Забраниха на мобилните оператори да вдигат цените

КЗП обяви намеренията им за нелоялна търговска практика
Обновена: 23 дек 2021 17:43 | 23 дек 2021 15:53, Нели Христова
99
Забраниха на мобилните оператори да вдигат цените
Снимка: БГНЕС

КЗП се произнесе, че намерението на мобилните оператори за вдигане на цените на услугите, представлява нелоялна търговска практика. Днес издаваме заповед, с която я забраняваме, заяви министърът на икономиката Корнелия Нинова, предаде репортер на БГНЕС.

Тази практика е нелоялна, защото мобилните оператори възнамеряват да вдигнат 2 пъти цената, защото искат да го направят за 2020 и за 2021 година накуп през януари-февруари, когато излезе индексът на НСИ, да се отрази във фактурите за февруари, поясни Корнелия Нинова.

От днес ще има акт на органа, с който я забраняваме. Искаме да ги предупредим, че ако го направят, ще приложим всички механизми и законови похвати, с които да не допуснем това. А те са няколко - налагане на глоба е най-малкото. Тя е в размер от 1000 до 30 000 лв. Второ, ще се обърнем към съда, за да поискаме, ако нашата заповед бъде обжалвана, да се приложи предварително изпълнение т.е. да не се пристъпва към увеличение на цената, каза още Нинова.

Една от задачите е да извършим законови промени за защита на потребителите от всякакъв натиск.

До ноември в КЗП са постъпили 21 000 жалби, това показва колко хора са засегнати от най-различни казуси. Жалбите са срещу ЕРП-та, топлофикации, ВиК сектор, некачествени стоки, заяви Нинова.

От своя страна председателят на КЗП Димитър Маргаритов заяви, че за гражданите се получава нещо, за което те са информирани в последния момент преди празниците. По думите на Маргаритов, операторите се опитват да стигнат до злоупотреба. „Изискахме становищата на операторите, анализирани са и диалог може да има, но трябва да се дава сметка за това, което е по закон”, добави Маргаритов.

Още по казуса вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
2
 
0
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Не съм адвокат на мобилните оператори,но това си е чист популизъм и внушение,че се мисли много за народа...Защо не замръзят цената на Кока Кола,примерно???А на петрола и неговите производни??В свят на уж пазарна икономика,подобни изявления са смешни!
91
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А с тока как е
90
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Операторите си оставят вратички в договорите за да си правят каквото искат. Като подписваш договор за една цена те преднамерено слагат със ситни букви вратички за увеличаване без да ти казват, а и да ти кажат пак нямаш избор, и адвокат да наемеш при подписване на договор (което е абсурдно) пак нямаш избор. Измамници!!! Те подкупват политиците за да ги оставят на мира и да имат монопол на пазара. Защо мислите тези големи фирми нямат малки оператори конкуренти?!
89
1
 
1
 
! Отговори
БРАВО преди 2 години
КОРНЕЛКЕ,-ГОЛЯМО БЛАГОДАРИМ-МИСЛИШ ЗА НАС И НИЕ ЩЕ МИСЛИМ ЗА ТЕБ-ОБИЧАМЕ ТЕ
88
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има договор за определена цена на месец, какви са тези измислени увеличения?! Когато започнат да ми вдигат заплатата годишно на базата на този индекс, тогава и операторите да го правят. Иначе е изнудване!
87
6
 
3
 
! Отговори
шопендар преди 2 години
браво нинова,почна със забранено и позволено.рашков ще обезкости учрежденията,след което следва народен съд и ПРИВАТИЗАЦИЯ.тая за коя се мисли та посяга на частният бизнес,абе комунисти на власт,нито знаят какво да правят,нито как да го направят,нооо пунтират някаква дейност
86
1
 
5
 
! Отговори
икономист преди 2 години
Ще може ли всички потребители на сайта, да ми съберат по някой лев, за да си купя къща на три етажа? Знам, че вие нямате никаква сметка да правите това, но аз пък нямам къща на три етажа. Моля, Ви влезте ми в положението, че ще се поболея! Та така е и при колегите шефове на мобилни оператори.
85
1
 
