Жестоката схема „подарък срещу кредит” - как мошеници оплитат в заеми невинните жертви

Сигнали за измамата валят, НАП и КЗП започнаха проверки
Обновена: 21 фев 2024 10:02 | 21 фев 2024 08:22, Петър Бойчев
59
Жестоката схема „подарък срещу кредит” - как мошеници оплитат в заеми невинните жертви
Снимка БГНЕС

Стотици българи са понесли финансови щети, показа разследване на Нова тв. Пред камерата говорят потърпевши, които без да осъзнават, са изтеглили кредити за хиляди левове. Сигналите от пострадали от измамата продължават да валят, а НАП и КЗП започнаха проверки.

Кои са хората, които работят по ясни правила и ръководство, на корицата на което е Леонардо ди Каприо от филма „Вълкът от Уолстрийт”? Филмът разказва за мащабна финансова измама.

Екипът говори с мъж, който е участвал в презентациите, в края на които се подписва договор за кредит за близо 6 хиляди лева. Той определя случващото се като добре разигран цирк. "Всеки един от екипа има добре научена роля. Театър, който се играе всеки ден. По два-три пъти на ден. Това е една школа за измамници", споделя той.

Екипът на телевизията се среща с още пенсионери, които и в момента изплащат кредите си. "Изплащам си безплатния подарък, който стои срещу мен, да си го гледам, за да мога да си спомням, че съм измамена от интелигентни млади мъже, които са „бели якички”, казано по съвременния начин", посочва измамена жена.

Но как изглежда ръководството за сключване на договори и какво ще ви се случи, ако посетите подобно събитие след покана-позвъняване от чатбот по телефона? Стъпките описва бивш служител на компанията, който пожелава анонимност, заради разкритията, които прави. "Те учат, че не трябва да се целим в хора, които са с високи доходи, а напротив. Бедните хора винаги искат да си позволят да си купят това, което могат да си купят богатите. Основната таргет група на компанията са възрастните хора, защото те по-лесно се манипулират", разкри той.

Така още на влизане за презентацията посетителите се изследват. Най-важното нещо за продавачите е да разберат колкото е възможно повече за вас. Особено колко пари имате. Има и детайли, които едва ли ще забележите сами.

"Повечето бяха облечени в синьо, защото цветът продава. Син костюм, бяла риза, синя риза. Не може да си в черно, не може да си в сиво. Сивото и черното не продават", споделя служителят, пожелал анонимност. А след като съберат информацията за вас, следва най-важата втора стъпка - настаняването. Всъщност всеки седи на определено от служителите място след първоначалния сондаж на база доходи. Първият ред е за избрани, става ясно от видеозаписите от среща на служителите. Нещо повече - грешното настаняване може да доведе до провал и липса на подписани договори. Бившият служител на "Скай Лайн Къмпани" разказва защо се селектират хората. "Ако са двойка, не са били на презентация, не са използвали масажно оборудване, задължително трябва да се сложат на първия или втория ред. На тях ще им е най-интересно, те ще са главни участници", обяснява мъжът.

След като са ви настанили, следва важно уточнение - телефоните трябва да са изключени. Това потвърждава и жена, която е купила уредите и е присъствала на презентацията. "Водещият помоли да изключим телефоните, защото можело да повлияе на някой от уредите. Всъщност впоследствие нямаше как да повлияе, но в първия момент не знаехме за какво става дума и ги изключихме. Дори минаваха да погледнат, че телефоните са изключени", споделя тя.

И това има своето обяснение, казва бившият служител. "Първо, по време на презентацията да не ви звънне някой и да прекъсне водещия. Второ, за да не може да проверите думите им, да не можете да проверите стоките колко струват. Тези продукти могат да се намерят в сайтове за пазаруване за около 100 долара", посочи той.

Стъпка номер 4. Трябва да повярвате, че става въпрос за подарък. Специално за вас. По време на презентацията думата „подарък” се повтаря многократно. Целта – да се почувствате специални и избрани. "В живота си, освен от близки, не съм получавала безплатни подаръци. Това беше шок и ужас за мен. В първия момент почувствах една еуфория и олекнах", спомня си свидетелката.

