Спешните медици на ръба, не искат разхлабване на мерките

Медиците отказват да носят отговорност за закъснялата помощ
31 мар 2021 12:00, Ния Христова
72
Спешните медици на ръба, не искат разхлабване на мерките
Снимка: БГНЕС
Спешните медици се обявиха против разхлабването на мерките от 1-и април с оглед новия ръст заболели и усложненята при голяма част от пациентите. В свое обръщение към българския народ и управляващите те заявяват, че са на ръба на възможностите си и отказват да носят отговорност за закъснялата и неадекватна на нуждите на пациентите им спешна помощ.
 
В социалните мрежи председателят на Национална асоциация на работещите в спешна медицинска помощ д-р Десислава Каталиева посочва, че ден преди разхлабването на противоепидемичните мерки МЗ отчита за денонощие 5176 новозаразени/ръст с 679човека/, 155 починали, 9811 хоспитализирани.
 
"Всички тези показатели сочат отново ръст на заболели и усложнени пациенти, които ние трябва да диагностицираме, лекуваме, транспортираме и хоспитализираме. Колкото повече са заразените, толкова повече ще е броят на усложнените пациенти по време на и след КОВИД инфекцията. Това е непосилно за нашата армия от 300 мобилни екипа,160 филиала за спешна помощ и около 40 спешни отделения на територията на страната. Много от колегите ни се разболяха и се налага да осигуряваме графика с извънредни дежурства. Ние сме на ръба на възможностите си и заявяваме,че отказваме да носим отговорност за закъснялата и неадекватна на нуждите на пациентите ни спешна помощ", пиша тя в обръщението от името на спешните медици.
Още по темата
 
Д-р Каталиева подчертава още, че те искат пациентите да получават своевременна и равнопоставена спешна медицинска помощ, но не разполагат с материален и човешки ресурс, който да отговори на ръста на заразените. 
 
"Вината за закъсненията на мобилните ни екипи и лутането по болниците, закъснелите или нереализирани хоспитализации е на управляващите, които не осигуриха адекватни на ръста на епидемията противоепидемични мерки и своевременна масова ваксинация на населението", пише още в обръщението.
 
Затова спешните медици призовават министъра на здравеопазването незабавно да отмени заповедта за разхлабване на противоепидемичните мерки от 1.04.2021. "Считаме ,че заповедта е гавра с труда на всички медици на първа линия и заплаха за спасяване живота на нашите пациенти!", заявят в обръщението си спешните медици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Медиците са на ръба но на кой му пука на кадтика най малко
59
5
 
1
 
! Отговори
Интерсно преди 3 години
Но за сметка на това искат по -1000 лв отгоре обещани им от -буци
58
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато се затегнаха мерките, случаите бяха 2000- 2500. Сега надминаха 5000. Каква е логиката? Никаква. Всички страни със тотален локдаун бележат антирекорди. В Швеция мерки няма, и всичко е ок. Животът продължава, трябва да се живее с този вирус,
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пир по време на чума. това което сега правят безхаберниците борисов, кунчев и другите от щаба е престъпление. Надявам се скоро да бъдат изправени пред съда.
56
1
 
13
 
! Отговори
прави са! преди 3 години
това което правят в момента управляващите е геноцид! Кой ще ви лекува утре, бе, драскачите? Управляващите ли? Смотан народ, смотана държава.
55
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спешните медици да се обърнат към управляващите и да им поискат сметка защо заплатата на една медицинска сестра в България не е равна на заплатата на нейните колежки в Германия или поне в Румъния!Уважаеми спешни медици, моля не се обръщайте към нас, вашите пациенти, защото от нас нищо не зависи - нито имаме пари да ви дадем, нито оборудвани линейки.И на 4-ти април си помислете за кого ще гласувате!
54
18
 
4
 
! Отговори
Алибегов преди 3 години
Я тихо там докторчетатата, утре си пускаме заведенията и яко чакарака ще релаксираме алоу чухта ли ва?
53
1
 
22
 
! Отговори
111 преди 3 години
Браво! Най-накрая някой да се осмели да каже истината в лицето на управляващите....
52
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гошо, помисли..И сега медиците са малко! Не достатъчно!Ако тръгнат те да пасат овце, няма да има кой да лекува болни и при нормална ситуация!
51
1
 
16
 
! Отговори
Уважаеми медици преди 3 години
От Спешна помощ.От Ботокса нищо не зависи.А вашите шефове и председатели на съсловните организации просто клекнаха на един безмозъчен пожарникар.
50
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, най-накрая един смел човек, който знае за какво става на въпрос да излезе и да каже истината!Лошото е, че от цялото безумие , пациентите го отнасят!
49
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами да карат те тогава с по 24 лв. и то след месец. Стига евтина пропаганда. Не си мийте ръцете с лекари и учители. Не те искат затвори за граждани и изкуствени фалити на дребния бизнес. Всичко епо поръчка наеврогейци и нашите лижат подметки, за да ги подпират до безкрай във властта.
48
3
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Уморили се били, а питате ли шофьорът на Джипката, че той без почивен ден обикаля ли обикаля. Я се стегнете, питате ли го да ли му е лесно?
47
2
 
5
 
! Отговори
аз преди 3 години
Искате или не ............. избори идват. РазБойко трябва да успокои малко електората
46
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
по-лесно е да се обикаля с джип, що не се качи в линейка да го разходят?
45
11
 
28
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Абе какво разхлабване, акъл няма този, който прелага разхлабване на мерките !!!Допреди месец заразените бяха много малко, само две седмици след отварянето и заразените, болните и починалите пак главоломно нарастнаха !!!То и изборите трябва да се отложат , ама ... полтиците нямат пари за отлагане !!!
44
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато една жена има повече чест, смелост, доблест и орехчета от цял един парламент....
43
7
 
39
 
! Отговори
НН преди 3 години
Пълно безумие е да махнеш мерките в пик на болестта.Защо ги въведохте изобщо?!Прави са медиците, който е бил зле и опрял до тях, знае за какво става въпрос.Друг въпрос е,че държавата трябва да обезщети неработещите,както това се прави навсякъде в Европа.
42
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ресторантьорБез вас можем, не сте първа необходимост. И без това криете обороти, даплати, данъци, осигуровки. Сега с ноши пари - от бюджета, пак ви дават помощи. Държавага няма да спре д по-малко бармани, сервитьорки, хостеси и съмнителни бизнесмени. Но виж без смешната медицина, не можем. Дори и да е смешна е по-нужна и полезна от вас. Стига сте ревали. Сома ние ли пострадахте. Като видя наглият Алибегов ми се изпаравя и малкото съчувствие към вас.
41
5
 
38
 
! Отговори
м преди 3 години
БРАВО СПЕШНИ МЕДИЦИ ЧЕ БИЕТЕ КАМБАНАТА ЧЕ НЕ МОЖЕТЕ ВЕЧЕ НА ВРЕМЕ ДА ПРИЕМАТЕ НОВОЭАБОЛЕЛИТЕ И НЕ ПОЕМАТЕ ОТГОВОРНОСТ иэлеэте пред болниците эа да ви подкрепим и чуят УПРАВЛЯВАЩИТЕ