С е-ваучери за храна ще се плащат и битови сметки

Може да се купят билети за театър, но не и алкохол и цигари
20
С е-ваучери за храна ще се плащат и битови сметки
Снимка: Pixabay

750 хиляди работници в България получават ваучери за храна от работодателите си. Предстои те да станат електронни.

„От 1 януари някои оператори започнаха да издават електронни ваучери. Търговците вече може да виждат как се пазарува с тях. Това е една пластика. Работодателят я предоставя на своя служител. С нея е забранено плащането за алкохол и цигари, както и тегленето от банкомат. Има териториално ограничение – ваучерите могат да се ползват само в България“, обясни Стоилка Арсова, директор „Националната картова и платежна схема“, пред bTV.

Неудобство при хартиените ваучери беше точната сума, която можеше да се плаща с тях. Сега това неудобство е преодоляно, като потребителите могат да плащат с електронни ваучери не само кръгли суми.

„Като схема разрешихме справка за наличност по банкомат. Има и мобилно приложение, в което може да се види валидността на ваучерите. Всеки ваучер е валиден 12 месеца. Новите електронни ваучери не би трябвало да се позволяват за плащане на алкохол и цигари, но контролът остава от касиера в магазина“, допълни Арсова.

„200 лева е максималният размер на ваучерите. С тях могат да се плащат и комунални услуги и култура. Може да се купят билети за театър. Ще видим в следващите месеци доколко това е популярно в моделите на операторите на ваучери. Гориво не може да се плаща. Преходният период за преминаването към електронните ваучери е до юни“, подчерта тя.
Досега на хартиените ваучери беше изписвано само името на фирмата. По решение на работодателя при
електронните ваучери може да се изписва и името на служителя.

Арсова коментира и казуса около служителите на Държавата агенция „Национална сигурност“, на чиито ваучери за храна беше изписано, че работят в ДАНС.

„Задача на ведомството е да отговаря за защитата на информацията. За банковите карти това е уредено. Възлово е къде се съхраняват данните, как протича информацията. Грижа е всеки, съгласно закона, да си пази данните“, посочи директорът "Национална картова и платежна схема".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: хранаваучери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Аноним преди 2 месеца
Прочетох че Европа задължава страните до ноември да имат мин заплата 60 % от средната за страната В България е най най ниска минималната
19
0
 
0
 
! Отговори
Боричанин преди 2 месеца
Браво на Борика !!!
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ваучерите са хубаво нещо. Това, че стават електронни е супер идея. Омръзна ми от тези хартийки!
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма значение колко е минималната работна заплата, а какво можеш да си купиш с нея...
16
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до 14 Мерси за отговора. А всеки месец ли работодателят ти издава такава пластика когато ти превежда и заплатата?
15
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до 10 Ей, мозък, ако кажеш на някой провинциалист че в България средната заплата е 2400 лева бруто ( това значи чисто 1860 лева) и би те пребил като куче защото се гавриш. Масово в провинцията средната заплата е 1200 лева нето (чисто).
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Въпрос: Електронните ваучери са ти на пластика. Т..е. дават ти карта с 200 лв в нея, с която можеш да купуваш както и досега - всичко, без алкохол, цигари и др. Когато сметката ти е например 18 лв., даваш картата и я чекираш на специални устройства в магазина. И от там парите в картата стават от 200 на 182лв. Няма никаква размяна/обмяна на пари в кеш.
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Краварите и пишман математици излязоха. Муахаххахаа...От кравар какво да очакваш.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до 10 Кравар, както ти казваш ако е 14 500 долара годишната брутна заплата в Русия, това значи че на месец брутната средна заплата на руснаците е 1200 долара закръглено, което значи нетна заплата 1700 лева. Къде са 350 лева дето оня кравар с пост 8 плямпа, къде са 1700 лева, кравар? А? Казвай бързо вее, кравар?
11
5
 
2
 
! Отговори
до 8 преди 2 месеца
350лв. чиста заплата за Русия дори са много за някои региони. Минималната заплата там е 180$ по днешен курс на рублата бруто.
10
6
 
6
 
! Отговори
до 9 преди 2 месеца
Беден бачкотещ бачкере, СРЗ в Русия е 14.500 американски долара ГОДИШНО. БРУТО, бедняко. Айде за домшано провери колко е НЕТО. Пеете бедните бачкотещи бачкери слуги из ЕС за СРЕДНА заплата в Русия, ама у нас не приемате, като ви се говори, че средната е 2400лв. (барабар със сивия сектор вътре, без него е над 5000лв). Едни яли зеле, а други- свинско. Вечената приказка на подпечатания бачкотещ бачкер аутсайдер русофил.
9
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до 8 Кравар, средната заплата в Русия е 1000 евро. В москва е 1300 евро, кравар!
8
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Русия не дават ваучери. Чиста заплата. 350 лева.
7
1
 
9
 
! Отговори
Ееее преди 2 месеца
Автомобили може ли да се купуват с тия ваучери? За некфа смешна сума 3000 възможности, спрете се ве нищоправещи
6
4
 
5
 
! Отговори
КОМУНАЛКА преди 2 месеца
ПРЕДПОЛАГАЕМИЯТ СМИСЪЛ НА ВАУЧЪРИТЕ ЗА ХРАНА Е В ПРЕДОСТАВЯНЕТО НА ВЪЗМОЖНОСТ НА РАБОТЕЩИТЕ ДА ВЪЗСТАНОВЯТ ИЗРАЗХОДВАНАТА ПСИХИЧЕСКА И ФИЗИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ ЗА ДА БЪДАТ РАБОТОСПОСОБНИ,ТАКА ЧЕ ПЛАЩАНЕТО НА КАВОТО И ДА БИЛО РАЗЛИЧНО ОТ ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ Е АБСОЛЮТНО НЕДОПУСТИМО!!!...
5
4
 
4
 
! Отговори
Въпрос преди 2 месеца
Чувал съм за тези електронни ваучери. Някой от вас може ли да каже когато имам електронен ваучер за 200 лева, а направя сметка за 20 лева какво се случва? Връщат ми 180 лева касиерите или ми удържат от ваучера 20 лева и ваучера си го прибирам? Щото хартиените ги прибират касиерите.
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Валчари, капони... нали сме капитализъм, дайте кешааааа
3
4
 
14
 
! Отговори
цирк преди 2 месеца
Стадото трябва да свиква със купони, ваучери и подобни .
2
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Урсула дава по 200 лева купони за салам - а не дава 1000 евро МРЗ :)))
1
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Къв е тоз комунизъм купони за храна :)))