Плевнелиев смята: Следващите избори ще са последният ни шанс

Президентската република ще е краят на нашата демокрация
21 яну 2023 22:46, Анисия Иванова
237
Плевнелиев смята: Следващите избори ще са последният ни шанс
Снимка: БГНЕС

Чест прави на тези лидери, които се събраха в тази зала, въпреки различията си, да търсят общи решения. Поне дадоха заявка и успокоиха по някакъв начин хората. Това коментира президентът от (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев по повод срещата на ГЕРБ, БСП, ДПС и БВ.

"Отново сме свидетели на тежко разделение, на политика, каквато не сме си мислели, че може да има. Докарахме го дотам, че лидерът на политическа партия и министър-председател, който обясняваше как е "А отборът" на България и е направил правителство на почтените, арестува незаконно пред цялата нация опозиционен лидер", каза още той в интервю пред БНТ.

По думите му наблюдаваме разрушителна сила, която помита демокрацията в България, и ни очаква тежък сценарий.

"Според мен последният шанс ще бъде на следващите избори и искрено ще се надявам България да има редовно правителство и парламент, които да взимат отговорни решения. Считам, че от всичко, което чета, виждам и слушам, се задава един сценарий на местни избори, комбинирани с не един и два референдума", каза Плевнелиев.

Той визира референдума за еврото, който според него ще остави България в "периферията на Европа", а евентуален референдум за президентската република ще разруши механизмите на демокрацията.

"За мен президентската република ще е краят на нашата демокрация. Ще цитирам президента Желев - демокрацията се базира не на силни хора, а на силни институции. За мен референдумите са ядреното оръжие на демокрацията", .

По думите на Плевнелиев за шеста поредна година от мандата си президентът Радев не е споменал еврозоната, което означава, че за него тя не представлява приоритет. Коментира още, че като финансов министър Асен Василев се е забавил с плана за влизане в еврозоната.

"Очаквам следващия министър-председател да каже много ясно: 1 януари 2024 г. и никакво отказване от тази дата. България трябва да се качи на последния вагон на геополитическия влак на промяната, за да се засилим в правилната посока като другите държави. Ако не стане 2024 г., няма да стане и 2026 г."

Росен Плевнелиев изрази категорично мнение, че въглищните централи у нас трябва да бъдат затворени, но по разумен и прогнозируем начин. Лично съм ходил в тези централи - те копаят не въглища, а кал, коментира той. Посочи още, че делът им в микса на българската енергетика е по-малък, отколкото в Германия или Полша.

    "Нещо повече - виждаме в Германия как се отварят нови въглищни централи - нещо, което, слава Богу, в България не се случва. Вярно е обаче, че ще изгубим милиарди от предоговарянето на Плана за възстановяване заради популизъм".

По думите му президентът Радев, Кирил Петков и други политици, "които са усетили попътния вятър през 2020 г." са казали "не" на подготвения от правителството на ГЕРБ план за възстановяване, за да го преработят.

"Така го преработват, че това, което е заложено за Стара Загора като справедлив преход, включително и нов микс, се превръща в някакви странни батерии от старо поколение, доставени от някакви странни компании, които нищо не разбират от това. Следва грандиозният скандал "Джемкорп" и в крайна идва трето подред (служебно) правителство, което със задна дата чертае някаква стратегия, която да обясни по-скоро миналото, но да не ни реши бъдещото", каза Плевнелиев..

По думите му стратегията на кабинета, представена тази седмица, се опитва да легализира тези от миналото и не отбелязва, че България има възможността да се снабди с нови източници на енергия.


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
0
 
! Отговори
its me преди 9 месеца
не разбирам, защо някои хора мислят, че моите коментари са тяхни, това някаква напреднала Кутевщина ли е?
128
0
 
1
 
! Отговори
not so anonymous преди 9 месеца
No comment, ти си no comment, бившия военен министър... на кое, тоест на коя държава? я си припомни? Да не е на Израел, провери си
127
0
 
1
 
! Отговори
not so anonymous преди 9 месеца
ето ги либийките, "мозъчна недостатъчност" и други подобни, може ли мед сестри да изнудват президент?
126
0
 
1
 
! Отговори
not so anonymous преди 9 месеца
Тая новата му жена да не му прави зли магии, от една страна твърди че се казва Вероника, после била Десислава, и въобще женена ли е за него, или просто 1000 мед сестри го изнудват под тези никнеймове, заради нещастния случай със сина му
125
2
 
0
 
! Отговори
gogo преди 10 месеца
почнаха да треперят мартинките на този съмнителен тип, защото знае, че ще му вземат незаконно придобитите имоти и бизнеси при евентуална смяня : ) Треперете мишоци!!!
124
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз не съм забравил как бутнахте на земята бившия министър на отбраната с думите ти си престъпник ....бягай докато можеш да не ти се върне лично
123
2
 
2
 
! Отговори
No comment преди 10 месеца
Тоя не заслужава да се коментира
122
1
 
4
 
! Отговори
Шах преди 10 месеца
Мозъчна недостатъчност .
121
0
 
5
 
! Отговори
Ха-ха преди 10 месеца
Тоя запъртък тръгнал акъл да дава...
120
0
 
8
 
! Отговори
Ала бала преди 10 месеца
Тоя американски продажник да ходи в Белене трябва а не по телевизиите!!!
119
0
 
8
 
! Отговори
БГ преди 10 месеца
Тоя как го мразим??? Много го мразим!!
118
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гледах част от изкаването му вчеря...ярък пример на американски безскрупулен лобист иска да слага мини ядрени бомби произвеждащи електричество навсякъде в Бъгария
117
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Последен шанс да се отървем от мутрите.
116
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Синоптичките си падат по него ...
115
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аааа,вервайте му.Роско е направил хороскоп на тоя и оня и затова е сигурен ,че ще има шанс.А може и боб да е хвърлял.За по-сигурно.
114
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И тоя ли се готви за избори?Няма ли кой да му каже,че няма никакъв шанс?Нито пък има шанс за тоя,на когото му крепи шишарките.
113
2
 
5
 
! Отговори
Аноним преди 10 месеца
Асен Василев е бил служебен икономически в служебното правителство на Плевналиев
112
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
О Радев със сигурност ще ни даде още няколко шанса, не вярвам да спре до тук. А гугутките ще продължават да гукат поне до края на мандата на Радев.
111
2
 
12
 
! Отговори
Плювню, преди 10 месеца
изми ли чиниите?
110
3
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
Последен шанс за евроатлантическите шарлатани, защото по-следващия кабинет ще изкара България от ЕС и НАТО и ще ги вкара в затвора.