Хазната на плюс с малко в края на мандата на "Борисов" 3

Какво показват данните на финансовото министерство?
Обновена: 30 апр 2021 20:15 | 30 апр 2021 20:15, Веселина Йорданова
320

Без дефицит и дори с малък излишък се очаква да приключи мандата си кабинетът на ГЕРБ.

Данните на финансовото министерство сочат, че в края на март дефицитът в държавната хазна е в размер на почти 620 млн. лв. Разходите към края на март са значително по-високи спрямо миналогодишните заради мерките за овладяване на последиците от коронакризата, предаде Bulgaria ON AIR.

По предварителни данни обаче в края на април бюджетът ще излезе на излишък в размер на 115 млн. лв. Приходите се очаква да са с 2 млрд. лв. повече спрямо първите четири месеца на 2020 г. Разходите към 30 април се очаква да са с 3.5 млрд. лв. повече в сравнение със същия период на миналата година.

Изчисленията показват, че само добавките от 50 лева към пенсиите струват над 400 милиона лева от началото на годината до април. Докога ще издържи бюджетът в този си вид и налага ли се актуализация?
 
Преди дни финансовият министър в оставка Кирил Ананиев влезе в задочен спор с президента, според когото кабинетът в оставка не е осигурил парите за пенсионерите.

"Той обяви, че правителството не е направило това. Държа да заявя, че всички разходи са финансови осигурени", категоричен бе Ананиев. "Те вече трябваше да имат. Това са измамници", заяви Бойко Борисов.

Министерският съвет в оставка се противопостави на държавния глава и за актуализацията на държавния бюджет и такава няма да има. С разумно управление на бюджета обаче може да се изкара до края на годината, смята председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Георги Ганев. А парите за пенсионерите и социалните мерки са осигурени.

"Ще продължат до нов парламент и нов МС и ако се наложи, може да се предложи промяна в бюджета. Ще има пари до май-юни за парите за пенсионерите и другите социални мерки, сред които 60 на 40", съобщи Ганев.
Но за да се продължи подпомагането на пенсионерите, вече ще е нужна ревизия на финансовата рамка.

"За пенсионерите финансовото министерство е успяло да намери пари до средата на годината и предполагам след това ще се гласува нова рамка на бюджета, за да продължи тази мярка - поне до края на годината", добави той.

Предварителните прогнози сочат, че въпреки дефицита през март, още през април бюджетът ще излезе на излишък.

"Картината, която се очертава, е, че не разходите вървят по-високо от миналата година, а приходите. Бюджетът ще е малко на плюс, но традиционно по това време на годината е доста на плюс", уточни депутатът.

Изплащането на добавките към пенсиите, които са основно перо в разходната част, може да доведе до сериозни трудности през следващите месеци. Голяма дупка заради нови избори обаче не се очертава.

"Предсрочните избори не са чак толкова скъпи. Около 100 милиона лева - няма проблем", каза още Ганев.

Според финансисти обаче за актуализация на бюджета би могло да се говори и когато са налице данните за второто тримесечие на тази година, а това ще стане в началото на юли.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


320
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
257
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Платената журналистика си личи по заглавието на статията.
256
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво им пречеше на ГЕРБ да вземат Ганев преди 7 години, преди 5 години, преди 3..... водиха само някакви недоразумения като Делянчо, Влади, Менда....
255
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герберчета,защо не сте в Гърция?Или мандалото лппа,и ви трепери душичката за топлите местенца.
254
8
 
3
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 2 години
ВИЖТЕ КОЛКО НИ Е ЗЛАТНИЯТ РЕЗЕРВ!!! ЩЕ ВИ ПРИЛОШЕЕ!!!! 40 КИЛОГРАМА ЗЛАТО!!!! УДЖАААААААААААААААААС!!!!
253
1
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
- Докторе, не мога да заспя!- Представете си пачка от 10 000 лв. по пет лева и ги бройте - ще заспите по някое време!На другия ден:- Какво стана, помогна ли?- Ами, не! Броих, броих и все ги изкарвам 9995 лв. И не мога да заспя от нерви, че ми липсват едни пет лева.- Тогава - Ще броите овце.На третия ден:- Какво стана, броихте ли овцете?- Не е за вярване! Броих, броих и тъкмо да заспя, последната овца ме погледна право в очите и ме попита :- Абе, какво стана с ония, липсващите пет лева?
252
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако не се спре този трик с ИЗБОРНИТЕ правила ,ще се удавим в безвремие и беззаконието '
251
2
 
8
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 2 години
"ЧАЛГАРО-КОМУНИСТ"....НОВАТА ВИША ФОРМА НА УПРАВЛЕНИЕ НА ЧЕРВЕНИТЕ МУТРИ.ПОСЛЕДНОТО ИЗДИХАНИЕ НА СОЦ-а!!!!!
250
9
 
