Връщат тялото на Скатов в Сливен с помощта на правителството

Мениджърът на алпиниста: Цял участък на К2 не е бил обезопасен
179
Връщат тялото на Скатов в Сливен с помощта на правителството
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов пое ангажимент правителството да съдейства за транспортирането на тленните останки на алпиниста Атанас Скатов от Пакистан до Сливен.

Това стана ясно на среща на министър-председателя с мениджъра на загиналия алпинист Мария Илиева, на която присъстваха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

Още по темата
"Изразявам съболезнования към семейството и близките на Атанас Скатов. Изказвам възхищение пред силата на духа му. Такава воля и подвиг няма да бъдат забравени", отбеляза Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Мениджърът Мария Илиева изрази благодарност към министър-председателя Борисов за ангажираността и съдействието, което е получила досега лично от него и от министър Захариева.

Българският консул в Исламабад получи всички необходими документи от МВР и МВнР на Пакистан за транспортирането на тленните останки. Тъй като германската компания, която е застраховала Атанас Скатов преди експедицията, все още отказва да изплати сумата по транспортирането, българското външно министерство извърши плащане, за да може тленните останки на алпиниста да бъдат възможно най-бързо върнати у нас.

Всеки ден престой в Исламабад оскъпява разходите.

Мария Илиева информира премиера Борисов как са преминали последните часове от живота на алпиниста и заяви, че е невъзможно причината за смъртта на Скатов да е друга освен скъсано въже.

Тя обясни, че е имало цял участък по върха, който не е бил обезопасен и се е наложило участниците в експедицията да направят въже с плат от дрехите си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
30
 
! Отговори
ганьо преди 3 години
А стига с това подмазване бе. Връщат го с наша помощ и с нашите пари. Не че съм против но не е с помощта на правителство бойковци и т.н. а с наша.
28
5
 
7
 
! Отговори
Дааа преди 3 години
и лично на другаря Тодор Живков......пардон Буда.
27
2
 
43
 
! Отговори
roro преди 3 години
Само си представям група алпинисти в големия студ и вятър как правят въже от дрехите си ! Направо да бяхте писали,че въжето е от чаршафите от базовия лагер. И колко метра въже направиха? И по него ли се спуснаха. Да ви таковам и глупостите.
26
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Над 6000 метра застраховки вече почти никой не прави. Има единични случаи на "бутикови" застраховки, но цената на полицата е непосилна за 99% от катерачите.
25
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква мафия бе, пич? В полицата пише какво и как, застраховките са по 30 дни и до точнa височина. Някои застрахователи даже отказват за зимен сезон в Непал... Все едно да катастрофираш пиян и да се сърдиш на застраховател после...
24
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В планината може да си най-великият алпинист и да загинеш. Природата е по-силна от всеки, а понякога миг невнимание, стотна от секундата липса на концентрация означава смърт. Всеки може да сгреши фатално. Така че сигурно Скатов е допускал такъв край на живота си.
23
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Застраховка има,и репатриране също,но едва ли е на висока застрахователна сума.Пример: Тялото на Иван Томов, от Хималаите до Русе е струвало 70 000 долара !!! Кой ги е платил ,предполагам ще се сетите сами ...
22
7
 
24
 
! Отговори
Oko преди 3 години
До вчера ви промиваха какъв герой е комплексирания *** вегантарианец, и понеже много пригласяха, сега вие ще плащате сметката! Застрахователите плащат на обикновенни хора сметките, на героите гоите плащат сметката и плащат направата на паметници! На всички герои!
21
0
 
8
 
! Отговори
GG преди 3 години
До 16В грешка си... И за над 6000м си има застраховки.
20
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смъртта на Скатов е храна за журналисти и министри. Ще си направят пари и реклама на негов гръб.
19
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига вече новини за този господин.
18
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето затова никога не си правя застраховки, щото застрахователите са най-голямата мафия. Няма да изплатят и стотинка на вдовицата на Наско, даже може да вземат още пари за някакви неустойки. Нагли мошеници! Иначе за Наско, лека му пръст на човека. Представям си как е паднал от 2 км, и се е разбил в скалите и ме побиват тръпки, преживял е ужасен момент. Но не е трябвало да си търси белята в тая пустош, в тия чукари при - 60 градуса и вятър... Почивай в мир.
17
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малко пиар да си направи правителството, покрай хорското нещастие...
16
4
 
56
 
! Отговори
Бойко преди 3 години
Г-жо Илиева от кои дрехи по точно са направили въже.Не е уважително да говорите такива глупости.Все пак в България има не малко имена в алпинизма, които ви четат глупостите.
15
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Компанията застраховател не плаща при инциденти над 6000 метра и за това съчиниха новата история със скъсаното въже. Да се опитат да измуфтят пари от компанията организатор на изкачването. Ама и там ще ударят на камък, няма как патоанатом в болницата да запише скъсано въже в смъртен акт. Добре, че Бойчето не се срамува да харчи народни пари и ще прати правителствения еърбъс...
14
4
 
38
 
! Отговори
до 8 Go преди 3 години
И какво като е бил застрахован, като застрахователя отказва да плати. Българския данъкоплетец ще плаща за масрафа и излишните рискове.
13
2
 
60
 
! Отговори
DivockХампарцомян преди 3 години
А за работника починал при взрива в Мадрид нищо. Оставили бедната му майчица да се занимава с тамошните власти. Btw НАПаджиите си раздали по средно 4000 лева на човек бонуси, а междувременно хората не са си получили минималното обезщетение полагащо им се по закон от 21 лева. Освен това тероризират хора продаващи вещите си втора ръка за над 2000 лева също да плащали. Сега цяла седмица държавата се занимава с някакъв пътешественик. НАП да открият как се финансират осем експедиции в Тибет!
12
10
 
18
 
! Отговори
Между другото преди 3 години
Борисов кажи си за поръчковите убийства ще ти олекне,добре че е ЦРУ да те крепи иначе щяха да те обесят на вторият ден-диктатор гнусен!
11
2
 
21
 
! Отговори
жив е той жив е преди 3 години
Паметна плоча да му се направи до паметника на Хаджи Димитър!
10
3
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мениджъри, цял отряд шерпи подготвят стълби, въжета, обезопасяват, утъпкват пътя до горе. И после идват великите катерачи да кажат - АЗ ПОКОРИХ. Не казвам че е лесно. Казвам че шерпите инасят цялата работа и за тях е славата. За пишмaн катерачиете остава само риска. Ама то риск има навсякъде, даже и по стълбите като слизаш.