Експерт с прогноза: От октомври банките ще увеличат лихвите

В момента търсенето на кредити с фиксирана лихва е завишено
29 сеп 2022 13:28, Росен Стойчев
28
Експерт с прогноза: От октомври банките ще увеличат лихвите
Снимка: БГНЕС

"През октомври първите банки ще започнат да вдигат лихвите по кредитите и депозитите си между 0,1% и 0,5%. Повечето обаче ще го направят от 1 януари.

Още по темата
Вероятно това ще става постепенно. Нагоре първо ще тръгнат лихвите на новите клиенти, а с 6 до 12 месеца закъснение това ще се отрази и на вече изтеглилите кредити". Това обяви пред "Нова Нюз" експертът Тихомир Тошев.

Той допълни, че в момента търсенето на кредити с фиксирана лихва е завишено.

"Те варират между 2,8% и 4% за 5-годишния период. "Хората предпочитат нея пред плаващата лихва, заради страха от увеличение. Трябва да се направи песимистичен анализ при възможна лихва 5%, а ако месечната вноска не надминава повече от 30% от доходите, тогава няма проблем", обясни Тошев. И призова закупилите имот "на зелено" да направят повторен анализ при новите условия дали ще могат да се справят.

От своя страна Иво Димитров сподели, че увеличението се отнася за средния лихвен процент. "0,02% не е ръст, който да ни притеснява. Смятам, че ще има и нови промоции, но ръст на лихвите няма да има още от октомври", заяви той.


28
Още по темата: експертбанкилихви
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
22
 
! Отговори
А преди 4 месеца
Нещо за банковите такси върху сметки, тегления от банкомати и т.н. или трябва да ги чакаме да захлебят от лихви, а после ще видим