4
 
! Отговори
икономист преди 2 години
До Стамен И 10 оператора да има на пазара, пак нищо не им пречи да се съберат на една маса и да договарят цени. Даже по-често ще се събират, и по-големи увеличения ще искат. Иначе как ще компенсират намаления пазарен дял? Проблемът е, че в този бранш, просто няма какво ново и уникално да се предложи като услуги. Всички предлагат приблизително еднакви продукти... И просто, за да не се прецакват взаимно, предпочитат да се кооперират за да спечелят.
84
9
 
3
 
! Отговори
Stamen преди 2 години
Изобщо нямам намерение да защитавам мобилните оператори. Изобщо не ги харесвам. Ама работата на държавата е да осигури възможности за честна конкуренция, а не да казва на бизнеса на какви цени да продава. Защото последното вече започва осезателно да напомня за фашизъм. Днес ще забранят на мобилните оператори, утре ще забранят на някой друг. Това пазарна икономика ли е?
83
2
 
1
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Ба гражданята от ги не фърлите теа тилифони ! Знайте ли ко е убаво без тилифон. Па и ваще дедовци се тилифони съ носили !
82
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая отвратителната къв евтин пиар си прави и шараните гледам кълват на гола кука.
81
2
 
6
 
! Отговори
Истина преди 2 години
A с банките кога ще се захванат? те само си увеличават печалбите за сметка на бедните хора.
80
4
 
6
 
! Отговори
БСП преди 2 години
Браво , Корнелия !
79
6
 
1
 
! Отговори
икономист преди 2 години
Не съм съгласен с мнението, че в сайта има ***...Това са просто хора, които защитават всячески личния си интерес. А той е свързан с това да получат процент от печалбата на съответните компании. А нали се сещате, че това няма как да стане без увеличението на цените. Разбирам и редовите служители, на които от години не са им вдигани заплатите, и виждат в този акт възможност да си повишат доходите. Но просто не е това начинът, не и за сметка на потребителите. Трябва да поискат това от шефовете
78
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тебе пък кой ли те слуша - "забранила" била! След мун-джо преврата никой за нищо не ви бръсне, хаосът е пълен, а след като всички мут..ро-*** се намърдахте във властта, вече ОСЕМ месеца ви търпим безумието в цените и "политиките"! Докато се съдите един друг с яловите ви съдии, ще изпукаме от глад! Сега НИЕ да му мислим, а догодина - ВИЕ!
77
1
 
3
 
! Отговори
икономист преди 2 години
Да, ама "ферари" може и да не си купиш, щото е луксозна стока, а и по принцип всички автомобили са такива, дори най- евтините. Но можеш ли да не ползваш комуникации и да се изолираш от Света? Ако си счупиш таза, сам ли ще отидеш до болницата, или ще се обадиш на бърза помощ?
76
1
 
9
 
! Отговори
икономист преди 2 години
По принцип изобщо не трябва изменението на цената, на която и да е услуга или стока, да се обвързва с промяната на индекса на потребителските цени. Що за глупост е това? Все едно аз да поискам от работодателя си, да ми повишава всяка година заплатата с процент равен на средногодишната инфлация, при все това, че изобщо не съм увеличил производителността си. Кой работодател ще се съгласи?
75
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Pomnish li zlatke che imashe spektrumnet citynet blizoo i t. n. E kupi gi mtel posle stana A1. Za po konkurentno
74
3
 
4
 
! Отговори
xaxsasбв преди 2 години
Продължение до 70 - Като цяло Тиквата винаги е бил марионетка на Меркел и го мотаеха както си поискат. Уж Тиквун се отказа от Южен поток, защото ЕС искали независимост от Русия... Ама е на. Сега ще взимаме от Азербайджан, ама от там скъпо щото не го разпределяме ние, а Турция и Гърция. На всичко отгоре, голяма независимост няма-що. В Азербайджан газта пак я добива руска фирма. А сега руснаците с кувейтската си фирмата доставчик плащат данъци на Кувейт и нормално си оскъпяват услугата. ;}
73
2
 
12
 
! Отговори
Златка преди 2 години
Лелееее, леля ви Корнела яко набира точки пред електората си