До две години затвор или глоба за чалга версията на химна

Адвокат: Прокуратурата трябва да повдигне обвинение, което да се разгледа от съда
Обновена: 3 окт 2023 09:49 | 3 окт 2023 09:49, Красимир Ангелов
139

Подигравка с химна на България взриви социалните мрежи. "Мила Родино" беше представена като чалга песен от Бирджан Хайрединов, който качи в социалните мрежи видео, пеейки думите от националния ни символ като кючек. Последва светкавична вълна от реакции в социалните мрежи, а малко по-късно видеото беше свалено от мрежата.

"Наказателно-правният аспект е валиден, защото става въпрос за химна на републиката. Това е изведено като състав на престъпление по НК, съгласно Чл. 108, Ал. 2 от него, че който опетни знамето, герба или химна на Републиката, или знамето или химна на ЕС - подлежи на наказателна отговорност. Законодателят е предвидил лишаване от свобода до 2 години и глоба до 3 000 лв.", каза адвокатът по авторско право Емилиян Арнаудов в студиото на "България сутрин".

Още по темата
По думите му прокуратурата трябва да повдигне обвинение, което да се разгледа от съда.

"Прокуратурата може да бъде сезирана от всеки, а тя може да се самосезира на основа на медийни публикации, което също е налице. Министерството на културата би имало правомощия, ако тук не ставаше въпрос за химна на РБ, а за друго произведение", допълни Арнаудов в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Докато авторът на песента е жив, се изисква неговото съгласие. В периода на 70 години след смъртта му, когато все още се ползва произведението с авторско право, трябва да се изисква съгласие от неговите наследници. След изтичане на този 70-годишен срок - влизат в сила само това неимуществено правомощие на Министерството на културата да пази целостта на произведението. Дори в момента с последните промени в закона, които са приети на първо четене, това ще се разпростре и като защита върху изключително стари произведения, дори на тези, при които е изтекъл 70-годишният период.", поясни адвокатът.

Емилиян Арнаудов подчерта, че няма значение, че видеото вече не е налично.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
2
 
1
 
! Отговори
Striker преди 8 месеца
Не го разбирам това. Дали ще е чалга или поп-версия, какво от това? Изпята е по различен начин, и? Няма подигравка, няма обиди, защо да се наказва? ПС: А и да не забравяме, че този погребален марш не е официалният химн на България, а е наложен при преврата от 1944-та. Официално приетият химн е "Шуми Марица".
105
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защо бе пичове! На мен не кефи. Закачливо е, игриво такова. Хем ше послушаме и малко за България. Много яло сенизкъртихме вчера на студенсткото в планета, като я пуснаха тая песничка.
104
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Динко го търси. Ама ние ще го докопаме и за разлока от динко, не ги пращаме да си ходят...
103
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нма го на адреса му по лична карта ... Ама няма да се скрие.
102
11
 
18
 
! Отговори
Дей Костадин? преди 8 месеца
Това ако беше някое IT от ПП, до сега Възраждане да са сезирали Конституционния Съд, но понеже певеца е от електората на Възраждане, вече трети ден - тишина по темата. Какви са тия двойни стандарти бе "ВЪЗРОЖДЕНЦИ"?! Къде е Костадин? Не го ли жегва, че роми поругават българският химн??????????????????????
101
6
 
15
 
! Отговори
Предизвикателство преди 8 месеца
Предизвиквам всеки един тук да намери клипче или статия или изказване на Костадин Костадинов или който и да било друг от ПП Възраждане, в което се критикува нещо свързано с ромите, например ромско престъпление, някакви изстъпления, насилие над пенсионери от роми, каквото и да е. Предизвиквам ви. Намерете и ми изпратете тук линк, искам да го видя това.
100
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Чули ли сте някога, някъде, по някакъв повод, под каквато и да е форма изобщо Ахмет Дуган или някой от дпс, да критикува роми? Аз не.
99
2
 
9
 
! Отговори
Българин преди 8 месеца
Не затвор ,а смъртЗаЦиганина!
98
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бирджан Хайрединов-"името" казва всичко...
97
7
 
14
 
! Отговори
Прост Въпрос преди 8 месеца
Чули ли сте някога, някъде, по някакъв повод, под каквато и да е форма изобщо Костадин Костадинов или някой от Възраждане, да критикува роми? Аз не.
96
0
 
0
 
! Отговори
дореби-фасол-ласидо преди 8 месеца
Аз ибаб висока бузикалда култура. Здаб сичките песди да Билко Калайджиев и да Слави Трифодов, до и да Кебал Сойдере. Здаб ги и да Лили Ивадова.
95
3
 
11
 
! Отговори
ДПС ЦИГАНИ преди 8 месеца
Ахмет Дуган защо мълчи за тази гавра? Сигурно защото изпълнителя е от неговия електорат? НАЛИ ДОГАНЕ?ДПС се подкрепя 80% от роми. За това и Дуганв избягва да ги критикува. Няма да каже и една думичка за тая гавра, нито за никоя друга гавра, ако е с цигaHски автор. ПОМНЕТЕ МИ ДУМАТА.
94
5
 
13
 
! Отговори
ВЪЗРАЖДАНЕ ЦИГАНИ преди 8 месеца
Костадин Костадинов защо мълчи за тази гавра? Сигурно защото изпълнителя е от неговия електорат? НАЛИ КОСТАДИНЕ? Възраждане се подкрепя 80% от роми. За това и Костадинов избягва да ги критикува. Няма да каже и една думичка за тая гавра, нито за никоя друга гавра, ако е с цигaHски автор. ПОМНЕТЕ МИ ДУМАТА.
93
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Голям шум за нищо.
92
1
 
10
 
! Отговори
IT GEMBALLA TURBO преди 8 месеца
Това ако беше някое IT от ПП, до сега Възраждане да са сезирали и трибунала в ООН, но понеже е от електората на Възраждане, вече трети ден - тишина по темата. Какви са тия двойни стандарти бе "ВЪЗРОЖДЕНЦИ"?!
91
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Гордааа и стараа стара планинааа .... Много е яклааа якаа песентаааа
90
3
 
0
 
! Отговори
в Би бемол преди 8 месеца
До 97 - Чалгата е злаааа! Който я пее сегааа! Ще срещне смъртаааа ... От Възрожденслата ръкааааа ааах лелелееййй аюна ман оууу зор замааана
89
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Абе баткиии ... Сипете една ракийка, удАрете му едон кюпекни не го мислете толкова ко сте са стегнали .... Ша речеш че не са разцпевате като изкочите на чалготеката.
88
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Глупости на търкалета. Чалгата е музика, съответно изкуство, независимо дали я харесваме. Авторското право - това е пародийна версия, няма проблем. По цял ден слушаме мазна чалга, после сме моралисти.
87
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От кога пък , песента на Емил Димитров , стаНА химн на Бг ?