Наш студент създаде софтуер за анализиране на убийства

Нидерландия вече ползва изкуствения интелект
16 дек 2020 16:08, Ния Христова
33
 
Български студент разработи изкуствен интелект за анализиране на убийства. Софтуерът може да прави връзки между различни престъпления. Създателят му се надява, че в перспектива технологията дори ще може да ги предсказва.
 
Димитър Рангелов е студент по софтуерно инженерство в Нидерландия. Той стои в основата на разработването на софтуера съвместно с Полицейската академия и Министерството на правосъдието в страната. 
 
"Една платформа, която има изкуствен интелект, може да анализира случаи, да намира връзки между случаи, да намира серийни убийства. Някои случаи наподобяват сходни белези на убийствата", каза Димитър Рангелов пред Bulgaria ON AIR.
 
Проектът вече е тестван и от полицията. Благодарение на него е открита връзка между един неразкрит случай от 2014 година и друг от 2018 г. И двата случая са извършени в един и същи район и при сходни обстоятелства. 
 
Проектът включва създаването на база данни за убийствата в страната, изготвена от информации в стари вестници чрез технологията за компютърно зрение. Софтуерът може да разпознава новините, който са свързани с убийства – както разкрити, така и неразкрити. Общо са събрани около 11 000 публикации от 1800 г. година до наши дни. 
 
"Веднага щом полицията намери трупа, те са длъжни в същия ден да направят официален рапорт за случая и ние имаме данните преди трупът да е изстинал", разясни Димитър.
 
Той е едва на 22 години и вече има няколко спечелени награди от престижни конкурси за иновации. Една от които е за този софтуер. Мечтае да създаде повече разработки, които да бъдат използвани в практиката. 
 
"Да правя все по-големи проекти като този, млади хора да правим все повече иновации", сподели Димитър. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Дървен до 24 преди 3 години
Устройва ме и само-то. ;p
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ния ! ! ! !И двете.Но важе е крайният продукт.
20
3
 
1
 
! Отговори
Ния ! ! ! ! преди 3 години
Нашият студент алгоритъм ли е създал или програмен продукт на базата на алгоритъм ?Научете ги най-сетне тези неща....Само да се чукаш не става !
19
4
 
8
 
! Отговори
От дек на дек ? преди 3 години
А дали може да разкрива как с Дрон се изсипват цял чувал долари и кюлчета злато в нощното шкафче на Баце?
18
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Ахахаха... И как по-точно някаква програма е ИИ?! Много сте зле драскачите."Обясни ни, о мъдрий, що е то ИИ и как няма нищо общо с "програма"!
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МехмедКато човек с 11 години опит в "т.нар" Data Science, ще ти кажа, че дори и да е така, то това са напразни усилия, особено пък от коментари на *** в интернет.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Така както го описахте е направил един автоматичен сърч в база от данни."О коло си умен и какви модерни термни ползваш!
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 20Сигурно, когато са изпозлвали научния метод, за да докажат престъпления, в твоето село са викали да ги горят на клада ...
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Мехмед"и особено от т. нар. търсачки"Нямамва друга удма ли имаш за тях? Инли не си съгласен с тях ли? Защото за да взимаш такава информация се иска специална заповед, но разбира се, вие велите панелни конспиратори, праящи от мъдраст, акъл и пружки с лук ВИНАГИ знаете всичко!
13
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предсказател на убийства - още малко и баба Ванга. Гонител на серийни убийци - глупости. А точно кой е убиеца дали ще познава?
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде на хейтя!Не стига че млад, не стига че с компютри, ми българин! Айдееее на хейтяяя! Който хейти тук се спира! ТОй от всичко де разбираааа!
11
1
 
8
 
! Отговори
Мехмед преди 3 години
Дори коментарите ни по тези сайтове са обект на анализ и база за развиване на бъдещи политики.
10
3
 
6
 
! Отговори
Мехмед преди 3 години
Палантир текнолъджис на Агенцията за национална сигурност на САЩ отдавна извлича и анализира целият информационен поток в интернет и особено от т. нар. търсачки и създава лично досие на всеки жител на планетата. Отдавна сме маркирани и се следим от глобалните бащици и САЩ- като стожер на новия световен ред. На базата на този информационен анализ, САЩ дефинира потенциланите бъдещи конфликти и планира политиките си- къде има потенциал за етно-религиозен конфликт, някоя цветна речолюцийка...
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така както го описахте е направил един автоматичен сърч в база от данни. А пък как ще ги предсказва , само един Господ знае. Те 80% от убийствата и самите убийци не знаят, че ще ги извършат, даже и серийните. Прищраква им нещо и излизат за следваща жертва. Може холандците по друг начин да убиват де. Иначе да е жив и здрав и да се развива!
8
1
 
21
 
! Отговори
Новина от Мерцедес преди 3 години
Последните модели на мерцедес, снабдени със изкуствен интелект няма да бъдат предлагани в България, поради опасения, че автомобилите ще се върнат сами в Германия.
7
6
 
5
 
! Отговори
1234 преди 3 години
Само да питам защо този човек не работи за България?!? А да, защото нещастника БМБ 2010 г ако се сешате каза, страната имала нужда от овчари.С този австралопитек начело избягаха и ще бягат всички с коефициент мога да пиша и чета... БМБ е приклятие от 9 от 10, 10 е метеорит в центъра на софия....
6
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подобни софтуери се ползват от години. Не разбрах кое е уникалното.
5
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може ли да заменим българите с изкуствен интелект, белким потръгнат нещата?
4
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Момчето след много приказки всъщност казва, че е "измислил" единна база, в която да се вкарват данни от престъпления. На принципа на сходството ще прави предположения. Това не е приложимо на практика.
3
2
 
5
 
! Отговори
V преди 3 години
Профайларите останаха без хляб.Ми нали няма да могат да са пенсионират на 50 години с 20 заплати хората на тиквата ? Тва няма да го бъде у бг ;)