Защитата на родното кисело мляко и сирене ще спре нелоялната конкуренция

Бялото саламурено сирене е един от малкото продукти, чиято консумация се увеличава в Европа
15 авг 2023 22:37, Анисия Иванова
51
Защитата на родното кисело мляко и сирене ще спре нелоялната конкуренция
Снимка: БГНЕС

Даването на защитени наименования за произход на "Българско кисело мляко" и „Българско бяло саламурено сирене“ от ЕК ще защити не само суровините и начина на производство на тези продукти, но и цялата верига до храната на животните. Задължението тези стоки да бъдат произвеждани от 100% български суровини и увеличаващото се търсене по света трябва да стимулира бизнеса и всички свързани сектори на икономиката. Това коментира Симеон Присадашки, зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Защитата създава атмосфера в световен мащаб, че този продукт е типично и чисто български и ще спре нелоялната конкуренция от цял свят. От много време на продукти в цял свят се изписва, че са "Българско кисело мляко" и „Българско бяло саламурено сирене“, тъй като те са известни в световен мащаб от доста години."

Такива продукти се произвеждат в страни като Япония, Корея, без да се спазват критериите за производство, като така се нарушава уникалността на продукта и неговите свойства, които се дължат на типично българската закваска с Lactobacillus bulgaricus и суровина.

"Тези продукти са тръгнали от България, получили са своята гласност и развитие в България и ние защитаваме този продукт, че е типично български и не може да бъде произвеждан на други места."

С включването им в европейската система за продукти с географско значение, киселото мляко и саламуреното сирене попадат по защитата на системата, която има договорки за спазване с почти целия свят, каза Присадашки. В самата защита има строго определена рецептура как и с какво са направени тези продукти, което гарантира, че те трябва да произведени на българска територия, с български суровини и закваска, добави той.

Бялото саламурено сирене е един от малкото млечни продукти, чиято консумация се увеличава в Европа, Близкия Изток и други региони заради смяната на културата на хранене и голямата миграция от Балканите, каза Присадашки. То присъства почти задължително в предлаганите продукти на търговските вериги по цял свят, като някои български проиводители имат договори с международните вериги.

"Бяло саламурено сирене под наименованието "тип българско" или "българско" се произвежда и от други прозводители в Европа и Азия като Саудитска Арабия. По този начин то вече има своите клиенти - като защитаваме собствената марка, само производители от нашата територия ще имат право да го разпространяват в световен мащаб... Еврпейските страни и арабският свят са най-големият консуматор на всякакъв вид бяло саламурено сирене, докато овчето саламерено сирене се консумира в цял свят, дори Австралия."

Голямата динамика в цените на млечните суровини и продукти в Европа миналатa година рефлектира и върху България, но от декември насам има постоянен спад в цените на производител - с общо около 30% - но това не се проявява в цените по търговските вериги, където цените се задържат на старите нива или отбелязват спад с около 5%, коментира Присадашки.

Повишаването на рентабилността на сектора по всякакви начини е основна задача, дали чрез намаляване на производствените разходи или внедряването на повече автоматизация в производството на сурово мляко. Това може да реши и част от проблемите с привличането на работници, смята Присадашки.

"Производството на сурово мляко в България не е достатъчно и не е добре развито. Млекопреработката в България се разви много добре - през последните 20 години се инвестира много в предприятията и има такива на много висок технологично ниво. Докато в сферата на производство на сурово мляко изостанахме - това е най-деликатният момент в цялата верига на производство."

Целият разговор - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
gergana преди 8 месеца
До до 4. абе глупа.ко, я се образовай и попрочети поне малко преди да пишеш подобни откровенни глупости
42
0
 
2
 
! Отговори
Сашо преди 8 месеца
В Бугариа няма истинско кисело мляко и сирене. Но ментета са на тройни цени!!!
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До до 4 Глупендеер, случайно да знаеш, че бацила, който прави млякото не може да живее в анадола а само тук? Навсякъде, където правят кисело мляко, започват със закваска от бацилум булгарикум, която в повечето случаи купуват от нас или са я купили и в лаборатории я развъждат на място. Я се скрий с турското си откритие и престани да разпространяваш измислици и тъпота!
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ще ви кажа, че като бях в Русия, дадох на хазяите бяло саламурено сирене. Такова разочарование в очите на някой не бях виждала. Те такива сирена имат, че нашия бъркоч ич им не требе.
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Каква защита бълнуват тия (пак!), нали най-сервилно киселото мляко го кръстиха ЙОГУРТ, сякаш не е българско е германско??? Същото е и със сиренето. Бялого българско сирене по времето на бай Тошо се считаше за световен стандарт за най-хубавото саламурено сирене от този тип в света. После "бизнесмени" а в същност далавераджии и мутри взеха да го фалшифицират, държавата поради корупция не спря това и сега никой не се сеща за него. Сега след дъжд качулка ще го защитават?!? Първо оправете качеството!
38
0
 
1
 
! Отговори
Az преди 8 месеца
До Анонименсетили и даже много отдавна, явно много по-отговорните комунистически управници (в сранения със сегашните продажници да патентоват бактерията и според патента тя е собственост на държавата Ел би Булгарикум произежда и продава от името на държавата ни тези закваски и доходите от тях влизат в държавния бюджет
37
0
 
