Алтернатива на марихуаната се продава свободно онлайн

Рекламите обещават, че тест за наркотици не го лови
20 сеп 2023 20:52, Стела Стоянова
6
Алтернатива на марихуаната се продава свободно онлайн
Снимка БГНЕС, архив

Нов наркотик, рекламиран като легална алтернатива на канабиса, се продава свободно онлайн.

Търговците го рекламират като безвредно и законно – макар че не е.

Онлайн има стотици обяви за продажба на вейп с така нареченото HHC или хексахидроканабинол – синтетично вещество, подобно на канабиса.

Повечето негативни ефекти, които присъстват при тревата, тук ги няма. Не те събаря, можеш да вършиш всичките си задължения.

Някои от рекламите дори обещават, че тестовете за наркотици не могат да го уловят.

Хексахидроканабинолът е открит в Европа през 2022 г. Предлага се още и като бисквити или бонбони.

„Има твърде малко проучвания, за да се каже какво е влиянието върху човешкия организъм. Съобщава се за отпадналост, абсцеси в гърлото, болки в гърдите. Рисковете идват най-вече от това какви са примесите, когато е синтетичен наркотик“, казва Александър Панайотов от Национален фокусен център по наркомании пред bTV.

От здравното министерство коментират, че през март Съветът по наркотичните вещества е приел субстанцията да влезе в списъка с наркотични вещества. Дотогава – да се разглежда като аналог на тетрахидроканабинола – основното психоактивно вещество в марихуаната.

За аналозите се прилагат същите мерки за контрол, каквито са и за наркотичните вещества, напомнят от Министерството на здравеопазването.

Предстои Министерският съвет да разгледа и приеме промяната
 


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
13
 
! Отговори
Бай Дончо преди 2 месеца
Абе що се занимават с глупости тез деца да се тровят със синтетики? Пушете си естественото ама недейте да се тровите. Навремето марихуна растеше по нивите навсякъде из България. Никой не го е продавал или купувал. Бабите по селата му казваха "гръсти". Козите много обичат да му ядат листата. Кокошките обичат семената. А пък от стъблата се прави конопеното влакно от което се плетат въжета и чували. Ползва и в груб вид влакното за уплътнение за водопроводни тръби и връзки. Кълчища се казва.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От наркотиците развиват психични заболявания, вярно е. Работя в съда, имаме много дела за поставяне под запрещение на млади хора, развили тежки психози от наркотици. Уви!
3
2
 
10
 
! Отговори
Безимен. преди 2 месеца
гледам естественият интелект се побърка да трие коментарите днес под тази новина. За 3 път се появава кат нова.
2
2
 
5
 
! Отговори
Естествен подбор преди 2 месеца
Сега са времена на жътва.
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Миналата година с райския газ създадоха доста макашита.Безмозъчните са опасни както за обществото,така и за самите себе си.Не се занимавайте с наркотици.А ако видите,че някой се занимава бягайте далече без значение от кой пол е.От наткотиците развиват психични заболявания.