Внимание! Двоен ръст на тормоза над деца в мрежата

През 2020-та 17 000 деца са подали сигнал за сексуален тормоз
27 апр 2021 07:00,
54
Внимание! Двоен ръст на тормоза над деца в мрежата
Снимка: Pixabey

Почти двойно са се увеличили сигналите за сексуална експлоатация на деца в мрежата и разпространяването на голи снимки с тях по време на пандемията. Това обясни пред "Монитор" експертът от Центъра за безопасен интернет Антоанета Василева.

9500 са били оплакванията от онлайн сексуален тормоз на горещата им телефонна линия през 2019 година, а за 2020-а са скочили на 17 000.

"Тъй като сме част от голяма международна мрежа за онлайн безопасност, мога да кажа, че данните съвпадат напълно с докладвания скок и при колегите ни от други европейски държави, както и с данните на Европол, които посочват, че през тяхната система ръстът на такива сигнали е над 100%. Притеснително е, макар и очаквано, че по време на пандемията педофилите се развихриха в интернет. Трафикантите на хора, които бяха ограничени заради мерките и затварянето на граници, също", обясни Антоанета Василева.

Тя определи като сериозна опасност факта, че извършителите на тези престъпления все повече навлизат в пространства, които ползват децата.

Те се сприятелявали с тях във Фейсбук, Инстаграм, Тик-Ток, все места, където подрастващите прекарват все повече време. Включително достигат до тях чрез онлайн игри, като се крият зад различни никнейми.

"Така децата общуват с непознати през тези игри и педофилите използват тяхната уязвимост. А мрежата крие рискове за децата, които не са подготвени, опасностите са с най-различен характер", коментира експертът.

Голям ръст на сигналите за онлайн тормоз на деца пък е имало в първия период на пандемията - от март до май миналата година. Тогава на Консултативната линия за онлайн безопасност към Центъра за безопасен интернет -124 123, случаите са с 50% повече, а на Горещата линия, която е онлайн платформа за докладване през сайта - с 60%. Само през април експертите са провели 85 консултации. След това тенденцията е към намаляване на тези обаждания. Оказва се, че децата не се притесняват да потърсят помощ, тъй като могат да получат съвет и да останат анонимни.

"Имаме и чат модул - www.safenet.bg, в който могат да пишат. Това, което им дава усещане за спокойствие, всъщност е, че разговарят с експерти, обучени психолози, но остават и анонимни, ако искат. Така ние им даваме конкретни стъпки за действие, но и им показваме как да се предпазят от такива ситуации в бъдеще", обясни Василева.

Според експертите често пренебрегвана стъпка при създаването на профили в социални мрежи или споделянето на снимки и видео е внимателното разглеждане на настройките за сигурност. Най-сигурният начин тези настройки да гарантират автоматично защита е профилът на детето да бъде задължително под 18 години и с възраст най-близка до реалната. От Центъра за безопасен интернет съветват още родителите да помогнат на децата си да направят настройките в мрежата си така, че снимките и публикациите, които качват в социалните мрежи, да бъдат видими само от хората в списъка им с приятели.

Така рискът лични снимки да бъдат свалени и използвани за направата на колаж или разпространени в други сайтове без знанието на детето се намалява значително.

"В 58 от всички реални случаи за годината с нас са се свързали тийнейджъри между 12 и 18 години, в 18 случая - деца под 12 г., а в 57 от случаите са ни потърсили възрастни над 18 г. Трябва да отчетем обаче и че през изминалата година продължава положителната тенденция на покачване на броя на родителите, които са потърсили помощ и съвет на Консултативната линия при онлайн проблем с детето им", коментира още Антоанета Василева. През 2020 г. нарастват и консултациите по темата за онлайн репутация. Според експертите това показва повишена чувствителност у децата за важността на онлайн репутацията им, особено в началото на тийнейджърската възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
децата на шумкарите преди 2 години
Всичко крадяха и викаха КОНФИСКАЦИЯ...
34
0
 
2
 
! Отговори
МВР-изродите преди 2 години
До спомениКато станахме родители тогава при произшествия ни питаха къде работим!
33
0
 
2
 
! Отговори
родителите преди 2 години
До МрежарТе са на работа. Майките също! КОМУНИСТИЧЕСКО ОБРАЗОНАНИЕ!!!
32
0
 
5
 
! Отговори
Мрежар преди 2 години
Като начало, какво търсят майка си в мрежата? Те родители нямат ли си?
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До спомениЕй, тука много страдалци травмирани има. Как сте оцеляли?
30
1
 
5
 
! Отговори
спомени преди 2 години
До закона на джунглатаПитаха ни къде работят родителите ни! Заплашваха с изключване.
29
2
 
3
 
! Отговори
закона на джунглата преди 2 години
При произшествия биеха първото срещнато дете за назидание на виновните.
28
0
 
4
 
! Отговори
активните борци-БКП преди 2 години
Само за един шамар в полицията ставаха активни пенсионери!
27
0
 
6
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
" Според експертите често пренебрегвана стъпка при създаването на профили в социални мрежи или споделянето на снимки и видео е внимателното разглеждане на настройките за сигурност. Най-сигурният начин тези настройки да гарантират автоматично защита е профилът на детето да бъде задължително под 18 години "=======================================================А кое пречи на малолетното лице, да напише в профила си, че е на 30 ?
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако забелязвате всички НПО-та гръмко няколко пъти в годината си плащат на медиите да съобщат, как проблемите в сферата в която те оперират, стават все по-тежки, все по-сериозни. Каква е целта? Субсидии, дарения, проекти, като цяло да падат пари от въздуха. А дали въобще вършат някаква работа или всичко са свободни съчинения, едва ли някога ще разберем.
25
4
 
11
 
! Отговори
ЕГАТИ преди 2 години
малките гУфненца от рано са научени да лъжат и че с лъжа могат да имат облаги и сега е така!
24
4
 
6
 
! Отговори
разбрахте ли? преди 2 години
Когато жени ни управляват и работят няма да има грижи за децата!БКП Партията е майка за всички безпризорни деца - бъдещите мутростроители.
23
1
 
3
 
! Отговори
светлото ни бъдеще преди 2 години
Бъдещите и настоящите строители на комунизма
22
1
 
5
 
! Отговори
тотална криза преди 2 години
В т.ч. и образованието най-вече в преиначената ни история от платени руски историци!
21
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още едно от десетките последствия на факта, че т.н. "социални" мрежи са на практика антисоциални. В Китай подобно нещо не може да се случи, защото там всеки се регистрира с истинското си име и снимка и може да му бъде потърсена отговорност.
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен21Забравил си за вечерния час на учениците и доброволните отряди от селянчета.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен21Забравил си за вечерния час на учениците и доброволните отряди от селянчета.
18
4
 
6
 
! Отговори
Блага Димитрова преди 2 години
До Анонимен17Имаше кръжоци МЛАД РАЗУЗНАВАЧ за бъдещи доносчици на КГБ-ДСПапагали и доносчици - учениците на Г.Димитров!
17
3
 
4
 
! Отговори
заплахата преди 2 години
Поискаха ни хола за клуб на ОФ-събрания, родителски срещи и занималня.В противен случай казаха, че ще си помеслят дали децата ни ще учат в техникуми и ВУЗ
16
5
 
5
 
! Отговори
истината преди 2 години
Всичко им баше позволено и оправдано в името на БКП-мафията.