Паси: Обвинението срещу мен е комично и е на политическа основа

Зад този скандал има политическа воля и това не изключва той да се трансформира в сексскандал или в скандал за злоупотреби, каза Паси след повторен разпит днес
10 авг 2005 16:31,
Паси: Обвинението срещу мен е комично и е на политическа основа
Соломон Паси, снимка: Булфото

Министърът на външните работи в оставка Соломон Паси заяви след близо двучасов разпит, че ще уведоми президента, премиера, председателя на парламента и Висшия съдебен съвет за разпитите, на които е призован два дни поред за сделката за сателитна телекомуникационна система за връзка между Министерството на външните работи и посолствата на България по света.

Сделката бе сключена през лятото на 2004 г.

"Този скандал бе иницииран в най-неподходящия политически момент и започна с шпионаж. Това е комично обвинение, което няма да издържи на следствените действия. Зад този скандал има политическа воля и това не изключва той да се трансформира в сексскандал или в скандал за злоупотреби. Начинът, по който ми се задават въпросите, показва, че има ясна политическа воля, целяща доказване на вина на всяка цена", каза пред журналисти Соломон Паси.

Външният министър в оставка заяви след днешния си разпит още, че не би искал да конкретизира кой точно стои зад този така наречен шпионски скандал, но със сигурност "това са хора, които не са особени ентусиасти страната ни да бъде член на НАТО и ЕС и техните интереси са засегнати".

Фактът, че се инсинуира "шпионски скандал" срещу външен министър на страна членка на НАТО е доказателство, че се нуждаем от много спешна съдебната реформа, каза още Соломон Паси и допълни, че не се нуждае от адвокат, защото е работил за интересите на страната ни.

Въпреки че съм се заклел като депутат и се ползвам с имунитет, аз искам да съдействам на всички институции в тяхната работа, коментира външният министър. Според него пълната независимост, която осигури Великото народно събрание навремето на съдебната власт, се превърна в пълна безконтролност и именно тя трябва да бъде реформирана сега.

Начинът, по който бях призоваван, действа по-тежко психилогически на родителите ми, каза Паси и припомни случаи след 10 ноември 1989 година, когато родителите му го подкрепяли.

Паси заяви, че не е информиран дали други хора ще бъдат викани за разпит, в това число и финансовия министър в оставка Милен Велчев. Соломон Паси допълни, че не му е връчена призовка за нов разпит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание