Колективен имунитет около септември, но при 60-70% ваксинирани

Антителата - 2-3 месеца след втората имунизация, посочи проф. Христо Тасков
29 дек 2020 09:08, Красимир Ангелов
92

"Колективен имунитет ще има, когато се ваксинират около 60-70% от населението, но тук трябва да включим и тези, които са преболедували." Това заяви бившият директор на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Христо Тасков в ефира на "България сутрин".

"Очаквам това да се случи около септември догодина", посочи проф. Тасков. И добави, че няма смисъл от ваксинация, ако заболяването е преболедувано скоро.

Още по темата
"Ако са го прекарали преди 6-7 месеца - до година, трябва да се имунизират. Затова трябва да се даде предимство на тези, които не са прекарали. Опитът показва, че този имунитет е краткотраен и не знаем с този коронавирус, който циркулира, докога ще имаме антитела", отбеляза експертът.

По думите му в момента се правят изследвания за трайността на имунологичната памет.

"Затова трябва да има готовност и прекаралите Ковид-19 да се ваксинират, а това трябва да се случи към лятото-есента", каза още проф. Тасков пред Bulgaria ON AIR.

Той сподели, че се надява ваксината да има дълготраен успех.

"Безсимптомно прекаралите вируса спокойно могат да бъдат ваксинирани. Те образуват много малко антитела за кратко време", подчерта той и допълни, че единствените противопоказания са за хората с тежка алергия.

"И те могат да бъдат ваксинирани, но при специални условия. При онкоболните може да очакваме по-слаб имунен отговор, ако са на такова лечение, което потиска имунната система", обясни проф. Тасков.

По думите му ваксината съдържа частица от вируса - РНК, увита в мастни капчици, която кара клетките да образуват шипче и след него да се образуват антитела: "самият организъм си образува сам този антиген".

"2-3 седмици след втората ваксина ще се изградят антитела. Ако човек се имунизира сега, след 2-3 месеца ще има антителата. Все още обаче не се знае дали ще се наложи повтаряне на имунизацията", каза събеседникът.

Проф. Тасков посочи още, че той вече е заявил своето желание да се ваксинира и не се притеснява от нищо: "дълбоко съм убеден, че това е една ефикасна ваксина - по-добра от тези, които са ни поставяли преди".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 82Тиквичка в затвора.Избираме тебе.И ти ни оправяш.Така ли?
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До HandelА ако те изберем тебе или друг такъв плюеш пръдльо кой ще остане в България?А?
80
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Професорът казва "Все още не се знае дали ще се наложи повтаряне на имунизацията". С други думи, няма отговор на най-важния въпрос. Няма ли да се появи зависимост на организма към ваксината, която да налага нейното прилагане, вече отвъд волята на първоначално имунизирания? Има толкова примери на лекарства, например, против главоболие, към които организмът привиква и то така, че отказването да бъде невъзможно. Нека не забравяме, че първия път, в тези печални случаи, употребата е била доброволна.
79
2
 
6
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До отровна гадНа кой му пука за ваксинациите? Важното е, както другаря тиквoч се похвали, че са платени 180 милиона лева, които са достатъчни за ваксинирането на 20 милиона българи. И докато се превозят тези ваксини с буса на баба Гицка от Петърч, в България ще останат само ГРОБарите.
78
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото повече го рекламират този вирус, толкова повече не им вярвам!
77
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора, няма смисъл от математиката която правите, всеки разумен човек знае, че е верна, всеки знае, че управляващите нямат хал-хабер от аритметика, те единствено са факири на кражбата,лъжата и манипулацията,единадесета година доказват тези свои способности, от нас се иска обединение и да натирим тези червени герберски крадливи твари към затворите до краят на живота им ! Откраднаха десетки милиарди, заслужават доживотни присъди ! Тик'воча е мафиот бе и заслужава дори смъртна присъда !
76
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То хубаво ще ги направим 70% до септември(което просто не виждам как ще се получи)ама при положение че след шестият месец антителата при ваксинираните изчезват,какво правим тогава?
75
1
 
