Безопасност в планината: Кои са базовите неща, които трябва да знаем?

Коментар по темата на Огнян Кузманов и Витан Витанов
25 мар 2021 19:36, Ния Христова
18
 
Зимата все още е при нас. Преди дни три лавини паднаха на прохода "Петрохан". Продължава и издирването на сноубордиста, който изчезна в Рила. Знаем ли как да да се защитим от природата и да останем в безопасност в планината?
 
"Винаги трябва да сме подготвени, зимната планина е по-трудна и сложна като пребиваване, но планината трябва да я уважаваме. И през лятото тя може да ни покаже много свирепи условия. В рамките на 5 дни времето ще стане пролет, но в същото време в планината условията са си зимни", каза планинският спасител към отряд "Осогово" Огнян Кузманов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той подчерта, че всеки човек, който иска да ходи в планината през зимата, е трябва да има опит и да знае колко бързо се променят условията.
 
"Трябва физически да се е подготвил през лятото, за да може през зимата да се чувства по-спокоен и по-уверен. Трябва допълнителна екипировка. Ако физически не сме подготвени да си изнесем тази екипировка нагоре, още в началото създаваме предпоставки за инциденти", допълни Кузманов.
 
Витан Витанов, който е хирург и основател на Академия за оказване на бърза помощ, сподели, че повечето хора, които посещават техните курсове, са млади и активни, спортуващи, но най-вече обичат да прекарват свободното си време в планината.
 
"Това са хора, които практикуват и екстремни спортове. Те самите са попадали в инциденти и това е водещото. Те искат да знаят как може да окажат първа помощ както на себе си, така и на хората, с които са в планината. Телефонът е изключително важен, за да може да се обадим и да повикаме помощ", коментира Витанов.
 
Огнян Кузманов допълни, че в раницата ни винаги трябва да се намери място за допълнителна дреха, шапка, ръкавици и спасително фолио.
 
"Желателно е да има външна батерия за телефон, както и челник, който е задължителен. Има приложение на ПСС, с което всеки може да се свърже от телефона си. То дава възможност в момент, в който прецените, че бедствате, да изпратите GPS къде точно се намирате. Но всеки, който иска да ходи в планината, трябва да проучи маршрута, по който ще ходи. Трябва да знае път за евакуация при влошаване на времето. Не може да разчита на планинския водач, защото инцидентите се случват и при планинските водачи", обясни Кузманов.

18
Още от Страната
Опасна сграда притесни жители в Перник
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Кои са базовите неща, които трябва да знаем?

важното е да знаем, че сме безсмъртни! Иначе най-подходящо е да сме по джапанки и с къси гащи. Ако видим знак за опасност, значи искат да ни ограничат правата и трябва точно там да се натикаме. Ако нещо стане държавата е длъжна да ни спаси, щото плащаме данъци!
***, но гъзар бъди!
15
0
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 2 седмици
Тия дето ходят в планината по джапанки, платненки, анцунг и къси гащи вече плакаха много. Също и тези дето обичат да плуват в буйни реки на кило ракия, да тръгват на преходи в снега по шушляк и маратонки......
Аз като тръгвам по баирите нося екипировка и храна като за друга планета, особено ако ще се нощува на открито, вкл. и оръжие.
14
0
 
3
 
! Отговори
Krom преди 2 седмици
До селянин - да, и още нещо. Няма нужда да реферираш към "едно време". Аз също съм израснал с китайските кецове и пионерките. Но когато се говори за сериозни работи - нека бъдем сериозни. В планината хората умират когато не я уважават. Просто е. А зимата в планината може да бъде страшна. Така че, недей пробутва глупости.
13
0
 
3
 
! Отговори
Krom преди 2 седмици
До селянин - знаеш ли, въобще не ми се захваща с теб. Нито ми се влиза в тона ти. Под връх Ботев по платненки … айде моля ти се, не се излагай. Тея хипотези за "българския юнак" дето пие литър вино, гълта метър наденица и морето до колене, планината до топките - дръж си ги за теб. Не си интересен. Аз споделих мнение за хора, които се интересуват. За мен термо бельо - предпочитам Крафт, точни обувки, шапка и подходящо яке, щеки и нож, фенерче, телефон и JPS са неща необходими. Ти както искаш.
12
3
 
0
 
! Отговори
селянин преди 2 седмици
до 12
абре едно време и *** ставаха айде не токо далече платненки му викахме от по 3 лв
(комунистически)
11
0
 
