България е 35-та по спестявания, но от едва 57 страни

Не фигурират богатите азиатски и арабски държави
30 сеп 2023 19:30, Стела Стоянова
111
България е 35-та по спестявания, но от едва 57 страни
Снимка БГНЕС, архив

Класацията Allianz Global Wealth постави България на 35-о място по финансови активи сред 57 държави, а на 38-о по покупателна способност. В класацията обаче не фигурират богатите арабски и азиатски държави, пише Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Данните показват, че българинът има високи спестявания спрямо средните за високоразвити страни, но масовата нагласа е, че сме много бедни. Зависи обаче с кого се сравняваме.

Класацията Allianz Global Wealth за финансовите активи - това е различно от измерване през доходи или през БВП на глава от населението, преизчислено като покупателна способност.

Такива класации, които измерват богатството, има и на Credit Suisse и UBS, има и една доста известна на Global Finance. По тях България се движи между 63-о и 73-о място в света от общо 150-170 страни.

Това са анализи, които финансовите институции правят и за да оценят колко различните държави са устойчиви на външен дълг.

В едната класация на Allianz България е 35-а, в другата - 38-а, но става дума за общо 57 страни. Тоест България е след средата на таблицата. Защо са толкова малко страните в този списък? Защото малко страни публикуват достатъчно данни, за да се направи оценка, а България влиза в групата, която се оценява, защото като член на ЕС предоставя много статистика. Затова могат да ни сметнат.

Но извън тези 57 държави има много богати арабски и азиатски страни, които просто не предоставят статистиката си.

Интересно е, че българите имат високи спестявания спрямо средна страна от развитите. Там имат голяма консумация, големи вноски за пенсионни и здравни фондове.

Ние имаме нагласата, че сме супербедни. Истината е, че огромни части от населението на света живее в бедни райони и те са под България и като БВП на глава от населението, и като активи. Но, разбира се, не може да се сравняваме с най-развитите страни. Класациите сочат, че като активи, да речем България е 10 пъти по-бедна от Англия. Ако погледнем като богатство, сме по-богати от Румъния, но сме по-ниско в класацията от нея, ако се гледа по БВП на глава от населението, преизчислено като покупателна способност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
3
 
3
 
! Отговори
Ало,ало! преди 6 месеца
Контра отстъплението как е,продължава ли на запад?
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Хората са бедни. Мен не ме гледай, оправям се някак си." Се чува все по-често. Това е народопсихология, не бедност!
52
4
 
1
 
! Отговори
Финансист преди 6 месеца
Тези едва ли знаят, че страните в света са доста повече от 57. Но пък, моите степстявания, че дори и инвестициите ми се умеличават. Това е като пояснение за работещите в БНБ-то им. К/ато ме поканят, за да им разгледам сградата, която не им е бащиния, ще им честитя настъпващата Нова 2024 г. Както и новия бюджет на страната, ако го приемат.
51
1
 
3
 
! Отговори
КАПИТАЛИЗЪМ ЛИ? преди 6 месеца
НА ПЪРВО МЯСТО СМЕ ПО БЕДНОСТ И СМЪРТНОСТ В ЕС!
50
3
 
4
 
! Отговори
Време беше преди 6 месеца
някой да я извади тази статистика. Бедни били... ама имат по две коли, апартамент и вила! Българинът е мрънкалник, който ори това, което има не заслужава. Толкова алчни станаха хората, че не могат да осъзнаят всъщност колко много имат! За това не приемат дефиницията за беден, защото ще се окаже, че само 1% от населението е такова. А другите са долни мрънкачи загубили връзка с действителността от алчност и завист! Поне сега спрете да виете!
49
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Като на някои хора им се каже , че България е малка и много бедна страна подскачат като ужилени. Това е истината. Няма как да живеем с европейски стандарт. Но още има българи дето вярват на измишльотините на Георги Димитров , че за 15 - 20 години ще стигнем развитите страни. Ще ги стигнем, ама друг път. По-добре е да се запитаме - Кога ще ги стигнем румънците? Изостанахме доста зад тях.
48
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
От тази статистика да извадят топ-хиляда богаташи и пак да ни я покажат, ще се окажем на 58-мо място от 57 страни!
47
0
 
4
 
! Отговори
Пеефффски : преди 6 месеца
Бухахахахахаха Уахахахахахаха
46
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Както статията така и коментарите с неясна накъсана и не логична мисъл само потвърждава птчайващото ниво на този жалък балкански народец.
45
1
 
