Няма недостиг на медикаменти в аптеките

Е-рецептите все още са малко
23 мар 2021 14:17, Ния Христова
4
Няма недостиг на медикаменти в аптеките
Снимка: БГНЕС
Няма сериозен недостиг на антибиотици. В сравнение с втората вълна на заболеваемост от коронавирус търсенето в момента е по-слабо. Това каза пред БНР Димитър Маринов, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз.
 
"Все още забелязваме готово напечатани рецепти, на които само се добавя отгоре името на пациента. Прави впечатление, че част от нещата са буквално взаимоизключващи се. Изписват се едновременно кортикорстероид и имуностимулатор например. Кортикостероидът намалява имунитета, имуностимулаторът го засилва", коментира Маринов. Той съветва пациентите да задават повече уточняващи въпроси за предписваните медикаменти.
 
"В около 80% от случаите в световен мащаб се изписва антибиотик, а според СЗО само в 8 на сто от случаите на болнично лечение на коронавирус се налага да бъде приеман антибиотик", посочи Димитър Маринов. "Плодовете на това презастраховане ще ги берем оттук нататък."
 
Маринов увери, че засега няма недостиг на продукти, съдържащи ацетилсалицилова киселина.
 
"Търсят се и тестове за антитела", каза още Димитър Маринов. Според него доста хора вече са преминали през заболяването и е по-вероятно като се направи такъв тест, той да се окаже положителен.
 
Относно електронните рецепти Димитър Маринов поясни, че те продължават да са твърде малко. "От 1 май нататък би трябвало всички предписания да бъдат електронни", припомни той. По думите му фармацевтите са готови за това, софтуерът също.
 
"Хартиени рецепти ще продължат да бъдат изпълнявани и след това", уточни секретарят на Българския фармацевтичен съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
... преди 3 години
Маналата седмица един приятел си беше с корона и жена му ме помоли да купя всичко по рецептата. Лекарствата бяха четири на брой и ги събрах от ТРИ аптеки. Иначе лекарства има, да.
2
0
 
0
 
! Отговори
Баба мара преди 3 години
ксарелто20 го няма по аптеките да не се продава без рецепта
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във Варна няма дори в складовете дексаметазон,фраксипарин!Няма!