Опашки за погребенията, над месец се чака за кремация на починали

Бум на погребенията отчитат погребалните фирми в цялата страна
83
Опашки за погребенията, над месец се чака за кремация на починали
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Над месец се налага да чакат за кремация близките на починалите от COVID-19. Има опашки и за погребенията, показа проверка на „Монитор“ из страната.

Кремацията на починали в Русе например се извършва в София, Пловдив и Варна, каза управителят на русенската траурна агенция „Тиона“ Татяна Стойкова. Близките предпочитали Пловдив и Варна, тъй като се чакало по-малко. За столичния крематориум можело да се чака и 40 дни, допълни тя. В момента крематориумът в София е натоварен и обикновено трябва около седмица за извършване на изгарянето, съобщиха за „Монитор“ от „София крематориум“ АД.

Бум на погребенията отчитат погребалните фирми в цялата страна. В Добрич например за месец ноември са регистрирани 1200 погребения, досега тази бройка е била за година време, казаха от обредния дом. Записването за часове за погребения става с дни напред и се налага телата на мъртъвците да се съхраняват в хладилни камери. В Добрич свободни за погребение часове има за след 3-4 дни. „Баща ми почина във вторник, има свободни часове едва за събота“, каза добричлия, потърсил услугите на една от траурните агенции в града.

Между 1600-1800-2000 лева струва повече от прилично погребение в Добрич чрез траурна агенция. В цената влиза ковчег от около 600-800 лева, венец, кърпи за гробарите, жалейки, подавки, престой в хладилна камера, ритуал в църквата. Най-евтиното погребение е около 1000 лева, най-евтиният ковчег е 100 лева и е от талашит. Най-скъпият ковчег пък струва 1800 лева.

Управителят на общинската траурна агенция във Велико Търново Методи Петров обясни, че в началото е имало изискване починалите от COVID да се погребват или в два ковчега: вътрешен метален и външен - дървен или в дървен, обшит отвътре с метал. Тъй като това изключително много оскъпявало цената на ковчега, обаче след това била направена корекция и сега се разрешава погребване в дървен ковчег, на който вътрешността се посипва с дървени стърготини или се дезинфекцира с биоцид, най-често хлорна вар. Според гробищния шеф обаче големият проблем е, че никой все още не е казал гробовете, в които са погребани починали от COVID, след колко години ще могат да се отворят и да се ползват отново.

Покрай скока в броя на погребенията се заговори и за спекулативни цени на траурните обреди. Като причина за поскъпването се изтъкват специалните мерки, които трябва да се взимат за починалите от коронавирус – да бъдат слагани в чували и в поцинковани ковчези.

Заради спекулата здравното министерство облекчи още през септември реда за извършване на погребения на починали от COVID-19, като на практика т. нар. метални ковчези не са задължителни. Специален ред за определени погребения е регламентиран в чл. 22, ал. 1 от Наредба №2 от 21 април 2011 година за здравните изисквания към гробищни паркове и погребването и пренасянето на покойници. Тъй като последната редакция на наредбата е от 2019 година, в нея, естествено, не присъства изрично COVID-19.

Според този текст покойниците, починали от заболяванията: холера, чума, петнист тиф, коремен тиф, антракс, туберкулоза (с бацилоотделяне), вирусни хеморагични трески и полиомиелит, или от установено ново, непознато опасно заразно заболяване, се поставят в плътно затварящи се полиетиленови чували, поставени в плътно затворени дървени ковчези, облицовани отвътре с ламарина. Дъното на ковчезите се посипва с прахообразен биоцид, разрешен за предоставяне на пазара по реда на Регламент (ЕС) № 528/2012 на Европейския парламент и на Съвета от 22 май 2012 г. относно предоставянето на пазара и употребата на биоциди или на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси, за продуктов тип 2 с доказано спороцидно действие, при спазване на условията на издаденото разрешение и на изискванията, посочени на етикета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо няма пределна цена за погребения и над това да не могат да те рекетират
70
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да отворят ресторантите и погребалните агенции ще са заети повече
69
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да погреба баща си,чаках 9 дни. На никой не го пожелавам,защото е много тежко психически. Да не говорим за рекета,който ми упражняваше агентът в деня на погребението. Малко му бяха 1600 за погребение,добре че имаше мъже с нас ,та му казаха няколко думи и се отказа.
68
6
 
