Почитаме паметта на Свети преподобний Теодосий Търновски

Той е бил изцяло отдаден на Бога
27 ное 2021 08:48, Петя Славова
11
Почитаме паметта на Свети преподобний Теодосий Търновски
Снимка: БГНЕС

На 27 ноември почитаме паметта на Св. преподобен Теодосий Търновски.

Св. преподобен Теодосий Търновски криел своя род, тъй като бил изцяло отдаден на Бога. Възможно е обаче Теодосий да е от болярско потекло, дори да е бил свързан с царската фамилия по линия на видинските й роднини, предава БГНЕС.

Младият Теодосий първо се явил във Видин, след което станал монах в манастира "Св. Никола" при Арчар. Търсейки учител, който да го наставлява в духовното усъвършенстване, монахът отишъл в “царстващия град на българите Търново, втори след Константинопол словом и делом”.

Постъпил в прочутия по онова време манастир "Св. Богородица" на хълма Света Гора. След немного време се установил в един манастир до град Червен (Русенско), после в т.нар. Епикерниев манастир край Сливен. Научавайки за пристигането на св. Григорий Синаит в Парория (Странджа), той се присъединил към неговото братство. Теодосий станал пръв помощник на прочутия исихаст, като на два пъти се срещал с цар Иван Александър (1331-1371) от негово име.

След смъртта на Синаит (1346 г.) монасите искали Теодосий за свой игумен, но той не се чувствал подготвен за тази отговорност. Заедно със св. Роман Търновски обиколил различни места и манастири (Атон, Цариград, Сливен, Несебър), като накрая основал манастир в Кефаларевската (Килифаревската) “пустиня” до столицата Търново. Духовният авторитет на Теодосий бил извънредно висок: “…най-мъдрият Теодосий (…) привличаше като магнит много други (ученици, монаси) от различни места и тази чудна планина се изпълни с много монаси … (…) Още щом той се укрепи здраво горе, на мястото, наричано обикновено Кефаларево, мълва от птиците по-бърза, се замълви, облитайки и навсякъде не само сред самия български род, но обхождайки и сърбите, и маджарите, и власите, а също така и живеещите около Несебър…”

Най-близък негов сподвижник оставал Роман, а сред учениците му се откроили ученият монах Дионисий Дивни и бъдещите духовни водачи светите Евтимий (патриарх Търновски) и Киприан (митрополит Киевски, Московски и на цяла Русия). Теодосий участвал дейно в религиозния и обществения живот в столицата, като се отличил в борбата с ересите – той бил главният изобличител на богомили, адамити и юдействащи на свиканите от цар Иван Александър събори през 1355 и 1359/1360 г. Отношенията му с търновския патриарх Теодосий ІІ (около 1348 – 1371 г.) обаче били хладни. Патриархът явно бил резервиран към исихасткото учение, като имал противоречия и с Цариградската патриаршия. Тъй като и Кефаларево станало несигурно поради турски разбойнически набези, с подкрепата на цар Иван Александър Теодосий преместил обителта непосредствено до Търново – така бил създаден манастирът “Света Тройца”.

Макар да боледувал, св. Теодосий решил да посети своя събрат от Парория, цариградския патриарх Калист І. Той се установил в манастира “Св. Мамант”, където скоро починал (27 ноември 1363 г.). Неговото житие било написано на гръцки от самия Калист, а след това преведено на старобългарски, според някои учени от самия св. Патриарх Евтимий.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
До мopдeратора преди 1 месец
Mpъcен дoлeн 6yклyк,като гледам "коментари" 2 и 4 ИСКРЕНО ТИ ПОЖЕЛАВАМ децата ти да yмpът в страшни мъки пред очите ти изнacилeни от поне 100 кpивyдзypлати циHraнoтурци!!!
7
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредният изперколясал исихаст.Исихастите са луди и болни хора,разболяли Второто царство.Вместо за войници лъжели хората да стават монаси.Следствието:пет века турско иго.Турците тогава стъпали лесно на балканите.Изобщо видиш ли праволавен свещеник знай-с турците е.Не случайно накрая Византия е бранена от западни наемници.Същото и днес.Ако нападнат турците поповете ще са с тях,а нас ще ни бранят момчета и момичета от Нато.
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поклон пред Месията и всички Светци! Исус - Аз съм пътят, и истината, и животът!
5
2
 
6
 
! Отговори
Достойно ест преди 1 месец
Този достоен човек заслужава да почетем паметта му. Най-добре ще направим това не с думи, а с дела. Например, претендиращите, че са учени, сериозно да се заемат с издирването на Патриаршеската библиотека - в катакомбите под Царевец или Трапезица е скрита тя, в Русия ли е изнесена или е попаднал в архивите на Ватикана? Или е някъде другаде? Какво е било открито при изкопната работа при построяването на търновската автогара преди повече от половин век? Намереното е заминало за СССР в сандъци.
4
15
 
3
 
! Отговори
Христина преди 1 месец
Лeгендата рaзказва, чe Cвeти Теодосий Търновски е бил дaрeн oт Гoспода cъс слaдострастна снaга, aртистична хoмoceксуалност и нeутолима плътcка жaжда. Зaтова пo стaра църкoвна трaдиция, aко днeс в дoма ви влeзе мъжeлoжец, тpябвa дa гo зaкичите c цвeтя и дa гo нaгостите с пeчено пeтле и вaрени гeврeчета пo Бoжиятa вoля.
3
2
 
11
 
! Отговори
Цецо Мен преди 1 месец
До 2 ПравославнаИмаш сериозен проблем. Честит празник.
2
17
 
3
 
! Отговори
Православна преди 1 месец
Знaе сe, че Свeти Теодосий Търновски е бил блaгословен от Бoг с хемoроид с oбраза на Богoродицa. Тoй с охoта гo покaзвал нa прaвославните миpяни, за да мoгат тe дa сe любувaт нa святoто чудo, гaлейки гo и цeлувайки гo. Хeмороидът бил лeчебен и лeкувал вярвaщите от кoварни бoлести в чeст нa Ииcуса Хриcта - Бoга нaш.
1
4
 
2
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 1 месец
А на Бойко Банкянский кога ???