1
 
! Отговори
Az преди 8 месеца
Няма друг случай, в който една страна плаща повече от 40 години роялтис на друга страна, за правото да произвежда нейн оригинален продукт. Въпроса със сиренето е подобен. В мого страни от Близкия изток, Австралия, Европа и САЩ сиренето което се продава там е произведено в България и изнесена след това по договор.
36
0
 
1
 
! Отговори
Az преди 8 месеца
доста неверни неща има в това интервю. Господина просто си седи на стола и прави свободни съчинения. Що се отнася до Япония и Корея там българско кисело мляко се произвежда на основата на купен патент. В Япония още от началото на 80 години, В Корея нчалото на 90те. Това означава, че тези страни купуат(=плащат( закваски от единствената българска държавна фирма, която има правата да го прави Ел би булгарикум. Патента, който е продаден на Япония, е дори прецедент в световната икономика за дълголетие. Няма друг случай, в който една страна плаща повече от 40 години роялтис на друга страна, за прав
35
0
 
4
 
! Отговори
Иванчо Анисий : преди 8 месеца
Много наивно детско съчинение...
34
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Като не са се сетили нашите да патентоват лактобацилус булгарикус, сега си търсят правата :)))
33
4
 
6
 
! Отговори
столичан преди 8 месеца
Купувайте само родно производство, подкрепяйте местните капиталисти. Качеството може и да не струва, но ние сме Балгъри - Юнаци !!! Урааа ....
32
1
 
9
 
! Отговори
сърпи чук преди 8 месеца
"защита"?!А нас кой да ни пази от "родното" палмово масло, блъскането с калциев хлорид, и всякакви магий измислени от родните търгаши?
31
2
 
7
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 8 месеца
Още , каква защита от нелоялна конкуренция???Пълни глупости!!!!!!! Пълен монопол във всички сфери.Защо прясното мляко 1 Л = 3.40 лв , а в АНГЛИЯ за 2.250 Л = 1.30 паунда??? За кво говорим?????? Тук е по скъпо от Англия дами и господа, каква нелоялна конкуренция???? Къде ????Стига лъгахте хората
30
0
 
6
 
! Отговори
След дъжд качулка преди 8 месеца
Защитата на родното кисело мляко и сирене ще спре нелоялната конкуренция. . . . . . . . . . Никога няма да стане в Германия, защото немците знаят, че оригиналът е гръцки Фета или турски Гази! Когато преди 10-15 г. се правеха тези политики за регионалните марки България отсъстваше от час, както многото дежурни не грамотници (пише се заедно, но трият) от форума! Сега е късно! Хората на запад свикнаха, че бялото сирене е турско или гръцко! Това са днешните българи - след дъжд качулка! Евро и Шенген
29
0
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 8 месеца
Са гръцки. В полусуров вид се изнася в Гърция и като узрее се слагат гръцки етикети, но хората са търговци не им се свиди малкото. Нашите пинтии за нищо не стават.Моите думи са от опита ми във външната търговия.
28
0
 
5
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 8 месеца
Пройстата желязна логика.Има крави има мляко.Колегата по долу писа за фета грийк, ами разбира се, освен че нашите правят сирене от сухо мляко са и НЕКАДЪРНИ ТЪРГОВЦИ. РАЗЧИТАТ САМО НА КОНТАКТИ ОТ ПОСОЛСТВОТО, А СЕГА Е ВСИЧКО ИНТЕРНЕТ ХОООП В ГЛАВНИЯТ ОФИС НА ЛИДЪЛ. САМО ЧЕ ХОРАТА ТАМ ИМАТ ПРОЦЕДУРИ, А НАШИТЕ НЕКАДЪРНИЦИ СИ МИСЛЯТ ЧЕ САМО ТЕ РАЗБИРАТ ОТ ТЪРГОВИЯ ЗАТОВА ГИ НЯМА В ГОЛЕМИТЕ ВЕРИГИ В ЧУЖБИНА.НЕКАДЪРНИЦИ!!!!!!! НИЩО НЕ СТАВА ОТ ТЯХ. ФЕРА ГРИЙК Е БГ .ПОЛОВИНАТА МАНДРИ ОКОЛО САФЕТО СА
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На запад "бялото сирене" се ацоциира с гръцкото Фета или Greek Style. В Англия имаше датско с надписа Гриик Стайл и да ви кажа ми хареса повече от нашето от турските магазини. Да не кажа, че имаше доста ментета на българско сирене, които не бяха толкова лоши - т.е. не бяха с палмово масло, като някои родни. Иначе си правеха българско кисело мляко с каймак 4.5% масленост в стъклени бурканчета. Но го имаше само по българските магазини.
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Българския бацил който прави киселото мляко не е ли бил защитен досега ? Мислех че сме извесни с това, че вирее само в България и Грузия, но явно никой не си е мръднал пръста досега :))
25
0
 
8
 
! Отговори
гост преди 8 месеца
Купих истинско бяло саламурено сирене в Гърция за под 11 лв. Качеството е много над нашия *** на тази цена. Та каква защита, ако няма качество?
24
1
 
11
 
! Отговори
Аре ве преди 8 месеца
Златни ги направихте, яжте си ги сами