Психиатър: Загубихме радостта от общуването

"Всяко негативно събитие се превръща в повод да сме нещастни"
27 яну 2022 15:46, Ния Христова
25

Все по-често ставаме свидетели на агресия от деца към деца и на все по-шокиращи убийства. Това е на фона на две години пандемия, социална дистанция, скок на цените.
 
"Всяко негативно събитие се превръща в повод да сме нещастни. Загубили сме чисто човешкото усещане за радостта от общуването", коментира психиатърът д-р Владимир Бостанджиев в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Във връзка със зачестилите случаи на детска агресия той е убеден, че причините обикновено се крият в семейството.
 
"Учи се от дете как да не нараняваме, как да се борим. За момичетата може би е повод за достойнство да се карат за момче. Синът ми е учен да се въздържа от агресивно поведение от малък до ден днешен. Важно е да знаеш силата си, да имаш мярка. Удари, ако се налага, но внимавай да не нараниш. Всичко трябва да бъде с мярка. Хората я нямат, губят я. Човек е самата мярка, а мярката за човека са решенията му", подчерта психиатърът.
 
"Често животно, което е уплашено, реагира с агресия. Когато човек види насреща спокойствие и че няма да му реагираш, той се успокоява", зави д-р Бостанджиев.
 
"След две седмици вече не става въпрос за вирус, хората не трябва да се притесняват. Те са уплашени и мислят за нещо, което дори не могат да си представят. Постковид синдромите реално са били преди самото заболяване - хроничните мисли за страх, депресията. Тази психологическа умора се възприема като физическа. Лекарите нямат време да се занимават с това. Много психотерапевти и психиатри трябва да се включат в този процес", призова д-р Бостанджиев.
 
"Когато гледам някакви негативни новини, аз си казвам: "Мен това как ме засяга? Имам ли аз съпричастност?" В крайна сметка не е само този вирус, стотици вируси са. Трябва да нормализираме живота си, да боледуваме нормално", каза още психиатърът.
 
Целия разговор гледайте във видеото.

25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
8
 
! Отговори
баба ви куна преди 3 месеца
Общувай със себе си. Сутрин си кажи добро утро, бъди здрав и хубав ден. В службата поздрави с добро утро, купи кафе на колега и му пожелай успешен ден. Привечер в бакалията " Добър вечер, благодаря, лека вечер", у дома " Как сте, как мина деня ви", по телефона" Мамо ,татко как сте, винаги съм насреща" малко добро, разбиране, емпатия и ти си добре, жената е добре, тъщата добре и всички са добре. Не са важни много думи и жестове. Три приказки на място.
17
2
 
19
 
! Отговори
Майна преди 3 месеца
НЯМА АБСОЛЮТНО НИКАКЪВ СМИСЪЛ ОТ КАКВИТО И ДА Е МЕРКИ, ЗАЩОТО ОМИКРОН СЕ КАРА ДОРИ ПО- ЛЕКО ОТ ГРИПА И СЕ ЛЕКУВА ПО АБСОЛЮТНО СЪЩИЯ НАЧИН!!!
16
6
 
4
 
! Отговори
Терористична държава преди 3 месеца
Този психиатър знае ли, че в България се изтезават хора с СРС от милиции близки до Борисов и Гешев, а оцелелите жертви ги пращат точно при психиатър, твърдейки че им манипулират съзнанието, а психиатри те ги диагностират като шизита!?
15
0
 
30
 
! Отговори
Без ПАРИ преди 3 месеца
Няма НИКАКВА радост от каквото и да било.
14
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вие надупчените баламурки наистина загубихте не само радостта от общуването, но и всякакъв човешки облик.
13
0
 
4
 
! Отговори
До 3 преди 3 месеца
Кой знае колко бой ядеш , та добре, че е нета ...
12
1
 
33
 
! Отговори
Др ОХ ще те заболи преди 3 месеца
Спрете фалшивите медии и ще се нормализират нещата Не от сутрин до вечер да облъчват хората колко е страшно колко ще умрат колко ще се разболеят и т.н. живейте си живота майн на та им на днес бг
11
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Беза да му чета брътвежите на този, бих казал, че напоследък откакто има 'пандемия' доста намаля агресията. Явно и криминалните ги е 'страх от вируса' и се бяха скрили. Е сега като ни пуснат и ще се отприщи работата , пак ще има побоища по пътищата, брутално отношение към хора. Принудителната изолация(затвора) си е място в което не се случват вандализми, но за другото
10
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Най-пагубно е за децата. Предишните поколения са израснали със свобода. Игри по градинки и паркове, нормално училище и вкусна храна от баба и мама. А сега, маски, по цял ден пред компютъра вместо в класната стая, или плюнка в пликче, страх и изолация. Жестоко е... Пазете децата и нека да се опитаме да им осигурим едно истинско и щастливо детство. Зависи от нас...
9
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
80% от общността е епик феъл, батки! За какво общуване става върпос? Вие с амеба ще комуникирате ли?
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анти Соц - Особено ако си бясни сeлянчe си нормално. Онзи ден имаш злощастието, да се налага д акомуникрима с една долна сгaн ***. Защото като казах "Добър ден господа", а те ми отговория с "Ъъъъ я, ко стааа уа, ко искаш уа", аз не обърнах на "селски" и продължи да им говоря, като на ... нормални хора (хи хи, побесняват, защото не знаят как се говори на Вие). Накрая ме икзарах, лош човек, че съм им развалил рахата, а аз им вършех услуга със счетоводство и прочие.
7
6
 
8
 
! Отговори
Анти Соц преди 3 месеца
И по-добре! Хората са досадни и нагли... Натрапват се и не се усещат... Много по-добре да е живееш сам, или най-много с жена си или само с майка си, ама и те да не са много досадни и социални, даже хич!
6
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз пък не си загубих радостта от общуването. Още си общувам и на нас не ни пука за коронавирусни мерки и не се разболяваме. Като не давате по заведения, може и в къщи.
5
1
 
3
 
! Отговори
Ма общувайте си бе преди 3 месеца
Само радост ще доставите на наследниците.
4
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Никво общуване не съм загубил,събираме се с приятели ядем,пием и танцуваме и се смеем на емоционално нестабилните Кунчев и Витанов като излезнат да говорят по тв :)
3
13
 
2
 
! Отговори
Съдникоу преди 3 месеца
Мачкам съвременните селяни наред. Не заслужават никаква милсот. Оставял съм ги бездомни, за лошо държание.
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Каква агресия,Банкянския хрисим бидонь, галантно ги гърмеше с гранатомет.
1
5
 
22
 
! Отговори
Няма страшно преди 3 месеца
Важното е че продължава промяната.