Синдикати и работодатели в спор за работното време

Недоволство заради текстове в наредбата за работното време
20 сеп 2022 13:22, Йоана Цонева
26
Синдикати и работодатели в спор за работното време
Снимка: Pixabay

Нови текстове в ключовата наредба за работното време, почивките и отпуските станаха отличен пример как калпавото нормотворчество успява с един удар да наруши европейските директиви, да възложи нова административна тежест на работодателя, а в същото време да не защити правата на служителите, пише в. "Сега".

Става дума за някои особени случаи на работа, при които се налага сумирано изчисляване на работното време, дежурство или време на разположение. Те бяха дописани от ГЕРБ в Кодекса на труда през 2021 г., като предизвикаха бурни дебати и бойкот на синдикатите в работните групи по промените. Сега темата отново е на дневен ред, тъй като промените най-сетне бяха отразени в наредбата за работното време, почивките и отпуските, отворена заради новия бащински отпуск. Те бяха обсъдени в края на миналата седмица в тристранката и привлякоха критики и от синдикатите, и от работодателите. Това е и една от причините за започналите тази седмица протести на КНСБ, а КТ "Подкрепа" предупреди, че ще сезира Европейската комисия за тях.

Какво е сумирано изчисляване на работното време

От години в нашето трудово законодателство е регламентирано сумирано изчисляване на работното време. Това е вид отчитане на работното време, което обикновено се прилага при работа на смени, но у нас масово се ползва за прикриване на извънреден труд във всякакви сектори. При този вариант една работна смяна може да бъде до 12 часа, а работната седмица - до 56 часа, при нормална работна седмица от 40 часа и 8-часов работен ден (това е различен режим от ненормираното работно време и двете дори не могат да се прилагат едновременно). По принцип сумирано изчисляване може да се прилага само за периоди от един до четири месеца, но с колективен трудов договор (който се подписва от представители на синдикатите) може да се удължава за 12 месеца.

Такъв тип отчитане би следвало да е възможен само за производства с непрекъсваем режим на работа - примерно болници, енергетика, ВиК и пр. Изключението за по-продължително въвеждане на сумирано изчисляване за 12 месеца също трябва да важи само за определени браншове и отрасли, които трябва да бъдат описани в наредба. 2 години и половина след влизането на тези текстове в сила (1 януари 2021 г.), описание на местата, където може да се въвежда такъв тип режим на работа няма. Няма ги и в последните промени.

Проблемът с тези текстове е, че те противоречат на европейската директива за организацията на работното време (2003/88). В нея пише, че "държавите-членки гарантират, че средната продължителност на седмичното работно време при никакви обстоятелства не надвишава 52 часа". Възможните дерогации в рамките на тези 52 часа са допустими само за дейности, свързани с непрекъснато обслужване или производство. У нас часовете са 56 отпреди влизането ни в ЕС, директивата имаше и преходни периоди, но повече от 10 години предишното управление не задейства да приведе Кодекса на труда в съответствие с нейните изисквания. В наредбата поне можеше да се регламентира в кои дейности може да се въвежда такова сумирано отчитане, но и това не бе сторено. Така се излагаме на риск от нови критики от Брюксел, без да се виждат някакви позитиви от това положение.

Спорът по този въпрос със синдикатите е от години, като те внесоха и подписка от над 100 000 работници с искане да се ограничат отраслите, в които е възможно такова изчисляване на работното време. Сега това е един от основните мотиви за започналите протести, а след тристранката КТ "Подкрепа" заяви, че отново ще сезира Европейската комисия. Служебният министър Лазар Лазаров не коментира по същество възраженията и по всичко личи, че наредбата ще мине в този вариант през МС.

Какво е да бъдеш на разположение

Този режим е особено актуален покрай пандемията и въобще новите формати на работа, но съществува от десетилетия в нашето законодателство. ГЕРБ дописа тези текстове в КТ преди две години. Сега правителството ги отразява в наредбата. Когато особеният характер на работата налага, може да се уговори задължение на служителя да е на разположение на работодателя извън територията на предприятието с готовност при необходимост да започне да изпълнява трудовите си задължения.

Още по темата
Това време не се отчита като работно време. То трябва да се заплати допълнително, но по наредба от далечната 2007 г. сумата на час е 10 стотинки. Ако междувременно служителят трябва да свърши работа през това време, тя се отчита и заплаща като извънреден труд.

Както и досега, работодателят ще може да държи работник на разположение до 100 часа месечно, като има ред ограничения, например не може да се иска един служител да е на разположение в два последователни работни дни или в повече от два почивни дни в един месец.

Тези условия важаха и досега, като просто се преписват от отменената наредба 2 на МТСП от 1994 г. Сега обаче се добавят нови задължения за работодателя - например да утвърждава поименни графици за времето на разположение, които се съхраняват най-малко три години. Така наредбата не удовлетвори синдикатите, но пък разгневи част от работодателите, които са против тази нова абсурдна административна тежест (БСК не изказа забележки, но АИКБ и БТПП бяха против).

Какво е да даваш дежурство

Третият комплект промени се отнася до даването на дежурство. Дежурството може да се въвежда при подневно или сумирано изчисляване на работното време, като всички знаем какво означава то - служителят е на работното си място и изпълнява или е в готовност да изпълнява трудовите си задължения. Времето на дежурство се включва в работното време, но не се заплаща допълнително - през това време се заплаща уговореното възнаграждение.

