Заплатите в София скочиха с над 200 лева за година

Средното увеличение на възнаграждениятае със 150 лв.
74
Заплатите в София скочиха с над 200 лева за година
Снимка: Dnes.bg, архив

Заплатите в София продължават да нарастват. Средната заплата в столицата за месец март е 2068 лв., което е с 227 лв. (+12,3%) повече от същия месец на миналата година, показват данни на НСИ, цитирани от "Труд".

Във всички области на страната средните заплати значително са нараснали в рамките на година по време на пандемията. Средното увеличение на възнагражденията спрямо март 2020 г. е със 150 лв. Като във всички области на страната ръстът е с над 100 лв. Изключение прави само Хасково, където повишението е с 95 лв.

Голямото увеличение на заплатите се дължи на няколко фактора. В началото на пандемията, през март и април миналата година, заплатите бяха намалени в редица сектори на икономиката. След това обаче възнагражденията отново тръгнаха нагоре. За ръста на средните възнаграждения допринася и повишението на минималната заплата на 650 лв., както и вдигането на заплатите в администрацията - първо през август 2020 г. с 30% за хората, които в условията на пандемия работят с граждани, а след това беше и традиционното повишение с 10% в началото на годината.

Данните на НСИ показват, че в три области на страната ръстът на заплатите за година е с повече от 200 лв. На първо място по увеличение на възнагражденията е столицата. Това е обяснимо, тъй като София е с най-малка безработица. Освен това голяма част от администрацията е в София, а заплатите на чиновниците бяха повишени значително. В столицата са позиционирани и повечето IT компании. Те се развиват много добре и вдигат възнагражденията на служителите си.

На второ място е Пазарджик, където средното възнаграждение е нараснало с 215 лв. до 1214 лв. Топ три на областите с най-бързо покачване на заплатите се допълва от Силистра (+210 лв. до 1119 лв.). Много близо до челната тройка е Ловеч с увеличение от 190 лв. до 1191 лв.

 


74
Още по темата: заплатиНСИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
4
 
12
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 месеца
Идете проверете какви пари получават разносвачите на храна в "Панда" и какви са загубите им . Само за една седмица разходите за повреди по велосипедите могат да достигнат до сто лева. Улиците в София са уникални за света. Познавам един пrост шваб мазохист ,който ходи всяка година да кара из София с монтън байка си и твърди, че е стигал до оргазъм докато го газят коли,докато пада в триметови локви и т.н. Фандъкова му е идол. В Кел си бил налепил плакати с Фандъкова даже в избата.
50
4
 
24
 
! Отговори
и те така преди 2 месеца
е заради такива статии София се напълни с новософиянци .
49
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
Що за сравнение? Как е възможно да се прави сравнение с миналата година, когато в посочения период имаше пандемия и затворени бизнеси!?
48
0
 
15
 
! Отговори
Ти да видиш! преди 2 месеца
До Народна /43/ - Не веднъж тук сме се питали защо в някои от богатите скандинавски държави заплатата на депутат се равнява на минималната за страната заплата умножена по три. Това е уредено със закон. В такива държави депутатите ходят на работа с велосипеди. Защо там е така, а у нас е съвсем друго?
47
3
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 2 месеца
Нови избори и властта да вземат млади 25 ход да се маха цялата *** корумпирана младите ще се оправят по добре
46
0
 
16
 
! Отговори
Баба Вуца преди 2 месеца
У нас действа правилото "Заплатите следват цените", а не обратното. Това означава, че първо цените са се вдигнали и чак след това са повишили и заплатите. Но по нашенски, това увеличение на заплатите не покрива напълно увеличението на разходите за най-елементарни потребности. Сега ви питам, с колко "скочиха" пенсиите за година?
45
1
 
9
 
! Отговори
Да бе Да преди 2 месеца
А дори и така да е. Покупателната способност ни е най-ниска в целия ЕС. Едне цигари дето са по-евтини. Всичко друго е по-скъпо.... Вервайте ми
44
1
 
12
 
! Отговори
Веселинъ7112136860 преди 2 месеца
И работното време ,основно в услугите,нарастнаха с пет часа. Знам хора дето бачкат като келнери и готвачи и нямат време да се изsеpат.
43
0
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 2 месеца
Само лъжи борби за постове друго не се вижда вървим все по надолу и надолу
42
1
 
38
 
! Отговори
С Огън и Меч преди 2 месеца
За какво увеличение се говори, защо лъжете хората с фалшиви цифри??От голям областен град съм, компанията е стабилно в топ 50 според Капитал и за място за специалист със заплата 850лв има над 100 молби ... За мениджърски позиции заплатите са около 1500лв ...За какви 2000лв средно говорите, в някаква паралелна реалност ли живеете - спрете с тези лъжи и манипулации, че уж имало растеж на доходите, не виждате ли, че хората и то експерти и от работа да се скъсат - пак живеят в мизерия !
41
0
 
13
 
! Отговори
Народна преди 2 месеца
Крайно време е харантутниците в НС да са на Мин заплата нали само така ще разберат народа
40
0
 
40
 
! Отговори
Иван преди 2 месеца
Стига сте лъгали хората! 80% от живущите в София работят за около 1500лв и мечтаят за около 2000. Не знам как ги натъкмяват тези статистики. Сега програмистите ще ревнат, че който работи за под 2000 в София е неграмотен и неамбициозен, но това са реалностите, за съжаление.
39
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На депутатите може....с за цените да кажете с колко са скочили или то не се брои
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Откъде скочиха ?
37
0
 
11
 
! Отговори
Ачката преди 2 месеца
Десет процента увеличение при средна инфлация от 15-25 процента ???? ,...ами май не са скочили кой знае колко.
36
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
София не е България.
35
0
 
9
 
! Отговори
до 36 преди 2 месеца
Това е фалшива новина. Не са теглили тези пари.
34
5
 
11
 
! Отговори
Невидима заплата преди 2 месеца
Обаче петте милиарда, изтеглени от тиквеното правителство, ще ги плащате всички, с лихвите, не само държавната администрация.
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
100 кинта увеличение (беше 40 но се смилиха над нашите души), яка глоба при вдигането на данъчния праг преди година и сега се готвим за новите кожодери които са обещали да оправят всеки но не и работещия човек който ще плати сметката.
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако имате забавяне на месечната заплата, гади ви се от новините, то май властта ви е оправила.