4
 
! Отговори
Krom преди 2 седмици
Най базовото нещо е .. да започнеш. На бас, че от писалите тук най много двама - трима ще могат да кажат как например да избереш подходящите обувки. Планината трябва да се уважава и почита. Когато си там, винаги трябва да се отнасяш почтително. Физическа подготовка трябва, но тя идва и с практиката. Ако пък не можеш да си носиш оборудването - раница с вода, дреха, фенерче, нож и други полезни гърненца както би казал Мечо Пух, не зная чии го дириш там. И бих добавил щеки за трекинг. Полезни са.
10
4
 
0
 
! Отговори
селянин преди 2 седмици
абре там дека ората си пасат офцете вие оцелевате
хи хи хи кило вино 2 ракийка 10 кила месце и сте готови за дено друго не ви требе
9
1
 
4
 
! Отговори
Айде бе преди 2 седмици
Аз спазвам най-основния и сигурен принцип за безопасност в планината. Като хайдутите навремето - в планината можеш да ме видиш между Гергьовден и Димитровден.
8
0
 
2
 
! Отговори
До 4 Адолф преди 2 седмици
Ти водач може да си намериш ,ама се иска да си в добра ПЛСНИНАРСКА форма за зимата трябва да си 2-ино по издръжлив и да имаш .. крачета,, и за леден склон и за дълбок сняг защото ако ходиш по асфалт до някоя хижа по-достъпна надали ще ти трябва планински водач.
7
0
 
4
 
! Отговори
Аз ходя по баири преди 2 седмици
И съм / 2/ КОМЕНТАР --КОМЕНТАРА не е за планински водачи ,хижари ,алпинисти ,спасители и прочие местни жители и д-р. Хващали са ме гръмотевични бури лятно време при които и една крачка не можеш да направиш защото си и във облак...Много голяма помощ е да познаваш терена ,най-голяма помощ ще имаш от собствения опит И споделен др. .опит мн. пъти негативен. .Иначе всеки може да рискува ,но е добре примерно като ще се рискува да е някаква грамадна парична награда или благородно дело ...
6
0
 
4
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 седмици
Цялата тази простотия няма да ви помогне в Планината . Ще помогне на роднините ви , да ви открият мумифицираното тяло Напролет .
5
0
 
4
 
! Отговори
Адолф Хитлер преди 3 седмици
До Адолф Хитлер

Аз съм водил хора до Черни връх тази зима без какъвто и да е опит с планините, дори и лятото. Просто знаеха какво да очакват, малко трябваше да излезнат от зоната си на комфорт и се получиха нещата. Утре някой ще си купи снегоходки и котки, ще се помисли за големия планинар и ще се нашие на някой лавиноопасен участък тип Мальовица... Хубавото, е че към днешна дата GPS-и са навсякъде в нас, просто ако предприемате изкачване сами, уведомявайте близките, ако случайно стане греда.
4
0
 
4
 
! Отговори
Адолф Хитлер преди 3 седмици
До Не трябва да носиш

Времето в планината се променя за секунди, това, че една прогноза в 3 дни е слънчева, не значи, че в планината не може да падне брутална мъгла или порой. Това за зимата е пълна глупост. Като нямаш опит, си намираш някой с такъв. Котки и снегоходки са + и са необходими за редица върхове, но те не са за хора без опит. Маршрути като боянския водопад, камен дел, че дори и черни връх, спокойно могат да се вземат без тях и с малко поне наличен опит и адекватно облекло.
3
3
 
1
 
! Отговори
НИК преди 3 седмици
До 2

Ти имаш ли нещо на "горният етаж" изобщо? Ходи се снимай, ей така за всеки фатален случай. Или по-добре стой си в мишата дупка и си кротувай. Тесногръда и ограничена персона.
2
4
 
6
 
! Отговори
Не трябва да носиш преди 3 седмици
Снегоходки ,котки допълнителни дрехи и фолио и джиесеми--просто зимно време в планината не се ходи ! Лятото по непознати баири също не се ходи ,и гледайте ако ходите на излет да виждате мястото от което идвате следете прогнозата поне за три дена да е постоянно слънчева. . .
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ми най-базовото нещо, което трябва да знаеш - кой си, аджеба. Иначе се надценяваш и си мислиш, че планината ти е задния двор. Готов ли си? Какво трябва, за да си готов, особено ако нямаш водач? Всички тези, които са тръгнали да се катерят и спускат, без да имат необходимата екипировка или подготовка или без да разбират, че не са по-големи от планината и климата, са или невежи, или суицидни.