300 хиляди чакат лихвоточката - 8 ст.

Трябва хората с дългогодишни влогове да бъдат обезщетени справедливо, обяви премиерът
3 окт 2008 13:24,
15
300 хиляди чакат лихвоточката - 8 ст.
Колаж: Dnes.bg

Промените в Закона за уреждане на жилищните въпроси на граждани с многогодишни спестовни влогове са наложителни и трябва да решат въпроса справедливо, категоричен е премиерът.

Според него обаче това трябва да стане, като се поемат финансови ангажименти, които държавата е в състояние да изплати.

Индексът за жилищните лихвоточки се изменя периодично.

От 1999 г. до 2004 г. индексът е бил 3 стотинки на едно лихвочисло, а след това - 4 стотинки.

Впоследствие индексът се повишава на три пъти и от 1 май 2008 г. е 8 процента, или 8 стотинки на едно спестовно число, посочи премиерът.

Сергей Станишев обаче е категоричен, че все по-малко правоимащи искат обезщетения по този закон.

За първата половина на тази година са обезщетени 974 влога със средна сума 5686 лева.

Статистиката обаче показва, че от 300 000 души с лихвоточки само 25% са получили някакви обезщетения.

От опозицията коментираха, че българите, които в миналото в продължение на години са трупали жилищноспестовни влогове, очевидно трябва да се разделят с химерата да получат дом.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Когато АТАКА говореха за лихвоточките, БСП казваше, че вече има предвидени обезщетения и даването на по-големи би довело до срив във финансите на държавата.Но ето, че се зададоха избори и мишката сергей излезе от дупката с чувала с лъжите
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Миналата годин ми казаха,че до края на годината ще може да се прехвърлят на наследници.Четох в пресата,че има предложение да се изплащат и при ремонт.Сега не съм ходил и незнам какви са промените.
12
0
 
0
 
! Отговори
HH преди 15 години
Ако ставаше дума за реституция или връщане на земя, или друга далавера щеше да се приеме съответният правилен закон, но понеже потърпивши в случая са най-бедните слоеве от демоса тях кучета ги яли. Това което казва СС го казваше и царчока и ИвК, и другите *** преди тях.
11
0
 
0
 
! Отговори
Svako преди 15 години
Е добре само на титуляра на точките, ама вече като се е сдобил с жилище това значи ли, че не е нуждаещ се и точките му изгарят??
10
0
 
0
 
! Отговори
bau преди 15 години
ДО колкото аз рабрах от изказването на представителя от опозицията които иска да бъдат върнати парите на хората е че ,само тези които са ги плащали могат да си ги вземат обратно .Смисал ако бабави или маикави са давали тези пари , само те могат да си ги поискат ,децата им нямат право да ги теглят.Смисал че ако са умрели тези хора всичко остава за държавата няма право на наследници .
9
0
 
0
 
! Отговори
ja преди 15 години
milia, 4e e kraino vreme da seosadi darjavata v Strasburg i mislia, 4e 6te polu4im pove4e ot 8 st. ... egati i opraviata ... tolkova godini ... za 20 godini otkakto sme v demokraciata po na 15 000 godi6no da biaxa predlagali da re6at vaprosa dosega 6te6e da se e priklu4ilo ... pak vseki si re6ava sa za sebe si dali da si vzeme parite ili eventualno da 4aka niakoga ne6to ... viatar rabota, am neise ...
8
0
 
0
 
! Отговори
simlim преди 15 години
Аз се разплатих с държавата.
7
0
 
0
 
! Отговори
Svako преди 15 години
А какви са условията, при които ти се изплащат тези лихвоточки...напр. родителите ми имат доста такива от спестяванията които са правили за жилище и накрая си купиха такова без точки...??
6
0
 
0
 
! Отговори
SD преди 15 години
Аз пък получих по 3 ст и си искам разликата до 8 ст. Защо ще ме ощетяват?
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Купих си жилище и имам лихвоточки от 1989 година, съответно понеже съм го финансирала аз /сиреч ипотека/ държавата е длъжна да ми върне сумата, която съм и дала /в случая мой роднина, в моя полза/ и сумата е около 5000 лв. но се оказа че аз нямам право да ми върнат парите понеже се изплащат лихвоточки за влогове от 1990 г.Ще ми ги платят но друг път....
4
0
 
0
 
! Отговори
Bau преди 15 години
Ей пак изкарахте че Сергейчо е дорбия ,това нещо него предложи премиера а един от членовете на опозицията .Сергейчо беше запитан кога и как ще бъдат компенсирани тези хора , но както винаги тои започна да разтяга лукуми и да говори за едни пари дет хората никога няма да ги получат ,защото с техните пари ще бъдат купени 2-ва военни кораба Корвети на обща стойност 1 милиард точно колкото са и нужни за да се плати на хората компенсацията .Изглежда някои е поърчал пак да се говори с добро запримиера .Точно преди около 1 час гледах народното събрание по ТВ то и там говореха затова.И както вече казах не Премиера предлови това а представител от опозицията.Премиера просто каза че няма откаде да излязат тези пари зада се върнат на хората защото вече били заделени за закопуване на военна техника кораби и др неща .
3
0
 
0
 
! Отговори
? преди 15 години
изобщо не разбирам как разглеждат молбите - чакам вече две години, отговарям на вс.условия, сумата не е голяма, но.... явно и тука трябва да се плати нещо под масата!
2
0
 
0
 
! Отговори
побеснял преди 15 години
Браво на опозицията. Да имаш жилище било химера. А като ми ползвахте парите химера ли беше? А като ги окрадохте всички дето управлявахте тази държава химера ли е или действителност? И ако това е опозиция здраве му кажи. За кого да гласувам бе глъмове?За дедо господ ли?
1
0
 
0
 
! Отговори
anonimna преди 15 години
Аз лично през целият си живот не получих жилище и обезщетение.Живях при родителите си и по квартири претеснена,а имам от 1974 год. жилишна вноска!В същото време строяха с нашите пари и раздаваха на богопомазани и им дадоха да ги купят по стари цени.Би трябвало такива хора ,кото моето семейство,които нямат и сега жилище ,а са финасирали с влоговете си държавата да бъдат обезшатени.Но нещо ,като наближиха избори се сетиха за вложителите....