На презентацията канят дори спонсори от друга компания, което засне и нашият екип.

Насред презентацията се споменават цените и се прави консутация с присъстващите – дали биха си купили нещо. "Най-важният въпрос! Ако е по-евтино от 8099 лева, която е оригиналната цена, дали ще си го купят? Повечето хора казват "Разбира се!", споделя бившият служител. Така след втория сондаж се преминава към стъпка номер 5. Томболата. "Печелившият" предварително си е сложил билетите, които са потенциални победители, в джоба", допълва той.

И така в цялата емоция се стига до финалната стъпка – подписването на договорите. "На лаптопа излезе договорът веднага, започна да ми го размахва пред очите, аз не можах да го прочета. Така се случи, че не ми даде възможност. Това е телефонна измама в по-културен и елегантен вид", смята измамената жена. Повлияни от емоцията, някои от хората не разбират какво всъщност подписват. "От моите наблюдения, могат да разберат след половин час. Могат да разберат след няколко дни, могат и никога да не разберат", уточнява служителят, пожелал анонимност.

В точка 10 от договора пише, че купувачът няма право да върне стоката, защото е имал възможност да я види и да я пробва. "Когато звъннат и кажат, че искат да връщат, има и скрипт за борба с възраженията на хората. И се започва: „ама как така синът ти ще ти каже, или дъщеря ти ще ти каже, че това нещо не е за теб. Ти си го искаш това нещо! Как? Плащай си го сам, ти си имаш пари!”, споделя служителят. А ръководството на компанията имало и други изисквания - на всеки един договор да се заснемат личните карти. "Това е абсолютно противозаконно. Тези хора те карат да правиш престъпления докато си на работа. Лицата, които ръководят тази фирма, са безскрупулни", допълва още той.

Екипът на Нова тв попита Комисията за защита на личните данни – как и защо фирмата притежава телефонните ни номера. И защо ни звъни с чатботове? От там получихме отговор, че през 2023-та година към тях е изпратен един сигнал срещу дружеството „Скай лайн къмпани” с твърдение за незаконосъобразно обработване на лични данни. Заради това, че сигналът е само един, не била направена проверка на място.

Фирмата изпратила само писмено становище до Комисията. В него тя сама заявява, че не използва лична информация. Дружеството твърди, че прозвънява телефонни номера чрез произволно съчетани цифри на случаен принцип. Така според КЗЛД информацията не представлява лични данни.

"Институциите трябва да се самосезират и да прекратят дейността на тази компания. И на всички такива компании. Паразити, които живеят на гърба на обикновения български гражданин. Даже не на обикновения български гражданин, а на възрастните хора в България", смята анонимният бивш служител.

А измамената жена иска да няма повече излъгани хора. "Затова искам, ако има разследване – да се включа. Ако може по някакъв начин да бъдат наказани", казва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Откак за забранили убийството на хора чрез закона и религията.. Измамата е единствето конкурентно предимство между човеците.
34
0
 
5
 
! Отговори
Реформи веднага преди 2 месеца
Рефомирайте МВР веднага, масово психопати полицаи в ОДМВР ПЕРНИК и Бобов дол - убийци!
33
3
 
14
 
! Отговори
Пирамиди преди 2 месеца
Докато има наивници ще има и тарикати, преди няколко години един дядо три пъти го спасяваха от телефонни измамници и на четвъртият път даде парите ,кой е виновен в случая?
32
2
 
10
 
! Отговори
Se преди 2 месеца
Сега се лъжат по - трудно хората. Трябваше да чета докрая, за да разбера схемата. То маркетинг, то психология. Някога *** меден лист го навиваш на кръгче, слагаш 10 лв. цена слагаш го на една масичка на пътникопоток, придаваш му стойност със твърдението че сложено на ръката регулира кръвното налягане и стой и гледай *** народ. Продаваха такива и часовници, които струваха 2-3 лв, а те по 15-20 лв. щото като си го доближиш в основата имало нещо което регулира кръвна захар. Такива бяха нещата.
31
1
 
4
 
! Отговори
Реформи в Кочината преди 2 месеца
Рефомирайте МВР веднага, масово психопати полицаи в ОДМВР ПЕРНИК и Бобов дол - убийци!
30
1
 
