Решено! Вдигат пенсиите средно с 64 лв. от 1 октомври

До тази дата добавката от 50 лева ще се изплаща на всички пенсионери
93
Решено! Вдигат пенсиите средно с 64 лв. от 1 октомври
Снимка: БГНЕС

От 1 октомври пенсиите ще се увеличат средно с 64 лв., а средният им размер през тази година ще достигне 550 лв. Това предвиждат промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г., които бяха одобрени от правителството. С измененията се предлага пакет от мерки, чрез които трайно се осигурява по-висок доход от пенсии както за настоящите, така и за бъдещите пенсионери, съобщиха от правителствената пресслужба.

С промяна в Кодекса за социално осигуряване се предвижда тежестта за една година осигурителен стаж в пенсионната формула да се увеличи от 1,2 на сто на 1,35 на сто. Този коефициент ще се прилага при изчисляването на пенсиите за трудова дейност, които ще се отпуснат след 1 октомври 2021 г., когато законът влиза в сила.

По този начин се повишава адекватността на новоотпуснатите пенсии, насърчава се по-продължителното участие на хората на пазара на труда и нараства процентът на заместване на доходите от труд.

С по-високата тежест на осигурителния стаж ще се преизчислят и всички пенсии, отпуснати преди 1 октомври 2021 г. Със законопроекта се предлага от 1 октомври минималната пенсия за пълен осигурителен стаж и възраст да се увеличи от 300 на 340 лв. Това ще доведе до нарастване с 13,3 на сто на всички пенсии за трудова дейност, определени в минимален размер.

Сред тях са пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствените пенсии.

От 1 октомври максималният размер на пенсиите се повишава от 1440 лв. на 1500 лв. От същата дата се предлага социалната пенсия за старост да се увеличи от 148,71 лв. на 170 лв.

По този начин ще се приложи справедлив подход при актуализиране на доходите на всички пенсионери, тъй като с 14,3 на сто ще се повишат и размерите на пенсиите, несвързани с трудова дейност - пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия, както и на добавките, които се изчисляват от размер на социалната пенсия за старост.

С промените в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. са предвидени и средства за изплащане на добавка от 50 лв. на всички 2 080 000 пенсионери. Целта е тази подкрепа да продължи до 1 октомври, когато в сила ще влязат разпоредбите, които ще доведат до повишаване на всички пенсии.

 


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
26
 
! Отговори
пенсионер преди 2 месеца
До баба мара - Маро ,а да се вземем с твойта увеличавана пенсия може и до Халкадики да идем ,а от мойта ще ти купя лекарства за деменция.
67
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
2милиона пенсионери?При положение че всички българи сме не повече от 5 милиона звучи стряскащо.
66
32
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Спрете магистралите!! Дайте пари на хората!! Българите асфалт не ядат!!
65
20
 
15
 
! Отговори
Ако върнат преди 2 месеца
Авансово дадените за незаконните магистрали, ще има за 10 години напред пенсии.
64
30
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За мен лично е по добре да си остане служебното правителство, хората са дисциплинирани и отговорни, за разлика от сикаджията, дето не смее да стъпи в Чехия :))
63
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Заглавието е подвеждащо, това е само предложение, трябва да се гласува в парламента нищо не е сигурно
62
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най ниските със 40лв на тия с най висока с 60.Ей ясно ни е че математиката е точна наука ,ноГлада и мизерията не са наука ами са нещо различно.
61
26
 
13
 
! Отговори
БСП преди 2 месеца
Браво!! С падането на хунтата на ГЕРБ, България тръгна нагоре!! Скоро всеки Българин ще го усети!!
60
9
 
17
 
! Отговори
Отговор преди 2 месеца
До 60 Не с разбра какъв "факт"е това? Още до април Ананиев отчете 1 милиард излишък! Като се прибавят и 491 милиона прибрани ,от заделените за магистрала Хемус, и се оказва че служебните са събрали два пъти по-малко от ГЕРБ!
59
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Популизма винаги свършва зле...., но е запазена марка на БСП!
58
12
 
13
 
! Отговори
Да бе, преди 2 месеца
Да вземат заделените пари за магистрала Хемус, и да ги раздадат за пенсии, надали е най-разумнито решение! Да му мислят тези, които трябва да събират бюджета в следващите управления! Радев верно ще доведе финансите на държавата до "блато"! Дано и успеят да треснат на изпроводяк и някоя банка, че те просто така няма да си тръгнат!
57
19
 
11
 
! Отговори
Факт преди 2 месеца
Браво!!!!Хората започнаха да събират данъците и от айдуците,не като Мутрата да им опрощава за сметка на народа!!!!!Три..ловете ДГД!!!!
56
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ТОЧНО ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ,ДАВАМ ТИ 60 ЛВ.,НО ТИ ВЗЕМАМ 50ЛВ. И РАВНО НА 10ЛВ.!ЖАЛКИ ПОПУЛИСТИ!!!!!!!!!
55
3
 
7
 
! Отговори
Така си е преди 2 месеца
някой ще се гътне по-рано и неговата част ще се преразпредели на живите, ето сега вируса разреди малко редиците с 35 хиляди повече мъртви за 1 година.
54
3
 
7
 
! Отговори
Боко не е стиснат преди 2 месеца
Плаща по 5 бона на час. Твоят надник е 100 пъти по-нисък. ;-)))
53
11
 
7
 
! Отговори
Вдовишка добавка преди 2 месеца
Средно увеличение с 64 лв означава на бедните 20 стотинки, а на военните /и другите с големи пенсии/ 200 лева. Защо се дават вдовишки добавки от 25/или 26%/ от фонда на НОИ? Това са социални помощи. Да им ги дават така както дават пари за отопление- само на нуждаещите се и то на всички самотни пенсионери както е в Европа.
52
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Браво на служебното правителство!!!
51
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Боце иска приемственност, ето я, да видим какво ще изреве сега :))
50
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сега една чистачка взема минимална пенсия каквато взема и един инженер, който се е пенсионирал преди 10 години. От къде накъде служебното правителство взема толкова важни решения, които касаят 2 милиона души в България. Кой ги е избрал тях? Радев заслужава да бъде замерян не с яйца и домати, а с камъни, за това, че назначи тези крадци от Харвард и доберманът Рашков.
49
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Боцо даде 50 кинта отгоре, служебното се учи и увеличава, все пак Боце си е социопат, знаеше как да постъпва :)) Ето сега че увеличават пенсиите и гърбавите изригнаха в недоволство, нали искахте приемственост, ето я :))