Енергетиците не искат преговори с Денков, блокадите остават

Те освиркаха енергийния министър
30 сеп 2023 21:37, Стела Стоянова
172
Енергетиците не искат преговори с Денков, блокадите остават
Снимка БГНЕС, архив

Блокадите на протестиращите енергетици и миньори на магистрала "Тракия", Подбалканския път в района на Гурково и Прохода на републиката остават, а нито един от синдикалните лидери няма да се отзове на поканата на премиера Николай Денков за преговори в Министерския съвет. Това са резултатите от преговорите на министъра на енергетиката Румен Радев с недоволните работници, които продължиха повече от 2 часа. Работещите в мините и ТЕЦ "Марица изток 2" се обявиха срещу териториалните планове за справедлив преход на въглищните райони, които вчера бяха приети от правителството.

Енергетици и миньори поискаха от Радев извънредно заседание на Министерския съвет, на което техни представители да обсъдят с властта спорните планове. Министърът не пое гаранции за такова заседание и за пореден път ги призова да приемат поканата на Денков за разговори утре в София, пише БНР.

Радев беше освиркан, след като не даде конкретен отговор на въпроса колко от работещите в мините и ТЕЦ-а ще бъдат принудени да се разделят с работните си места догодина. Той обаче увери протестиращите, че по плановете ще може да се преговаря с Брюксел.

Още по темата

"Първият срок за предаване беше 30 юни. Най-последният беше 30 септември. Уточнението, което постигнахме с тях, беше: "Ето ви го този вариант, но по този вариант ще се преговаря". Отговорът беше: "Да! По този вариант ще се преговаря".

По-рано през деня Радев обяви след тричасова среща с административното ръководство на държавните дружества “Мини Марица изток" и ТЕЦ "Марица изток 2", че териториалните планове вече са изпратени в Брюксел. Изненадващо енергийният министър заяви, че не е запознат с вчерашното предложение за 36 заплати за напускащи работници от сектора в преход. И добави, че не е сигурен и откъде ще дойдат тези средства.

Министърът увери, че работата на енергийния комплекс "Марица изток" е гарантирана до 2038 година, както и че няма заплаха за енергийната сигурност на страната.

Заради блокадите в района на Стара Загора са въведени следните обходни маршрути:

За пътуващите по магистрала "Тракия" той е от пътен възел "Нова Загора" по пътя към Нова Загора - Сливен до пътен възел "Свобода".

За пътуващите по път Казанлък - Стара Загора: за гр. Стара Загора - през с. Памукчии, с. Християново, Калояновско шосе; от Стара Загора в посока Казанлък - по пътя Стара Загора - Нова Загора - Сливен, бул. "Калояновско шосе, с. Християново, с. Памукчии. Повече информация можете да намерите на страницата на Агенция пътна инфраструктура

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.