Божков с отворено писмо към ЕП, иска да се разследва "бруталното беззаконие" по казуса му

По думите му, има 18 обвинения, но нито едно доказателство
20 сеп 2021 19:42, Нели Христова
129
Божков с отворено писмо към ЕП, иска да се разследва "бруталното беззаконие" по казуса му
Снимка: БГНЕС

Държавата конфискува цялото ми имущество и ликвидира целия ми бизнес. Повдигнати са 19 обвинения, но няма нито едно доказателство, а само манипулативни изказвания, нарушаващи всички европейски норми и директиви.

Това се казва в отворено писмо на Васил Божков до София Хелена ин’т Велт, член на Европейския парламент, Политическа група “Обнови Европа”, председател на Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент.

Поводът за писмото е предстоящата мисия на Европейския парламент, имаща за цел за да проучи ситуацията с Върховенството на закона в България.

Агенция БГНЕС публикува текста на писмото на Васил Божков, което той изпрати до медиите:

„В началото на 2020 г. в безпрецедентна координирана атака на цялата държавна машина за броени дни всички мои лични и на семейството ми банкови сметки, както и на търговските дружества, в които съм акционер или съдружник, бяха запорирани. Възбранени бяха всички мои и на дружествата ми недвижими имоти. Абсолютно скандално, това се случи без задължителните предпоставки според българското право - актове на компетентен съд. Докато аз бях в чужбина, ми бяха повдигнати 11 обвинения. Това стана задочно и в присъствие на служебен адвокат, без да съм потърсен и уведомен и отново в нарушение на всички действащи закони в страната, без да ми се даде възможност да упълномощя свой адвокат-защитник. Главното обвинение, на което прокуратурата на Република България основава действията си бе, че хазартните оператори, в които съм акционер, но нямам функции по управление и представителство, дължат на фиска BGN 700 милиона (седемстотин милиона лева) от невнесени държавни такси за последните 5 години, ведно с лихвите.

Данъкът е държавно вземане, което се дължи безвъзмездно. Таксата се дължи срещу определена престация от определен държавен орган. Неплатените държавни такси биха могли да бъдат потърсени не за 5 години назад, както е при неплатените данъци, а само за 2 месеца назад във времето. Да не говорим, че за уличаване в неплащане на държавни такси (дори и да предположим, че аз съм виновен за това, въпреки че не мога да бъда дори теоретично, тъй като не съм управител или изпълнителен директор, а само акционер в хазартните оператор) не бих могъл да бъда задържан под стража, тъй като престъплението не е достатъчно тежко и за него не е възможно да има такава мярка за неотклонение. Репресивните мерки спрямо мен бяха наложени без спазване на стъпките от закона, предвидени да установят има ли действително нарушения и ако има какви са те и в какви размери.

Държавата на практика конфискува цялото ми имущество и ликвидира целия ми бизнес без съдебен акт на нито едно ниво.

Премиерът Борисов откровено призна в телевизионно интервю “отнехме бизнеса на Васил Божков в полза на държавата”.

Успоредно с това бяха арестувани без каквито и да било доказателства съпругата ми и сина ми.

Бе дефакто и деюре експроприирана и частната ми колекция от безценни за световното културно историческо наследство артефакти.

До днес, задочно, са ми повдигнати 19 различни обвинения, които са от укриване на данъци, през участие в организирана престъпна група за извършване на корупционни престъпления, та до участие и финансиране на опит за държавен преврат. Последното заради спонтанно възникналите протести през лятото 2021 г. До ден-днешен, почти 2 години след атаката срещу мен няма нито едно обвинение от страна на прокуратурата, което да е влязло в съдебна фаза. Не само това. Няма нито едно обвинение, по което аз дори да съм бил разпитан.

Доказателства няма. Само манипулативни публични изказвания на главния прокурор в пълно нарушение на всички европейски норми и директиви, че аз съм “най-опасният престъпник в България.”

С интерес проследих дебата в Европейския парламент по повод санкциите “Магнитски” в България. Напълно съм съгласен със заключението, че в България правосъдие няма. Закони има. Но те са за лична употреба на властимащите. Уверявам Ви, че антикорупционните закони в България правят ясна разлика между рекет и подкуп, а основно изискване за присъединяването ни към Европейския съюз беше всеки акт от страна на прокуратурата да минава през съдебна санкция. Цялото ми имущество беше запорирано без съдебна санкция, целият ми бизнес беше унищожен за една седмица без съдебен процес, цялото ми семейство бе арестувано, незаконно и без съдебна санкция бе иззета и колекцията ми - оценявана от световните експерти, като безценно световно историческо наследство. 2 години чакам вече справедлив процес, който най-накрая да разгледа всички факти и обстоятелства по всяко едно от повдигнатите срещу мен обвинения. Бавенето говори само за едно - доказателства за моята вина няма и аз ще бъда оправдан. Затова беше необходимо репресията да бъде легитимирана с удар по Закона “Магнитски”. Който въпреки, че се стреми, в разрез с правото на ЕС, да получи извънтериториално приложение в държава членка, ме третира като виновен и дори не дава възможност да докажа противното. Присъда без съд, която служебното българско правителство подпечата отново в пълно нарушение на българските закони, Конституция, всички норми на ЕС и международни договори за защита на човешките права.