12
 
! Отговори
Мхмм... преди 2 месеца
България е рай за всякакъв вид измамници, а компетентните институции услужливо дремят. Едва когато някоя схема лъсне по телевизията, тогава започват да симулират някаква дейност, която най-често завършва с констатация че няма данни за извършено престъпление...
29
0
 
2
 
! Отговори
SkyLine преди 2 месеца
Колеги, дайте да дадем, че да вземем.
28
4
 
11
 
! Отговори
DEM преди 2 месеца
'Невинните жертви', по-скоро трябва да е 'наивните жертви'. което пък е производно на това желание на човека да 'удари кьоравото'. Да има дребна далаверка.
27
1
 
42
 
! Отговори
бл преди 2 месеца
Аз винаги приемам телефонни разговори от измамници, теле-продавачи и т.н. Говоря с тях поне 40 минути, давам им неверна информация и се разделяме приятелски. Идеята е че докато си говоря с тях им губя времето и те не могат да осъществят "истинска продажба" с някой наивник."Говори с измамник - спаси пенсионер!"
26
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До бай работник, не! Изпържените комунистически мозъци с бездействието си и липсата на интелект попадат в тези "измами". Които всъщност не са измами, а внимателно направени презентации. С други думи "жертви" няма. Има глуппацци, които освен всичко друго са и алчни!
25
2
 
13
 
! Отговори
бай работник преди 2 месеца
Капитализъм в действие,всичко си е ОК!
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не е лесно да си глупав.
23
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези наивници гласуват после за мутри и копейки,щом всеки може да ги преметне.А други подобни хвърлят пари през балкона,а после се оплакват,че са излъгани.
22
3
 
28
 
! Отговори
овчар преди 2 месеца
Стадото навсякъде по света е едно и също - угояват го, стрижат, доят и пекат.
21
24
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 16, имам платинена карта и хич не ме интересуват мизерните такси, които те събарят. Кашкавал и за 100 лв. мога да си позволя. Мобилният ми план е стафкси, въпреки, че повече от 10 години не работа за мобилния оператор. Не всички са като теб. Има хора, на които ни е добре. Имаме умения и знания и си подреждаме живота. Така че, само ти имаш затруднения и е редно другият път да не искаш обяснения от широката публика за твоите лични провали!
20
2
 
9
 
! Отговори
И всичко преди 2 месеца
Това кредити ""подаръци"" еврото нотариуси е под вещото ръководство Партия гепи и ппдб. Толкова държавни служби и служители полиция общински служби и служители а някои си правят бизнес на гърба на народа. Най многобройната администрация и полиция в европа а мушиките най не наказуеми и многобройни. НЯКОИ НЕ СИ ВЪРШАТ РАБОТАТА.
19
2
 
18
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 2 месеца
"Невинните жертви" да започнат да мислят с кратуните си. Никой не може да бъде въвлечен в схема без негово участие или липса на интелект. Изберете си една от двете опции за "невинните жертви"! Българите докато не се научат, че подаръци и безплатни неща НЯМА.... все ще са нечии жертви! Обществото ни е проядено от алчност, злоба и завист. А точно тези "качества" най-лесно се експлоатират от амеби с интелект около 80. Да, "жертвите" дори до 80 не стигат!
18
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 16 А коя банка и кой мобилен оператор препоръчваш бе приятелю? Всички знаем, че имат картелно споразумение, колкото и да го отричат. Хайде, посъветвай ни умнико!
17
1
 
26
 
! Отговори
бмп преди 2 месеца
Никакъв чат бот. Звъня ми едно момиче, за масажен уред или колан за дискова херния, като се представи за завършваща медицина. Не можа да отговори обаче на елементарен медицински въпрос в страни от темата.
16
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе тука всички много умни уж в коментарите, обаче продължавате да си стоите при стария мобилен оператор, не си сменихте банката като ви натрсоха неоправдани такси и продължавате да им купувате кашкавала за 50 лева при положение че синьото сирене е 30. И всичко това е защото сте супер умни и никой не може да ви излъже, селяци вдлъбнати и Киро Простото вие го докарахте!