Досега категориите работници се утвърждаваха от социалния министър по предложение на министерство или друго ведомство. През 2021 г. обаче ГЕРБ дава това правомощие на работодателя и сега това най-сетне се отразява и в наредбата - работодателят може да определя със заповед длъжностите, за които се установява задължение за дежурство, след консултации с представителите на синдикалните организации. След това се утвърждават поименни графици за дежурство, които пак трябва да се съхраняват най-малко три години.

Тези разпоредби успяха да разгневят едновременно и синдикатите, и работодателите. КНСБ е против да се съчетава дежурство със сумирано изчисляване на работното време и иска да се уточни при кои случаи може да се въвежда дежурство. Работодателите пък отхвърлят задължението да се консултират със синдикатите, като изтъкват, че организацията на работа е правомощие на работодателя. Тук също се критикува като излишна и допълнителната бумащина със съхраняването на поименните графици за 3 г.


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
6
 
! Отговори
Никой преди 1 година
До работодател:Такива палячовци като тебе наиш колко съм ги слушал ,зели му къщата и прочие...много краварски филми си гледал..тоз човек да не мислиш че от теб се е надявал да си плаща кредита ако изобщо е имал такъв...Ако имал зор ще запали извън Бг няма да се остави да му вземат квото и да било да не мислиш че ти си слънцето бе *** ...за това мълчи и се моли да ти дойде някой да ти работи,че хората вече не са ония овце от 90-те,хората си ценят труда и той се заплаща!!
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Робите свършиха, поне при услугите. Работодателите ще трябва да се пригодят към новите условия или да фалират. В момента има много чуждестранни фирми, които предлагат десет пъти по-добри условия, дистанционна работа и какво ли още не. Проблемът е с производството - там хората имат малък избор, аз на тяхно място бих опитал да се преквалифицирам.
15
0
 
3
 
! Отговори
До 6 ти преди 1 година
Така е ! Аз се оплаквам без да го правя на въпрос а като работодателя разбере ми е на уиа. Имам 4 дела и 4 спечелени като има записи как работодателя ме приканя да си напиша молбата за напускане . И двете страни не трябва да си въртят джендърски номера.
14
1
 
4
 
! Отговори
Комшията преди 1 година
Не ми пука какво приемат . Ако искат и 100 часа на седмица да го направят - да си работят .
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Срещнах бизнесмен и го убих ,но за бонус му изклах цялото семейство ! Правете като мен и смъртт за тия *** смърт за семействата им
12
0
 
17
 
! Отговори
123 преди 1 година
Заради работодатели заобикалящи такива калпави закончета,цели райони от Бг.се изселиха на запад, за да се спасят от робовладелческия строй тук.А това ,че някой чакал на вратата, и другите резонни лафове, ... папкайте един оIo. :)
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко е алчност ,златолюбие да имат да трупат и след толкова трупане какво става ?! да не би да си купихте още живот ! ?
10
2
 
19
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
В момента има 2 пъти повече свободни работни места отколкото търсещи работа. Положението е такова, че служителят диктува правилата, а не работодателят.
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
така наречените работодатели имат си управители които не спазват нищо само и само да угодят на шефа !
8
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До работодател, то един приятел пита шефа си да му увеличи заплатата и шефа му отговори с тоя лаф ,че на вратата чакали...Моя познат напусна както и 8 от 10 те работника и шефа му разбра че никой не чака на вратата, по трудния начин.Фирмата му фалира а той после плаща неустойки за неизпълнение на поръчка. Моя американски си намери работа за двойна заплата,а шефа не си намери работници.
7
1
 
21
 
! Отговори
Симо преди 1 година
Нашите хубавци - политици и работодатели им е пределно ясно / и едните и другите са мафия / , че се работи извънредно и при това шест дни в седмицата. Един пример -шивашките фирми. При това - не осем, а до 12 маса.Заплащането по разценки от времето на Живков. Такава е картината на още много места. ЖП транспорта , автобусния и други.Синдикати - платени клакьори.
6
38
 
2
 
! Отговори
Работодател преди 1 година
Веднъж един работнически мърлявпаляк ми каза,че щял да се оплаче на Синдикатите и инспекцията по труда. Показах му вратата,че е отворена и че 1000 човека чакат за неговото място и ,че по добре да иде при архимандрит Исахак похосян да се оплаче отколкото на Инспекциии и Синдикати. му дадох и адресът му. Разбира се самонапусна още на следващият ден.А скоро научих че му взели къщата и всичко. Извод.С изнудване на работодатели до просешка тояга се стига.
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
робовладелци ,те се възползват от зависимостта на нормалните хора,не всеки може да стане престъпник и да си щрака с палчето и да не му пука ,че ще лежи годинка две в затвора
4
1
 
21
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 1 година
Щом има спор за очевадни неща свързани с хората през 2022 година то работите са пределно ясни . Връщане към робовладелския строй . Това го искат и успешно го постигат българските работодатели и правителствата ни .
3
1
 
24
 
! Отговори
Мхмм... преди 1 година
Какъв спор??? Ако имаше държава, щяха да им се тряскат тлъсти актове на алчните работодатели и 10-15 такива като изгорят, въобще нямаше да се стига до спорове...
2
1
 
8
 
! Отговори
Дони преди 1 година
Искам само да се разбЕрат, от колко е позволено се отваря първа водка/бира. Бубайко е фрезис и още от два се нарезва на змей. Ние у локомотивното депо понекога питаме Васа кантарджийката, кой ден е щото...
1
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма смисъл да се публикуват такива статии в днес.бг , повечето тук са безработни или им плащат на коментар в подкрепа на Путин и комунистите в България.