Пенсиите за инвалидност: Хората не знаят законите и правата си

Нужни са лекари и юристи в помощ на хората
23 фев 2024 14:51, Анисия Иванова
16

Омбудсманът Диана Ковачева отново алармира за множество жалби от граждани с увреждания при изплащането на полагащите им се пенсии за инвалидност.

"Алармирахме Министерството на здравеопазването, че нямаше достатъчно добра разяснителна кампания как и кога хората да си подават документите. Те изчакват да дойде писмо, което не идва, тъй като те не са подали заявление и искат да бъдат преосвидетелствани, по тази причина не получават. Идва датата и естествено, пенсиите се спират. Много пъти говорихме, че това трябва да бъде разяснявано навсякъде, че най-малко 4 месеца преди това те трябва да подадат заявление с направление от личния лекар", каза председателят на Асоциацията на родители на деца с епилепсия Веска Събева в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ би било хубаво и личните лекари да помагат на хората.

"Другото важно е при спирането на пенсиите, когато обжалват пред НЕЛК - тогава пенсиите се спират и се получава социално инвалидната пенсия, която е съвсем различна от това, което те са свикнали да получават. Не получават и другите добавки и поради тази причина хората отново не познават системата. Не знаят как е, натрупва се много голямо обжалване. Има и друг вариант - хората обжалват, когато са били освидетелствани по старата наредба, но никой не им съобщава, че отново ще бъдат оценявани по старата наредба", допълни Събева.

Тя поясни, че този процес трябва да бъде прекъснат и да кандидатстват наново, за да бъдат освидетелствани по новата наредба.

"Проблемът е комплексен, имаме електронно правителство, имаме и министър на електронното правителство. Имаме похарчени над 40 млн. за електронно правителство за продукти, програми, рецептите са електронни, направленията са електронни, очаква се електронно Здравната каса да има поглед върху всички хора, които са със заболявания, но няма кой да свърши. Писмата, които идват от комисията, идват по пощата. И казват: "Не сте си видели писмото". Електронното правителство праща писмени писма, хората трябва да се молят и да си търсят правата, а държавата няма ангажимент да им разяснява правата", подчерта адв. Коев за Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че не може социално слаб човек да остане без никакви средства. По думите му само в Русе 3500 човека чакат ТЕЛК решение. "Новата наредба е утвърдена, но беше забавена в Министерството на електронното управление и все още не е публикувана в Държавен вестник. Има проблем и с лекарите - няма лекари, които да освидетелстват. Другото, което е, че се спира връщането от НЕЛК към ТЕЛК, и обратно. Те нямаха ограничение колко пъти да връщат", каза още Веска Събева.

Адвокат Коев посочи, че с всяка изминала година и с всяко изминало правителство има все по-малко юристи. А Събева отбеляза, че решението за пенсия се бави над 4 месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
1
 
! Отговори
50% до анонимен преди 2 месеца
"До KopcheНе работодат...ида да е човек който не е в състояние да работи нищо и...." Просто е, ама от къде толкова акъл? То не е като да пишеш глупости по форумите. Бил си да кажем щангист. Обаче се разболяваш и вече не можеш да вдигаш щанги. Не си на легло обаче. И можеш да работиш нещо съобразено със възможностите си за да си помагаш финансово един път и.да да не тежиш чак толкова на бюджета втори път.Такива хора още могат да участват в икономиката. А ти казваш да им се затвори достъпа.
14
1
 
10
 
! Отговори
вид.а преди 2 месеца
Що не си прочете законите ,член 101б от закона за здравето Не по късно от 4 месеца преди изтичане срока на решението , РЗИ уведомява служебно лицата за необходимостта от преосвидетелстване.Държавата не спазва собствените си закони ,после ивалидите виновни,май им е най добре да ги няма
13
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Комунистите съсипаха народа.
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най добре си знаят правата тези с фалшивите телкове .
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Че вьсвеки ТЕЛК има картотека където подават документи тия от картотеката що мълчат и не обесняват
10
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До KopcheНе работодателите, а закона прави хората с ТЕЛК нежелани и второ качество хора. Всъщност самата идея, че инвалид може да работи е нонсенс! Би следвало инвалида да е човек който не е в състояние да работи нищо и съответно обществото да се погрижи за него. Какво значи 50% инвалид? Това е все едно да кажеш, че си 50% бременна. Ето такива дребни хитрувания и таракатлък, са голямата спирачка пред развитието на България.
9
3
 
6
 
! Отговори
Kopche преди 2 месеца
Хора с експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК което е 50 или над 50 процента могат да си ползват правата в социално подпомагане, независимо дали е обжалван медицинския документ. Иначе доста хора с увреждания искат да работят но роботодателите не ги искат, все едно са второ качество хора.
8
13
 
6
 
! Отговори
До 6 преди 2 месеца
Другарю розова пеперудка, защо смяташ че държавата е длъжна да те издържа, докато лъжливото ти дупе е залепнало за дивана и изпуска доволно газове? Като са ти смешни пари които ти давам аз от мойте данъци, не ги взимай г-н пара.зит. Би ли обяснил как е възможно да има 700 хил. инвалиди в България? Сигурен съм, че в Украйна има далеч по-малко въпреки войната. ТЕЛК е система за източване на обществени средства и нищо повече!
7
4
 
10
 
! Отговори
БайТошоБайБокуБайХ преди 2 месеца
Питам се вие там в България знаете ли изобщо, че съществувате на земята ? Навсякъде в ЕС има закони които са направени така, че да защитят всякакъв вид хомосапиенс, остава само някой от вашите шарлатани в политиката да ги препише /никоя държава няма да му откаже да му ги предостави/ и НС да ги гласува ! Извънземни със затлачено мислене ли сте, че за всичко отново се опитвате да откриете "топлата вода" ? Единствени в света сте толкова проsта нация, от 44та се мъчите да разберете, че сте живи !
6
6
 
11
 
! Отговори
Доктора преди 2 месеца
4 Тук не ти е Москва,Руски пед Ал.Някой хора са действително за телк!И имат нужда от тези смешни пари които жалката държава им дава.
5
5
 
5
 
! Отговори
В България няма преди 2 месеца
Закони и правила за мутрите.И комунистите.
4
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всички ТЕЛК-ве трябва бъдат спряни, това е източване на обществени средства от напълно здрави работоспособни хора. От всички с ТЕЛК, едва ли и 5% могат да се нарекат истински инвалиди, неспободни сами да си изкарват прехраната.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма един държавен сайт или документ, в които да са описани правата на разбираем език. Всичко налично е сложно написани закони и референции, които трябва да четеш със седмици за да схванеш за какво става дума.Има частни сайтове с някаква, макар и непълна, информация.
2
3
 
14
 
! Отговори
Емигрант преди 2 месеца
Питам се вие там в България знаете ли изобщо, че съществувате на земята ? Навсякъде в ЕС има закони които са направени така, че да защитят всякакъв вид хомосапиенс, остава само някой от вашите шарлатани в политиката да ги препише /никоя държава няма да му откаже да му ги предостави/ и НС да ги гласува ! Извънземни със затлачено мислене ли сте, че за всичко отново се опитвате да откриете "топлата вода" ? Единствени в света сте толкова проsта нация, 35 г.се мъчите да разберете, че сте живи !
1
0
 
19
 
! Отговори
Каква изненада преди 2 месеца
хората не знаят всички прави, и всички закони? Що вие знаете ли какви са ви правата и знаете ли всички закони? Да, трябва да има длъжностни лица, които да подпомагат процесите. Колко хора знаят образователния закон извън образователните среди?