6
 
! Отговори
ОБОБЩЕНИЕ преди 6 месеца
Чисто и просто като къпан бг политик и "държавник" е следното обобщение. Малкото останало от българския народ и държава, които десетилетия,целенасочено унищожаваха,но ние не се давахме,в момента тече точно по н а ц и с т к и я модел според офиц.източници- Холо кост,а според Хи тлер- окончателно справяне с еврейския въпрос.Тече финалната фаза на БЪЛГАРСКИЯ ХОЛОКОСТ
44
3
 
8
 
! Отговори
До Ина преди 6 месеца
Чудесно!Тичайте при стачкуващите миньори от Перник и останалите райони какви са загубеняци според някакъв анонимен *** в нета.Ама не тук анонимно, ДИРЕКТНО НА ТЯХ ИМ ГО КАЖИ,гном нещастен с разжлямбен ауспух.УСПЕХ!
43
18
 
7
 
! Отговори
Ина преди 6 месеца
Око едно семейство не може да спестява по 1500-2000 лева всеки месец, да му пикам на семейството. Значи са големи загубеняци.
42
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 6 месеца
те за това искат шенген, много я интересува баба гинка от село за шенген, за тях драпат, да могат свободно да се шматкат из европа, а като стане напечено да изчезнат....мошеници!
41
3
 
14
 
! Отговори
Даскал Кольо преди 6 месеца
Не-нор-мал-ни-ци!!! Колко българи имат спестени 80 -100 000 евро за апартамент в София. Хайде скрийте се някъде и се търсете сами!
40
2
 
16
 
! Отговори
ЯАОЖТ преди 6 месеца
Какви спестявания, и з р о д и?Заможно семейство сме засега и пак 70 лева за витамин С,имуностимулант, и хапчета за гърло ми се виждат страшно много.Като гледам цените на храни и лекарства-всичко мри, ако не можеш да платиш.И ни дразнят с ресторантьорите-ще им госвалим на тях на храните и лекарствата-не.Вдигат ставката и за здр.осигуровки на безраотни на непосилните 400 на година,на хорицата,берящи глог и коприва за коричка хляб им слагат данък.......Ми спете и ревете САМО ПО ФОРУМИТЕ.
39
2
 
13
 
! Отговори
До род. на ученик преди 6 месеца
Ние пък дадохме 70 лева за 2-3 обикн.лекарства за *** грип-витамин С,нещо за гърло там.Вижте и новите промени в данъците на нас простосмъртните-дори в бедните баби с жълтия кантарион и шипките са се огледали да ги дерат...Думи нямам.Никога не семе имали по- мракобесно правителство, при всички кожодери и *** досега.Такава нагла демонстрация НА българофибия и неистово желание за по-бързо ликвидиране на народа и "държавата", не е имало.А ние сме се нагледали на нагли вампири,то други не е
38
1
 
15
 
! Отговори
абе преди 6 месеца
хората са денонощно на пътищата, борят срещу продажниците за хляба си...те ми дрънкат за разни менте статистики...айде, влезте в час!
37
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Приготвихме детето за училище.Пресметнато в пари - все едно го оженихме. Дадохме последните спестявания за раничка.
36
2
 
13
 
! Отговори
ьяаожгтнвм преди 6 месеца
Дайте да видим кои държави са пред нас, и кои след нас. Със сигурност са държави, не от третия,а от четвртия свят.В Класацията, в която ние сме били на 37-мо,сто на сто в челните редици са Албания,Бурунди,Бангладеш.На първо място сме по Стокхолмски синдром и робски манталитет.За подобни изказвания франсетата са рязали зелките на наглите кръвопийци няколко века по-рано.Като нямате хляб, яжте пасти,драги миньори,в прав текст ви го казват,и на вас, и на нас всички останали.
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
:-D Как да ви кажа, това няма да нахрани нито един от всички онези, които останаха без никакви средства, заради изтекли ТЕЛК срокове. Хора, които са си подали навреме документите, но трябва да чакат с месеци до следващата комисия. Хора без очи, ръце, крака, или сърцето им - разпарцалено от инфаркти. Няма да нахрани онези, чиито животни бяха избити и те избягаха от селата, но не успяха да си намерят препитание. Няма да нахрани онези, като които скоро ще се превърнат и около 80 000 енергетика.

Спонсорирани публикации