Все повече искат ваксина, но има ли недостиг за личните лекари?

Откриват се някои грешки, призна д-р Брънзалов
Обновена: 23 фев 2021 21:46 | 23 фев 2021 21:41, Красимир Ангелов
47

Лекари алармират за пробойни в организацията с ваксинацицята срещу COVID-19. Има ли достатъчно ваксини за всички и как се осъществява поставянето им от личните лекари?

"Перфектна организация е силно казано, не сме очаквали въобще да няма проблеми. Откриват се някои грешки, които могат да бъдат коригирани. Информационна кампания би била добре дошла, информацията е много важна за всички - както за пациентите, така и за нас. Не бих казал, че няма информация, но трябва да се потърси, където трябва. Важно е да се намери там, където е достоверна", заяви зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов в студиото на "Денят ON AIR".

Още по темата
"За съжаление, няма достатъчно ваксини за личните лекари, но този проблем трябва да бъде решен, защото масовата ваксинация започва сега", коментира още той. По думите му всеки общопрактикуващ лекар е заявил броя на пациенти, които желаят да бъдат ваксинирани, а голяма част са възрастни и с хронични заболявания.

"Разпределението на ваксините трябва да бъде много внимателно. Имаме уверение, че ще почнат да влизат в България повече ваксини и от тях 50% ще бъдат за личните лекари, а паралелно с това другите 50% ще са за ваксинационните пунктове в страната", уточни зам.-председателят на БЛС и добави, че се радва, че все повече български граждани имат желание да бъдат имунизирани.

"В момента срещаме трудности - няма ваксини. Но се надяваме, че количествата ще задоволят сегашните търсения, а за бъдеще има и в повече", каза д-р Брънзалов. Тоя обясни, че в момента ваксинира само с AstraZeneca и пациентите му нямат избор на ваксина.

Неговото мнение подкрепи и пулмологът д-р Александър Симидчиев, който подчерта пред Bulgaria ON AIR, че трябва напоителна комуникация за населението.

"Когато не е достатъчна дозата на информация, общественото съзнание се запълва с дезинформация. Затова трябва да има обилно количество научно базирана информация", категоричен бе той.

"Видяхме какво се случи в Израел - ваксинираха възрастните и хронично болните на 80%, и видяхме ефективността на ваксината. Ваксините са решението, стига да ги има и да се сложат в ръка", подчерта д-р Симидчиев. И отбеляза, че данните за ваксините са за над 80% ефикасност.

"Вече можем спокойно да кажем, че всичките ваксини предотвратяват тежките усложнения и влизането в болница", каза пулмологът и добави, че в условия на пандемия трябва да се работи с наличното.

"Изборът е на базата на това, че хората започнаха да мислят, че има разлики между ваксините. Истинският избор е дали да се ваксинираме или не и кога най-бързо може да се ваксинираме. Безопасността е гарантирана на всички ваксини, ефективността е над 80%", отбеляза д-р Симидчиев.


47
Още от Общество
Медик: При личните лекари в страната има недостиг на ваксини
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 5 дни
Като няма за какво друго да пишат сега ваксините не са достатъчно представете си.

Реват срещу ваксините без да престават, но това не им пречи да са първи в

пунктовете за свободна ваксинация. Това е лицемерие, подлост и манипулация

на техните привърженици, които се оказват в ролята на овцете, за които толкова

обичат да приказват!
40
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 5 дни
Ваксинацията трябва да се извършва само от личните лекари а за тях НЯМА ВАКСИНИ
39
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Ако ме ухапе ваксиниран, ще се превърна ли в зомби?
38
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Тези РНК "ваксини" струват ли ви се добра идея?
Защото на мен не.
37
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Аз съм личен лекар и да Ви кажа въобще не се натискам и не искам тези 10лева на многознаещия Бойко който хвърля едни пари във въздуха като му зацикли нещо Яд ме е че правих списъци и сега тези които се записаха се чувстват излъгани
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
В Израел са ваксинирани 80% с Пфайзер, която тук се дава само на 1ва линия и на който звънне на майтапчийски. А, и другото, в Израел ваксините са в единична доза в опаковка, а не по 5 в шише и да е стерилна само първата от него. Но ние сме велика държава и какво изобщо разбират в Израел с 50 години управление, нали така, Симидчиев?
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Никой не иска.
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Медиите са най лесния начин за манипулация.Който не мисли и не живее в хармония със себе си само може да вярва на скалъпени лъжи.
Хората имат нужда от любов. Най голямата сила е любовта. Най висшата форма на енергия.В нея няма болести и вируси.
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Никой не иска!

Стога реклама!
32
0
 
6
 
! Отговори
Извинете! преди 5 дни
Защо тези ваксини се правят във флакони за 5-8-10 дози?????
31
5
 
6
 
! Отговори
гост преди 5 дни
според мен нямаше ясен план за ваксиниране, определено няма достатъчно дози за масова ваксинация, гледам ваксинират хора на по 20-30 години ,а хора на 70-80 години трябва да почакат тава за мен не нормално,а може би и морално
30
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Спинцовките съдържат препарати за генна химиотерапия.
29
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Те не искат ваксини, а искат документ че са ваксинирани, но няма проблем даже е определена достъпна цена едва от 10 лева, които всеки да може да плати за да получи желаната бележка, че се е ваксинирах ха ха ха но доста лесно е това за всяка продажна душа...
28
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
аз пък няма да използвам ваксините, защото съдържат ГМО
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Междувидовото "прескачане" на вируси доведе до КОВИД 19.
АСТРА ШЕБЕКА ГМО до какво се очаква да доведе?
До обмен на плазмиди между ендо-ретровируси, например?!
Отворихме кутията на Пандора и смесваме гени като безумци решили, че са богоподобни.
Е, Майката природа ще отговори на удара!
26
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
България по БВП на човек е колкото Ботсвана. Също сигурно и по ваксинация щото и средното IQ е толкова със сигурност.
25
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Аз вече се кастрирах с Пфайзер. Балъците да ходят да ги скопяват с АстраЗенека. Ха ха....
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Българин Гейче ...значи !
23
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Утре си слагам три маски и хуквам да се ваксинирам още в 5 сутринта. Може и в 4.
22
3
 
7
 
! Отговори
руми преди 5 дни
с маймунска ваксина кой иска да се ваксинира? не съм очаквала от Оксфорд такава голяма простотия! значи там няма висши учебни заведения и никакви университети! както си го знаехме българите !