Нова наредба: Палмата в шоколада да е до 5%, какаото - поне 35%

Проектът е качен за обществено обсъждане
10 сеп 2021 11:58, Анисия Иванова
33
Нова наредба: Палмата в шоколада да е до 5%, какаото - поне 35%
Снимка: Pixabay

Палмовото масло в шоколада трябва да е до 5%, а какаото - поне 35%. Това предвижда Наредба за изискванията към какаото и шоколадовите продукти, качена за обществено обсъждане.

Ако в шоколада има вложени растителни мазнини, то това трябва задължително да се запише ясно и четливо на етикета на продукта. Слага се и ограничение за количеството на растителни мазнини в шоколадовите продукти, като то не може да превишава 5% от общата маса на крайния продукт, съобщава "Труд".

С проекта се определят ясни изисквания и критерии към наименованията, характеристиките, състава и етикетирането на какаото и шоколадовите продукти, с което се очаква да се гарантира висока степен на защита на здравето и правата на потребителите, се посочва в мотивите към законопроекта.

Според промените наименованието “Шоколад” се използва за означаване на продукт, получен от какаови продукти и захари, съдържащ не по-малко от 35% обща суха какаова маса, от която не по-малко от 18% какаово масло и не по-малко от 14% суха обезмаслена какаова маса.

В какаото на прах трябва да има поне 20% какаово масло в сухото вещество и не повече от 9% водно съдържание, при шоколада на прах пък какаото трябва да е поне 32%, а шоколадът за напитки трябва да е поне с 1/4 какао.

Наредбата определя и какво трябва да има в десерта, за да пише на него “Млечен шоколад”. Той трябва да съдържа поне 25% обща суха какаова маса и поне 14% сухо мляко. Когато в шоколада има лешникова паста, съдържанието на лешници пък трябва да е между 15 и 40 грама фино смлени ядки на 100 г продукт, се казва в документа.

Белият шоколад ще трябва да съдържа поне 20% какаово масло и поне 14% сухо мляко, а шоколадовите бонбони с пълнеж ще могат да се означават на етикета и като пралини. Към шоколадовите продукти ще могат да се добавят други хранителни съставки, но не повече от 40% от общата маса на крайния продукт.


33
Още от Общество
Пенсионерите са предизборни заложници на партиите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Да, да, ама не преди 1 седмица
А за млякото "прясно" и кисело; сирене, кашкавал - кога!? За салами трайни и нетрайни - кога?! Навремето с палмовото масло мажеха кофража за панелите по домостроителните комбинати за да не се лепи бетона, а сега?!
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Както винаги наредбата явно се прави от неграмотни хора. В един бял шоколад не е задължително да има млечни продукти. А в един нормален шоколад не е задължително да се ползва какао на прах. Скъпите шоколади се правят с целите какаови зърна което не е същата технология като това първо да се извлече какаото, да му се отдели маслото и след това пак да се смесва масло и какао на прах.
29
0
 
3
 
! Отговори
Купувам само преди 1 седмица
изходни суровини - месо, мляко, яйца, риба и т.н. нищо готово! няма по-добър десерт от яйца, мляко, малко захар печени известни още като крем-карамел!!
28
0
 
0
 
! Отговори
1-н преди 1 седмица
Не копувайте *** особено от доморасли производители...когато и ако се научат да си уважават клиентите може и да премисля
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Някои хора май не осъзнават колко сериозен е този проблем с качеството на храните. Тук трябва много сериозна държавна намеса. Големите западни корпорации и български фирми буквално ни тровят, постоянно сме болни, висока смърност, коридорите в болницие са вечно пълни(не броя Ковид). Всичко това се появи масово в последните 15-тина години. Ако някой цени живота си да избягва всякакви полуфабрикати и захарни изделия и продуктите на Нестле, Монделез(Крафт фуудс), Данон и др. Четете етикетите отзад!
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До ВеганЧовечеството смешнико консумативи мляко, млечни продукти, месо и месни продукти, от хилядолетия, при доста популации това е основното им меню и никой не е умрял поради което. Но сега някакъв глезьо-сектант с два грама мозък, тотално скъсал връзка с реалността, ще ми обяснява колко вредно било млякото и месото?
25
1
 
5
 
! Отговори
До 23 преди 1 седмица
Лъжи и манипулации - няма държава на тази планета в която палмовото масло да е забранено.
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
а дали не може без палмата ?
23
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В много държави палмовото масло е забранено, но на робите от изток може. Там се пробутват боклуците на Европа.
22
1
 
3
 
! Отговори
до 20 преди 1 седмица
Ами за 185см бозайник като месе, млечните мазнини са полезни - за тебе не знам, може да си друг биологичен вид!
21
4
 
3
 
! Отговори
Силно озадачен преди 1 седмица
Ама тези палми цели ли ги слагат, мелят ли ги?? Никога не съм чувал за шоколад с палми.
20
2
 
5
 
! Отговори
Оххх преди 1 седмица
До Бял Мъж То маслото щото много полезно
19
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Одобрявам. Да бъде както със сиренето и боклуците изрично да се обозначават като "шоколадоподобен продукт"
18
0
 
11
 
! Отговори
do 16 преди 1 седмица
Не знам доколко си саркастичен, но всъщност си буквално прав. Псевдо-сиренето вече не се казва "сирене", крайно време е и псевдо-шоколадът да спре да се казва "шоколад".
17
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Магистрали няма, но ще има шоколад с малко палма. ФИГУРАНТИИИИИИИ!!!!!
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тия с наредбите оправиха млякото ,сирене и кашкавала ,сега започват с шоколада
15
1
 
15
 
! Отговори
Бял Мъж преди 1 седмица
185см висок, само мускули, но единствената Мазнина, която ям е Масло и Свинска Мас! Най-опасното е, Соев Лецитин, защото е пълен с Естрогени, Лецитина е Супер полезен, но от Слънчоглед примерно, където няма естрогени! Рапица, Палма, Соя, Шия, Памучено олио и всички тия *** - Не Близвам храни, в които са вложени!
14
4
 
8
 
! Отговори
до 11 преди 1 седмица
Подаграта е Генетично Заболяване на тия дето с Хилядолетия се КръвоСмешават с Братовчедите си - аз не съм от тях, защото съм Бял Мъж, не ме мисли!!
13
0
 
19
 
! Отговори
В Чекмеджания преди 1 седмица
във всичко има палма-за това първо място инсулт и инфаркт в света не Европа!!!!! Как е роби мислите ли
12
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Боко Тиквата кажа да ручате Фафли с палмово масло и да не се оплаквате!