8
 
! Отговори
отровна гад преди 3 години
Абсолютно невъзможно е да се ваксинират 3,5 млн души до м. сештември догодина!Ако броим и сегашния месец трябва да се ваксинират по 350 хил души всеки месец, а понеже е двукратно значи трябва да са по 700 хил на месец. Което прави по около 24 хиляди на ден или по 1000 на час, 24/7 без прекъсване и без почивни дни!Физически няма как да се случи дори и бройката на ваксините да е налична във всеки един момент!Със сегашното темпо ще са необходими около 4-5 години за ваксиниране на 3,5 млн души!
74
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голямата лъжа много лесно лъсва в момента сме над 7 милиона, т.е. да кажем че 70% от 7 мил. са 4.9 ваксини, които трябва да се повторят до две седмици след първата, т.е. на нас ни трябват минимум 9.8 милиона ваксини. Първо ние повече от 2 мил. ваксини няма да получим и второ нямаме физическата възможност да го направим, дори и да е задължително и под строй да ни ваксинират. Така че това е поредната схема, само че каква е целта този път.
73
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо никой от европейските и американските медии не пише как азиатските страни се справиха с пандемията без ваксини?!?!?!?
72
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мога да напиша "роман" с примери, доказатерлства, факти, маниери и подходи на това правителство които доказват, че тази шайка ГЕРБ са чистокръвни и чистосърдечни комунисти ! Този народ български е ударил дъното на про'стотията щом не може да разбере какви доллни ком'унета е избрал да го управляват !
71
0
 
11
 
! Отговори
Дааа преди 3 години
Този дофтор просто дрънка небивалици. За тази цел са нужни поне 5млн ваксини. До март ще получим под 100 000 официално. До края на годината.......
70
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голяма далавера е този Ковид-19 брейй ! Ваксини, хладилници за ваксини, що пара 'потрошиха тези лу'мпени от това управление ? До сега къде се държаха другите ваксини, в парните котли на болниците ли или в хладилници "Мраз", че купуват нови "специални" за ваксини ? Този Ковид е като санирането - "ОТКРАДНИ ПАРАТА" ! Ама като няма народ с разум така, ще бъде мачкан, клатен и послушен ! Държат ви гладни, за да сте покорни, стар изпитан номер на комунистите !
69
0
 
10
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Продължавайте да вярвате, че има вирус и накрая ще ви навеждат и ваксинират и с кожената инжекция.
68
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никакви реални ваксинации не се правят тук в момента. Всичко е лъжа, та като дойдат баш ваксините, да има повече съгласие.
67
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България пак първенец,но по будали ха ха!И в Испания ваксинират,но без такава агитация и както се вижда от цифрите изнесени в пресата в България са се ваксинирали почти 1.5 пъти повече,като се вземе в предвид броя на населението и броя на заболелите в тези две страни излиза,че българите продължават послушно да се навеждат на най-неадекватното уравление в историята на държавата!В Испания до днес никой не е заплашвал с Ковид-19,обявиха се мерки спазват се и толкова,няма всяване на страх чрез медии
66
1
 
10
 
! Отговори
2Loop преди 3 години
С подобни проценти, личи че изобщо не знаят нищо.Не намерих официална статистика за населението до 16 год., но намерих, че до 18 год. са 21.6%. Т.е. предполагам, че 19-20% са до 16 год. Значи остават около 80% над 16 год. Отделно са всички останали хора с противопоказания - само хората с някаква алергия се смятат около 30%. Т.е. реално на над 40-50% НЕ МОЖЕ да се сложи ваксината.Няма НИКАКЪВ начин да се достигнат 70%. И после тези проценти ще си ги подмятат за извинение по новините.
65
2
 
1
 
! Отговори
Makedon преди 3 години
IMATE VAKCINA ...?..... VO 2-3 NEDELI TREBA SITE DA GI VAKCINIRATE ....EVAVE MRZLIVI DOKTORI SITE STE ZA ... B..E..S..I..L..K..A
64
3
 
11
 
! Отговори
Идват ли кренвиршите преди 3 години
Ше карате ли пак кренвирши? Тоя път ако докарате ваксините с бусове на -Мерло или Каберне-повече "желаещи за доброволна ваксина" ще се запишат. Па ако изкарате пред ХЕИ и една скара--сичкоту електорат ше дойде да пита за кой трябва да гласува!
63
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На ваксините срещу к19 е указано да не се прилагат на бременни, а жени които се васкинират не трябва да забременяват следващите 2 месеца защото може да се увреди плода и да родят увредено дете. Но дали са само два месеца или две години - никой не знае. Вижте какво се случва с такива майки които вярват на медицината и на безопасните лекарства - потърсете информация и клипове за Thomas Quasthoff, гениален оперен певец, но роден без ръце! Много деца на Запад са родени като него тогава, но за това никой не говори.