2
 
! Отговори
Гробокопач преди 3 години
До АнонименВсъщност, тънката уловка на Мангъра бе, че не каза, че говори за идеалният модел в науката. "Колективният имунитет" придобит по естествен път е един идеален научен модел!;))) А реалният модел се разбра впоследствие... Колективен имунитет се добивам само с ваксинацията! И тъй, играта по оста Мустафачийски-Мангъров, щракна и наште мишлета в капана на световната фармацевтична мафия;)))
67
1
 
7
 
! Отговори
Погребателна Агенция преди 3 години
Благодарни сме за процъфтяващия ни бизнес на конспираторите ***!!! Продължавайте в същия дух!!! ВирОз няма и го е измислил Гейтс :)
66
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 71Твоята мутра излезе с юмруче лятото и караше хората да правят глупости. Досущ като твоята особа. Жалък ***
65
1
 
3
 
! Отговори
Преориентация преди 3 години
Вместо за ресторант - запиши се за опело!
64
3
 
13
 
! Отговори
Факт преди 3 години
При неадекватните мерки на мутрите е така, хората *** яко. Мерките на мутрите са неадекватни от началото на епидемията.
63
1
 
5
 
! Отговори
Ехо от Генерала преди 3 години
...Очаквам да ***! Яко да ***!....
62
1
 
7
 
! Отговори
... преди 3 години
В БГ поне е дин бизнес да потръгне...
61
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей сега е времето протестърите от лятото да покажат, че са борци са права. Да излязат и да залеят улиците. Всичките 20 човека:)))))))))))))))))
60
7
 
12
 
! Отговори
ЩО СТЕ НЕДОВОЛНИ, БЕ преди 3 години
ПРОЛЕТТА, НАЛИ, ПИТАХТЕ КЪДЕ СА ТРУПОВЕТЕ...ХАХАХААА...???!!! АМИ, ЕТО ГИ..... ХАХАХААА....!!!! Я,, НАПРАВЕТЕ ПАК ЕДИН ПРОТЕСТ.... ХАХАХААА..... ДА ВИДИМЕ. ДАЛИ ШЕ НАМАЛЕЯТ!!! МОЖЕ, ПА ДА СЕ УПЛАШАТ И ДА НЕ УМИРАТ, ВЕЧЕ.
59
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Утре трябва да излязат данните в НСИ за броя на починалите в България през 49-тата седмица на годината - от 30 ноември до 6 декември вкл. Предишната седмица бяха средно по 660 на ден при 290 предишната година. Сега очаквам около 700 средно на ден.
58
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТОВА Е ЧАСТ ОТ БИЗНЕС СТРАТЕГИЯТА НА ГЕРБ...УВЕЛИЧАВАМЕ БРОЯ НА УМРЕЛИТЕ ОТТАМ И БРОЯ НА ПОГРЕБЕНИЯТА И РАБОТАТА НА ПОГРЕБАЛНИТЕ АГЕНЦИИ И СЪОТВЕТНО ТЕХНИТЕ ПРИХОДИ
57
2
 
4
 
! Отговори
Бибо преди 3 години
Е ТОВА ВЕЧЕ НЕ Е ХУБАВО АКО ЕВЯРНО, ТОВА ЗНАЧИ, ЧЕ МНОГО ХОРА..... БОГ ДА ПРОСТИ. УПРАВЛЯ-ВАЩИТЕ ДА НЕ СЕ ДУЯТ ПО ТВ. А ДА СЕ ЗАМИСЛЯТ. АКО МОГАТ.
56
1
 
6
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Най ги обичам тези, които описват себе си, обобщавайки българина това, българина онова.
55
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все народът е виновен на управляващите!Пък те едни мъдри...И добри, добри...
54
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно голямя част от коментиращите и журналистите на гробища не ходят. Положението е страшно през последните 10-тина години. Все повече и по-млади хора си отиват кой от рак, кой инфаркт, катастрофа, или незнайно от какво. По гробищака картината е страшна, ужасяваща и отразяваща реалноста - смъртността у нас е висока а възрастовата граница пада всяка година. А за това не е виновен вируса, той просто в момента е оправдание и извинение.
53
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
E, и? Умрелите едва ли бързат за някъде, тяхната е приключила.
52
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българинът много обича мерките и ограниченията. Особено, когато се отнасят до останалите, а ако може той самия винаги да е изключение.