Земеделският министър очаква добра реколта от пшеница и слънчоглед

Иван Иванов старт на жътвената кампания 2022 край Стара Загора
28 юни 2022 13:43, Красимир Ангелов
7
Земеделският министър очаква добра реколта от пшеница и слънчоглед
Снимка: БГНЕС

Очаквам добра реколта от пшеница през тази година, обяви министърът на земеделието в оставка Иван Иванов на брифинг край старозагорското село Боздуганово. Той даде старт на жътвената кампания 2022 и зажънване на ръжта по международния проект "Хляб на мира".

"През тази година са засети около 15 млн. дка с пшеница и очакваме по данни на Министерството на земеделието добив от 7 млн. тона", отбеляза министърът.  Според него ще бъдат гарантирани както потреблението на нашата страна, така и традиционните количества за износ.

Решението за нулева ставка за хляба ще бъде взето утре в пленарна зала, каза още Иванов.

Министърът на земеделието в оставка подчерта, че очаква реколта, която да не бъде по-лоша от тази през 2021 г. Добра реколта се очаква и от слънчогледа, посочи още той като прогнозира запазване на добивите от миналата година, съобщава БТА.

Земеделският министър в оставка очаква още намаляване или поне задържане на цената на пшеницата от старата реколта през следващата седмица.

По думите му не трябва да се допуска пшеницата от Украйна да доведе до срив на цената на българския пазар. "Това е решение на ЕК и аз не мога да прогнозирам какво количество ще бъде доставено в България", каза още земеделският министър в оставка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари