Депутатите добутаха пенсионната реформа през второ четене

Минималната пенсия ще се увеличи, но майчинството - не
Обновена: 1 дек 2011 17:15 | 1 дек 2011 17:15,
95
Депутатите добутаха пенсионната реформа през второ четене
Снимка: Булфото

Бюджетната комисия в парламента прие окончателно възрастта за пенсиониране да се повишава с по четири месеца в следващите три години, като това ще важи за всички категории труд.

Това ще бъде записано в приетия днес на второ четене бюджет на ДОО за 2012 г. Спорният текст беше внесен по време на самото обсъждане на бюджета в комисията. Беше обяснено, че предложението се подкрепя от премиера и финансовия министър.

Във връзка с въпрос на депутата от Коалиция за България Мая Манолова какви са финансовите разчети за ефекта от това предложение управителят на НОИ Бисер Петков каза, че според предварителни изчисления финансовият ефект за следващата година ще бъде икономия от около 30 милиона лева, а до 2020 г. се очаква финансовият ефект да бъде 660 млн. лв.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев заяви, че въпреки че подкрепя по принцип пенсионната реформа не си струва за толкова малък финансов ефект на фона на общия дефицит на НОИ да се предизвикват „масови протести и да се нарушават плановете на хората пред пенсиониране.

По разчети на Националния осигурителен институт хората, които ще бъдат засегнати догодина от удължаването на пенсионната възраст ще са 10 500.

Депутатите гласуваха на второ четене и повишаването от догодина на минималната пенсия от 136 на 145 лв.

Не беше прието предложението на депутати от БСП и ДПС да има индексация на всички пенсии по швейцарското правило.

Не беше прието и да се вдигат обезщетенията за майчинство. Те остават в размер от 240 лв.

Още новини за икономиката в България четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още по темата: пенсионната реформа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
0
 
! Отговори
Изабел Апостолова преди 12 години
С две думи некадърно просташко управление.Бойко Борисов и цялата му банда трябва час по-скоро да се махнат,ако все още искаме да има България.Хора,давайте да се събуждаме от този дълбок сън и да ги изгоним тия некадърници сега и завинаги!!!
90
0
 
0
 
! Отговори
мико лом преди 12 години
До кога ще чакаме да се въведе чл.1-ви в новата конституция касаещ ръководната роля на ГЕРБ в държавата. Така най сетне първият ни държавен и партиен ръководител ще се развихри какато си знае
89
0
 
0
 
! Отговори
димитър преди 12 години
Очевидно големият прът в политиката на правителството са парите които наглите пенсинери лапат всеки месец.Затова предлагам следното: пенсия да се получава до навършване на средната продължителност на живота за съответния пол. КАКАВО ЗНАЧИ ТОВА ДА СТАНЕШ НА 80 ГОДИНИ И ПАК ДА ЦУЦАШ ДЪРЖАВАТА ВСЕКИ МЕСЕЦ.Като ти се живее толкова,оправяй се сам- ако щеш кради, играй тото или живей като йога без храна и вода.Така под мъдрото ръководство на ...... държавата ни ще стане земен рай.
88
0
 
3
 
! Отговори
Голям смях преди 12 години
До 3 "И цялата работа е за едни 30 млн на година!!!"30 ама милиони и като могат и тях да не ви дадат,защо пък трябва да ви ги дават.Догодина 30 милиона,другата 60,по-другата 120 и така докато нищо не остане да ви се дава.Ако не сте разбрали будали,вие сте за да давате и за да се взема всичко възможно от вас,а не да ви се дава.Луди хора.Ще плащате,ще работите и ако господарите са милостиви ще имате за хляб и да ви е светло зимата,светло не топло.Трябва да пестите от всичко за да има повече за тях
87
1
 
1
 
! Отговори
ГЛАДУРАНОВ-БЕЙСКИ преди 12 години
ЦЯЛАТА РАБОТА МАРА ВТАСАЛА - С ПЕНСИОНЕРИТЕ СЕ ЗАХВАНАЛА - Я ДА НИ УВЕЛИЧИТЕ ПЕНСИИТЕ НЕЗАБАВНО - БРЕ МОМЦИ! ДА ВИ НАПОМНЯМЕ ЛИ - ЩО ЗНАЧИ "НАРОДЕН СЪД"!?! МНОЗИНА ОТ НАС - ВСЕ ПАК - ЩЕ ОЦЕЛЕЯТ ДО ГОДИНА-ДВЕ. ВЪПРЕКИ ВАШЕТО ДИВАШКО ОБИРДЖИЙСТВО!
86
0
 
14
 
! Отговори
муни преди 12 години
Как не се сетих по-рано-защо им е да увеличават майчинството,повече деца това са повече бъдещи пенсионери!!!!Открай време е ясно,че на тая държава деца не и трябват,целта като че ли е да се затрием като нация.А управляващите по-добре вече да си ходят,защото за още 2 години ще направят сума поразии.....както си отидоха Сапатеро и Берлускони....сами.И народа да прогледне ВЕЧЕ!!!!
85
0
 
25
 
! Отговори
АТАКА преди 12 години
Най-лошото е, че ГЕРБ нямат и най-малка идея за мерки за излизане от кризата. Те режат разходи, но не правят нищо за производство, търговия, туризъм. НИЩО. Всичко е на самотек. С орязване на разходи, разходите се намаляват, но не се прави ПЕЧАЛБА. Единствено разчитат на евросредства. Ами ако секнат? Или намалеят? СЛАБО ПРАВИТЕИЛСТВО, на всичко отгоре нехаещо за народа. Най - антисоциалната власт от промените насам.
84
0
 
0
 
! Отговори
NADIA преди 12 години
ZA SE STIMYLIRA RAZDANETO OT MAIKI,KOITO NE SE VODQT SAMOTNI MAIKI,TAKA NQMA DA SE YVELI4I MAI4ENSTVOTO ZA DA BUDE DOXOD NA NQKOI ETNOST,NO 6TE DUDE VID KOMPENSAJIQ,ZA MAIKITE KOITO SA JENENI,RABOTQT I VNASQT PARI V TAZI DURJAVA!!!
83
0
 
7
 
! Отговори
ku4eto преди 12 години
///Не беше прието и да се вдигат обезщетенията за майчинство. Те остават в размер от 240 лв.///......значи за майката 120 и за детето 120.....раждайте деца в бг........за пенсионер 145 къде е уловката не разбрах
82
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДЕБЕЛОВРАТИЯТ ПАК СЕ ПОКРИ , ДЕ ............ БА КРАТУНАТА ПЪЗЛИВА, А МОЖЕ И ДА ТРЕНИРА ЗА ГИМНАСТИК С ЛЕНТИЧКИ НА ГОДИНАТА! АКО НЕ БЕШЕ СУПЕР ЖАЛКО ЩЕШЕ ДА Е ГОЛЯМА ПАРОДИЯ, НО ПАРОДИЯ С ЕДИН НАРОД СИ Е ГЕНОЦИД! ДА СИ ДАВА ПРОСЛОВУТАТА ОСТАВКА И ДА СИ ВЗИМА ВСИЧКИ ГРОБОВЕ НАЧЕЛО С ОЧИЛАТОТО НЕДОРАЗУМЕНИЕ!
81
0
 
12
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
В Герб бъркат думичките унищожавам и реформирам,вожда им Винету явно не е пресъствал на тези уроци по литература бил е зает със засаждането на картофи,пасал е свинете и е помагал на дядо си каруцар.
80
0
 
5
 
! Отговори
до БЪЛГАРИН преди 12 години
К`во си написал? "гнусните *** да работят "самотни майки" на наша издръжка !!!"Не ти ли е известно, че повече от половината българи не се женят, а живеят на "семейни начала". И те се водят "самотни майки". Системата е проста. До три или четири деца - детски. Пет деца - нищо. Повече - ти плащаш. Това е китайската система и работи. Но при тях се разрешава едно дете.
79
0
 
28
 
! Отговори
АТАКА преди 12 години
Три правителства, добри или лоши, капка по капка събраха един добър държавен резерв. Новите *** го "опапаха" наполовина и малко повече. От там повече не може да "поскат" и се чудят какво да "икономисат".Какво спестяват? 30 милиона за 12-та година. Трансфера на един добър футболист.ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО, ТОЯ ПРЕМИЕР И ФИНАНСОВ МИНИСТЪР ЩЕ БЪДАТ ЗАПОМНЕНИ КАТО НАЙ-ГОЛЕМИ ЛЪЖЦИ, МАНИПУЛАТОРИ И НЕКАДЪРНИЦИ.Бил съм антикостовист, но с носталгия си мисля за него само като си помисля за ГЕРБ.
78
1
 
3
 
! Отговори
strannik преди 12 години
do 57 razlikata e 4e v ISPANIQ za palen raboten den na mesec se vnasqt ot 500-600 evro osigurovki za rabotnik i minimalnata penciq mislq 4e e 480 evro,a v BG samo se gleda kak da precakat darjavata
77
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мръсни гадни ***, от 22 години ни крадете и се е....те с народа.Майките и бащите ни живеят в мизерия и унижение, защото оглозгахте Бълагария.
76
1
 
4
 
! Отговори
до 58 преди 12 години
Точно. Единият си е направо Шимон и не се срамува да се показва шапчицата си. А другия защо беше със шапка при посещението си в Израел. Сам си прави изводите дали служат на България или на чифутската пасмина
75
2
 
32
 
! Отговори
осем месеца преди 12 години
Ние, от "герб", предлагаме, бременността да се намали от девет месеца на един месец. Така ще съкратим с осем месеца възрастта за пенсиониране!
74
0
 
19
 
! Отговори
измамена преди 12 години
караха,вараха и пак ни го вкараха ,народе,не се примирявай а се бори за живот
73
1
 
18
 
! Отговори
измамена преди 12 години
караха,вараха и пак ни го вкараха ,народе,не се примирявай а се бори за живот
72
1
 
7
 
! Отговори
12345 преди 12 години
Къде по света има такива условия за пенсиониране? 34 г. за жени и 37 г. за мъже при навършване на пенсионна възраст и продължават да растат. В Англия сега ще вдигат възрастта за пенсиониране от 60г. на 65. защо на тях никой не им е дърпал ушите до сега?