129
Още от Страната
Местната власт: 2% от подоходния данък да отива към общините
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
МАРАХУЕФ Е ГРАМУТИН
121
0
 
2
 
! Отговори
До Марахуев преди 3 седмици
Реално си неграмотен.
120
6
 
0
 
! Отговори
Марахуев преди 3 седмици
Реално е праф.
119
0
 
9
 
! Отговори
Контра преди 3 седмици
Божков иска да се саморазследва? ЦРУ знае всяка сума над 1 млн долара къде се трансферира, дори и в "суха пара". Той явно бърка щатското разузнаване с ДАНС.
118
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Хайде да речем че Българското правосъдие си измисля, защото да речем са корумпирани. Ами байно какво ще кажеш против американското ве! Ти като Ал Капоне и той беше сълза чист като тебе...ама накрая всеки си сърба попарата която е надробил. Нагли мафиоти колкото искаш, а ти си просто поредния.
117
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Сата НАТО "И къде е сега това наследство? Половината откраднато, другата половина седи опакована като веществени доказателства. Каква ми е файдата? Нула." Как разбра, че "половината е откраднато"? Да не си следовател в НСС? А ще го видиш, когато делата срещу Божков приключат. РАзбира се, вие искате тях изобщо да ги няма, тъй че файдата ти ще продължи да бъде "нула" и то защото вие така си го избирате. Важното е "каскета" да го няма, нали така?
116
8
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 седмици
Божков от юридическа гледна точка е абсолютно прав, включително и за "Магнитски". Аз и друг път съм казвал - държавата ще се оправи, когато хората започнат да мислят безпристрастно и да съдят по закон и процедура, а не по завист, приятелство или симпатии.
115
0
 
0
 
! Отговори
абе преди 4 седмици
До спокоако дойде в България ще се самоубие в ареста
114
3
 
10
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 4 седмици
Тия пари на Божков дето пръсна по протестите, на Радев на Слави, Мая са сигурни над 1 млрд...да беше подкрепил нуждаещи се пенсионери бре богаташ..
113
4
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 седмици
До Анонимен...Е,КЪДЕ ИЗЧЕЗНА това "национално богатство",след като бастисаха колекцията на Божковия?..Къде е сега прословутия Ритон?....Защо ли питам?!..Това "богатство" просто беше ОТКРАДНАТО от "Черепа",за да премине В ДРУГИ ЧАСТНИ РЪЦЕ!..При това по най-лесния и брутален начин:-С използване на държавната МАШИНА ЗА РЕПРЕСИИ...
112
4
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 седмици
Осъзнаваш ли, че това е културното наследство на БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, и крадеца сатрап, е крал от НАС ----////----- И къде е сега това наследство? Половината откраднато, другата половина седи опакована като веществени доказателства. Каква ми е файдата? Нула.
111
5
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 седмици
До споко====Шегуваш се,нали?..Не Божковия,който е прекалено умен,ВСЕКИ с поне две мозъчни гънки знае,че върне ли се в Бг,първо ще го АРЕСТУВАТ,после ще го държат С ГОДИНИ В АРЕСТА и трето,ако не му "видят сметката",ще го принудят да им хариже и малкото,което му е останало,за да отърве кожата...Защо се правите на такивамалоумници ,не ми е ясно.."Повелята на партията"?
110
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 108 "човека и културно наследство му отнеха събирано с години" Осъзнаваш ли, че това е културното наследство на БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, и крадеца сатрап, е крал от НАС, за да го "има"? Вие сте изтрещели, щом и когато ви крадат идентичността се мазните на крадеца!
109
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Хохохо, под егидата на ДС и Фигуранта всички сатрапи олигарси ще се завърнат на бял кон в България. Само гледайте.
108
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
черепа е човека, но много искат стария беден живот, за тва ще си гласуват за старите лисици, харесва им да са бедни
107
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
гласувайте си за тия дето 30 години ви лъжат, божков е човека и ще го разберат следващото поколение, сегашното е като бледа и сляпа овца, освеен божков друг няма кой да спаси бг, човека и културно наследство му отнеха събирано с години, че си намери на търг конфискуваното от гешев и всичко в чекмеджето на борисов, за тва се и ваксинирате и си гласувате 30 години за едни и същи и чакате различен резултат
106
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Манолова харесва това. Готова е на свирчокк само за да остане във властта...ще е пореден за последните няколко дни...едва ли има *** останал ненаплюнчен от властолюбивата уста на Манолова.
105
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Мястото на черепите е в гробищата.
104
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Личи си, че гербавите паднаха от власта - леко, по леко започват да излизат на яве всички далавери .Така значи са пълнили шкафчетата.
103
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
хората избраха славчо летището, гладък като дубайското, но божков е истината, но народа иска старите, харесва им да са мазохисти да си избират едни и същи