Подпомагат 53 хил. възрастни в риск с патронажна грижа

Ще предоставят почасови социално-здравни услуги в домашна среда
5
Подпомагат 53 хил. възрастни в риск с патронажна грижа
Снимка: БГНЕС

Над 53 000 хора в риск в условия на пандемия ще бъдат подкрепени благодарение на новата мярка "Патронажна грижа +" на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

В предишните компоненти бяха подпомогнати над 35 000 души, което беше повече от очакваното, но сега предвиждаме да се обхванат повече, каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на откриването на информационен ден със Сдружението на общините, на който бяха представени условията за кандидатстване по мярката и детайли за начина на изпълнението й до момента.

Новата операция е съобразена с обратната връзка, която е получена от общините и затова има разширяване на обхвата и улесняване на кандидатстването.

"Вече има възможност за адаптиране на социалните услуги, делегирани от държавата дейности, с цел превенция от заразяване с коронавирус. Общините ще могат да включат в проектите си дейности, свързани с дезинфекция на сградите, в които се предлагат услугите, тестване на персонала и потребителите, преграждане на помещения с цел изолиране на заразени потребители, допълнителни възнаграждения за персонала за извънреден труд и др.", допълни тя.

С мярката се дава възможност за предоставяне на почасови социално-здравни услуги в домашна среда на възрастни хора над 65 г. в невъзможност за самообслужване, хора с увреждания или поставени под карантина заради COVID-19. Те могат да разчитат на екипите на "Патронажна грижа +" за доставка на храни, лекарства и продукти от първа необходимост, закупени със собствени средства, както и за съдействие за неотложни административни услуги.

Всички общини в страната могат да кандидатстват по операция "Патронажна грижа +" до 31 май 2021 г. Бюджетът на процедурата е 85 млн. лв., а проектите ще се изпълняват до 30 юни 2023 г.

За всяка община има определен прогнозен максимален размер на безвъзмездната финансова помощ, който е съобразен с прогнозния брой нуждаещи се, които имат нужда от услугите, и социалните услуги в съответната община.


5
Още от Общество
Експерт: С коронавируса природата дава знак, че има още много да учим
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Истина преди 1 седмица
Докога ще заблуждават народа с популистки невярни обещания, зашо не признаят на колко бг граждани без никакви доходи като безработните по време на криза или с такива под минимална заплата и пенсия, спряха дори топлия като коледен подарък по време на криза, че отписаха много безработни от борса,за да не им дадат обезщетения за кризата, че не намалиха 12 месеца стаж необходими за обезшетение, след като в криза много от работи ако има са сезонни,че не увеличиха заплати на социалните а ги съкратиха
4
0
 
1
 
! Отговори
Нане преди 1 седмица
Имаш стотарка, от мен барато!
3
1
 
3
 
! Отговори
бутански цигуч преди 1 седмица
тази е много секки ще се оженя за нея
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами помагат заразяват ги с ковид и облекчават пенсионната система
1
1
 
9
 
! Отговори
Нане преди 1 седмица
Давам 100 лева, на тоя дет, ще се осмели да е в един креват с тая!