Българка, избягала от Афганистан: Всичко се обърна с главата надолу

Ева Пилософ е учителка разказва за ужаса в страната
28 авг 2021 13:05, Петя Славова
58
Българка, избягала от Афганистан: Всичко се обърна с главата надолу
Снимка: БГНЕС

Българска учителка по чудо успява да се спаси от ужаса в Афганистан. Ева Пилософ живее като в картичка -  Дубай, любов, приятели и висока позиция в сферата на образованието. Тогава получава покана да отиде в Кабул като консултант в международно училище, но само за кратко.

Още по темата

"Всички ми се смееха и ми казваха, че ще остана в Кабул. Казвах им, че няма да стане никога", разказва пред Нова тв Ева Пилософ. Но става. И фалшивият блясък на Емирствата постепенно угасва, за да запали пламъка на нещо по-ярко.

"За мен винаги е било много важно концепцията за това, че образованието е право, а не привилегия и може би това е нещото, с което най-много съм искала да се боря и това беше една от основните причини да отида там, защото там грамотността е 14%", споделя тя. Поема поста академичен директор на група училища в Кабул. Животът от картичката обаче остава, просто щастието вече рисува други картини.

Ева свиква навън да носи шал на главата, но не защото трябва, а от уважение към културата на другите. С годините все по-силно заобиква местните. И когато разбира за настъпването на талибаните, отказва да повярва, че армията на страната ще се откаже така лесно. Нашите, казва тя, са над 300 000, другите 4 пъти по-малко.   

"В събота вечерта си стояхме в училище на една зелена поляна и ядохме сладолед до 8 вечерта... И в неделя всичко се обърна с главата надолу. Аз отивах на работа, приключихме изпита на децата бързо, започнахме да изнасяме децата от училище, градът се задръсти. Всичката армия и полиция изчезна. Те просто се стопиха в униформите си. просто имаше униформи на улицата, хората ги нямаше. Колите им там, с ключовете на таблата и униформата е на земята. Охраната дори на училищата изчезна, само намерихме униформите хвърлени в разни канавки", споделя Ева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
0
 
! Отговори
Верно ли е учителка? преди 2 години
От смотаните й приказки, най-добре резбрахме, че си е играла с "Калашника" на момчетата от войската, но не казва от коя войска, тази госпожа "учителка" ?!
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пилософ? (Philosoph) Като гледам името, тази си е Циста българка!
44
2
 
3
 
! Отговори
До 48 преди 2 години
НПОтата имат за цел да изкарват само бсшибозук и да го трафикират в Европа.
43
2
 
17
 
! Отговори
Хюго Бос преди 2 години
Срам ме е с каква готовност европейките нахлузват фереджетата, уж да уважили културата на башибозука. Нашите деди са били убивани, колени, бесени, затова че не са искали фесове и фереджета, а днес Ей, я, българската гражданка. Веднага нахлузила чаршафа и си плюла на род и религия. Срам! Като й гледам муцуната, не прилича на българка, не е от нашия етнос.
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледах интервюто по Нова с момичето, наистина е било трагедия, но защо НПО-то, което я изпраща в Афганистан не предприема никакви усилия да я евакуира за мен си остана загадка! Що се касае до Афганистан..., ами, вижте какви са последствията от американското присъствие в Ирак, Силия, Либия и си спомнете кой свали светското правителство в Иран и докара на власт аятоласите!
41
4
 
15
 
! Отговори
ОПА преди 2 години
КАКВА БЪЛГАРКА Е ТАЗИ---КОЙ Я ИЗПРАТИ ТАМ---СТИГА СТЕ НИ ЗАНИМАВАЛИ С АВАТЮРИСТИ....
40
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тая продажна пачанга е толкова булгарка колкото зеленото чорапче е русофил. тинтири минитири, що не отиде при родата на мъжо си с ресаната карабиня да я пазят.
39
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И между кого е конфликта в този Афганистан? Между талибаните и ислямска държава. Едните режатглави, другите колятхората.
38
0
 
17
 
! Отговори
42 преди 2 години
Хич не ми е жал за такава. Да си ходи в Дубай, а не в Европа. Там местите *** да я "уважават".
37
0
 
9
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Пилософ е от богоизбраните. Мисията ѝ в Афганистан - академичен директор на няколко училища. Бързо се е ориентирала към летището, защото талибаните не обичат богоизбраните.
36
0
 
7
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Защо е избягала :)))
35
1
 
12
 
! Отговори
ломоносов преди 2 години
Всички специалисти заминават и заживяват в Дубай, връщат се при нужда или ги разпределят по другите държави. Тя е женена за пакистанец, но я изпращат в Афганистан.
34
1
 
7
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Спасила я е някаква европейка,която държала ръката и и давала кураж и европейският и паспорт!!!!!!
33
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз я гледах тази любителка на мисюлмански палки. Иху-аху, джагъра джугара из арабските държави, ама като ти опрат калашника на челото - олеле малеле, аз съм българка и имам права. Нали много ги обича и цени, да слага бурката и обратно при мъжа си.
32
2
 
36
 
! Отговори
Хюго Бос преди 2 години
Носила била шал от уважение към културата. Ето, това е отвратителното слагачество, да не се обидят чужденците, да им се докараш. Като допълзят тук, те що не уважават нашата, а искат да уважаваме тяхната хем там, хем тук? Че и за наша сметка. И това става заради тскива като тази, които с лекота и готовност слагат чаршафа. И как все атеисти и християни са готови да им уважават културата. Позор!
31
1
 
12
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Пропагандата не спира дори, за миг, вярвате ли си Петя, че има толкова глупави хора, да ви повярват на лъжите, че съществува такъв човек *** Пилософ?
30
1
 
13
 
! Отговори
Сатира преди 2 години
Къде е отишла тази 300 000 армия ? Ами те просто не са се били. Не са искали да окажат съпротива! Просто така си искат да живеят и това е. Нека САЩ, Европа и Русия ги оставят най-после намира и това е. Да се обезглавяват по улиците да си трепят жените с камъни и това е! Нас какво ни интересува? Строг граничен контрол за афганистанци във всяка държава, ако се хване емигрант, директно да се качва на самолета за Кабул!
29
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На мен ми стана интересно как е стигнала и заживяла в Дубай.
28
2
 
0
 
! Отговори
Режат ръце преди 2 години
Пернишка секта реже ръце, преследват жертвите из цяла Европа!Имат връзки в МВР, ДАНС и Прокуратурата-тези са недосегаеми!
27
5
 
3
 
! Отговори
дедо ми каза преди 2 години
е така е било и на 09.09. 44г. вечерта .