Отбелязваме Трифон Зарезан, денят на лозарите

Празнуват още соколарите, градинарите и кръчмарите
23
Отбелязваме Трифон Зарезан, денят на лозарите
Снимка: БГНЕС

Трифоновден е православен празник в чест на свети Трифон, който се отбелязва от Българската православна църква на 1 февруари (по Юлианския календар). Традицията пази Трифон Зарезан и на 14 февруари.

Празникът е включен към цикъл от три последователни дни, наречени Трифунци — 1 февруари (Трифоновден), 2 февруари (Сретение Господне) и 3 февруари (Свети Симеон).

Народният празник Трифон Зарезан се почита от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите. В България е запазено и отбелязването на празника Трифон Зарезан на 14 февруари.

Свети мъченик Трифон се родил около 225 г. в с. Комсада, близо до гр. Апамия, в малоазийската област Фригия, Римската империя. Родителите на св. Трифон били дълбоко вярващи християни и отрано се потрудили над своето чедо да разгорят в сърцето му любов и преданост към Бога. Трудът на родителите скоро дал своя плод. Свети Трифон бил още дете, когато по негова молитва Бог вършел чудеса.

Римският император Гордиан (238-244) не бил християнин, но не преследвал последователите на Иисус. И Бог му сторил милост за това. Той имал дъщеря Гордиана - умна и хубава. За нея идвали видни и прославени момци. Но в това време тя тежко заболяла душевно. Мъченица и терзана, тя се хвърляла в огън, хвърляла се и във вода от мъка. Идвали най-способни лечители, но накрай родителите й се убедили, че за болестта й няма лек. Тя обаче непрестанно повтаряла едно и също: "Никой не може да ме излекува, освен Трифон." Тия думи отдавали на душевното й страдание и ги отминавали без внимание. Но когато нямало вече какво да правят, императорът наредил да се провери навсякъде из империята има ли такъв човек Трифон, който лекува болни, и да го доведат.

Св. Трифон тогава бил 17-годишен. Довели го в Рим. И понеже Бог тъкмо чрез него дал изцеление на Гордиана от тая болест, истинността на обясненията му, че живият и истинският Бог, в когото вярват християните, е излекувал девойката, била очевидна за всички. Мнозина повярвали и се кръстили. Императорският дом се изпълнил с радост. Благоволението на императора към християните станало толкова явно, че вече го смятали за таен християнин. Той дарил богато свети Трифон и с благодарност го изпратил у дома му. Но сърцето на юношата било чуждо за богатството, затова той раздал из пътя си всичко на нуждаещите се.

Свети Трифон се счита за пазач на лозята и празникът е в негова чест.

Имен ден имат: Трифон, Трифона.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: Трифон Зарезан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трифонзарезан си е на 14 февриари откакто се помня като малък - с дядо, свако , чичовците ,лелите ми и ние децата с голямо удоволствие ходехме на лозето ,защото скарата беше чудесна ... на първи февруари се готвят да празнуват тези ,дето се събират за втори ... и Васильовден си беше на 14 - сурвакахме , а пък истинския Ивановден -на 20 .! си беше истинско тържество и пиршество- ако имаше сняг в двора се изриваше ,слагаха се маси и се събираше цялата махала ,с поканената духова музика
16
0
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
"Трифон зарезан" е бил винаги на 14-ти февруари !!!!...Но нашите подметки,за да се натегнат на новите си господари,преместиха "Зарезана" за да може на 14-ти да бъде НАЛОЖЕН "Св. Валентин"...невероятно продажно племе сме !..
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трифоновден и Трифон Зарезан са два разлини празника но важното е да лее вино и да има весело празнично настроение , Хайде на здраве!
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки ден Трифонов ден. Вино да има.
13
3
 
1
 
! Отговори
До 14 преди 1 година
Айде стига писа едно и също под различни постове. Вижда се, че си един човек. Празнувай и на 28 март, ако искаш. Аз съм вече на попара с вино.
12
4
 
10
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Трифонов ден е на 14-ти.
11
2
 
10
 
! Отговори
Праведен преди 1 година
Набийте си го най-после в Т.ъпите кратуна - 14.02, е ТРИФОН ЗАРЕЗАН !
10
0
 
4
 
! Отговори
Ох, ох, ох преди 1 година
Ставам и започвам. Днес ще се пие от сутринта до късна вечер. Винцок, цок, цок. Пх, ох, ох.
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трифон Зарезан е и на 1-ви и на 14-ти. Така се празнува от всички истински пиячи. А вие Ивановден и Йордановден, Гергьовден, кога по точно празнувате, та твърдите, че Трифон не е на първи. А може би и Коледа за вас не е на 25-ти. А най-вероятно вие сте гейичетата, които не могат да пийнат повече от половин чашка винце, та ви плаши празнуването на Трифон.
8
0
 
1
 
! Отговори
селянин преди 1 година
Свети Трифон за Резил
7
2
 
10
 
! Отговори
Хан Тервел преди 1 година
Ще го отбележим на 14-ти февруари! Ние не празнуваме по католическия календар!!!!
6
1
 
7
 
! Отговори
ТРИФОН ЗАРЕЗАН преди 1 година
Е НА 14,02-ВИЕ НЕ СТЕ ДОБРЕ-ПЛАШИТЕ НИ-СПРЕТЕ С ГЛУПОСТИТЕ
5
1
 
17
 
! Отговори
noFreeman преди 1 година
хахаха сменихте го на 1-ви... на 14-ти е, а оня смешен валентински измислен празник си го заврете...
4
4
 
7
 
! Отговори
СО преди 1 година
А гей парад няма ли да има или е много студено?
3
3
 
15
 
! Отговори
Св.Валентино преди 1 година
След ДВЕ седмици е Трифон Зарезан!
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Желая им здраве и късмет!
1
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормалният български народ тържествено отбелязва Трифон Зарезан на 14 февруари.