цена . Сега стана много Глупаво - Между АЕЦ (пример) и крайния Потребител имаше верига - АЕЦ - НЕК - ЕСО - ЧЕЗ - Зелена Енергия - Фактура . Сега се добавя още един Играч - Частен Доверен Търговец на ТОК .
2
1
 
19
 
! Отговори
тоест преди 1 месец
да се готвим за десеторно поскъпване
1
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Очаквайте скоро фирма близка до Пеевски да ни ошушка до кокал със сметки за ток. За това е целия шум.