4
 
! Отговори
1 преди 2 години
До КРИЙТЕ СИ ПАРИТЕ!,прав си,точно заради това,искаме тиквата-комунист да си отива,и да не се занимава с политика,тя не е работа за него.
249
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БКП БСП прифесоре повече акъл от вас и БАН не искамеРадев БСП АГИТАТОРвие като радев не сте профсори а БСП Агитатори
248
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шоу партията Лице на Илия Павливнеговите избиратели са излъгани
247
2
 
4
 
! Отговори
123 преди 2 години
До РеалностОтново ли в една и съща тема да обяснявам какво включва брутният външен дълг? Снощи на друг протестър обяснявах какво включва но беше безполезно. Ако някой се интересува да погледне назад в коментарите на темата. Накратко от тези 37 млрд. само 7.4 са държавен дълг. Ако се прибавят и държавногарантираните задължения може да достигне до 11 млрд. И последно защо пропускате да споменете колко е нетният външен дълг.
246
5
 
9
 
! Отговори
КРИЙТЕ СИ ПАРИТЕ! преди 2 години
ЩЕ ИМА МОРАТОРИУМ И ВЪРХУ ТЕГЛЕНЕТО НА ПАРИ ОТ БАНКИТЕ...ЗА ДА СЕ ОСЪЩЕСТВИ , "АКТУАЛИЗАЦИЯТА НА БЮДЖЕТА" ОТ РАДЕВ И ЧАЛГАРСКАТА БАНДА НА БКП!ЗАПОМНЕТЕ:КОМУНИСТ--НЕ МОЖЕ ДА УПРАВЛЯВА БЕЗ ДА КРАДЕ , ВАШИТЕ ПАРИ!
245
3
 
12
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 2 години
АКТУАЛИЗАЦИЯ НА БЮДЖЕТА --НЯМА ДА ИМА!!БЮДЖЕТА Е НА ...ПЛЮС!А , ИНАЧЕ---БКП/ БСП И ФИГУРАНТА , ИМАТ НУЖДА ОТ ОЩЕ ПАРИ ЗА ДАЛАВЕРИТЕ!ТЪРСЯТ НЯКОЙ , КОЙТО ПАК ДА ОГРАБИ НЕКОЯ БАНКА , С "ВЪТРЕШЕН ЗАЕМ"...КАТО ПРИ КТБ!ТОЧНО ЗАТОВА ИСКАТ , "АКТУАЛИЗАЦИЯ НА БЮДЖЕТА"....СИРЕЧ "ДЪРЖАВЕН ЗАЕМ"!ЗАТОВА Е ТОЯ РЕВ!!!!!!!
244
11
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ДА ВЯРНО Е!!ЦЕЛИЯ БЮДЖЕТ ЗА 2021 КОЙТО БЕШЕ ГЛАСУВАН Е ОПОСКАН ДО СТЕПЕН ДА Е МАЛКО НА +КОЛКОТО ДА ГО ДООКРАДАТ ПРЕЗ МАЙ!ЗА ТОВА ОБЯВИХА СЕГА , ЧЕ Е НА ПЛЮС ЩОТО ПРЕЗ МАЙ ВЕЧЕ НЯМА ДА Е!
243
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Готви се пореден геноцид над българския народ - цените на парното, топлата вода, електричеството и за каквото си помислите. Затова трябва да се състави правителство на всяка цена - да се спре с геноцида.
242
17
 
13
 
! Отговори
Mopcku_ преди 2 години
Сега да можеха и още един заем да теглят и щеше да е още мн на плюс, ама не им давате време. И лека нощ на нощната смяна гърбави ***.
241
7
 
18
 
! Отговори
Реалност преди 2 години
Също така имаме и над 37,000,000,000 евро (37 милиарда) външен дълг. Ако разделиме тази цифра на 3,000,000 работещи българи разбираме, че всеки човек в държавата дължи над 12,000 евро на външни кредитори.
240
7
 
19
 
! Отговори
Kosatka преди 2 години
До #283Активист на БСП# За това си прав. НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА КРАДЕ КАТО ВАС КОМУНИСТИТЕ. ОСТАВЯТЕ ДЪРЖАВАТА ВИНАГИ В КРИЗА. Да припомня - лукановата зима, жанвиденовата зима, кризата след орешарски. Добре че червените бабички все повече оредяват и скоро 4- та партия АХАХАХА
239
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещастен лъжец.
238
11
 
7
 
! Отговори
Активист на БСП преди 2 години
Не можа да окраде всичко.И за това е некадърен