Москва: Договорните задължения за "Белене" да се изпълняват

Русия ще изхожда от строгото спазване на правилата
Обновена: 30 мар 2012 09:04 | 29 мар 2012 16:24, Елка Василева
275
Москва: Договорните задължения за "Белене" да се изпълняват
Сергей Шматко. Снимка: архив, Reuters

При преговорите с България Русия ще настоява за изпълнение на договорните задължения по проекта за АЕЦ „Белене“. Това заяви министърът на енергетиката на Русия Сергей Шматко на пресконференция, цитиран от РИА Новости.

„Ще формулираме всичките си решения и предложения, изхождайки от строгото спазване на правилата, на задълженията на страните съгласно съществуващите документи“. Шматко каза това, запитан за позицията на Русия на предстоящите утре преговори с българската страна за АЕЦ „Белене“. Те ще се проведат в Москва, за където днес замина енергийният министър Делян Добрев.

„Принципната ни позиция е следната: имаме ясна правна база за отношенията ни с упълномощената българска структура за строителството на АЕЦ „Белене“. Отдавна се работи в това отношение, поръчано ни е и се произвежда оборудването за тази електроцентрала“, припомни министърът.

Още по темата

Шматко не коментира дали руската страна ще подаде съдебен иск заради отказа на българската страна от строежа на АЕЦ „Белене“. Той отбеляза, че основните коментари ще бъдат направени след утрешната среща с министър Добрев.

Решението за отказ на България от проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“ беше официално съобщено вчера. На редовното си заседание правителството даде мандат на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев да проведе преговорите с Русия за излизането на страната ни от проекта. Очакванията на премиера Бойко Борисов са при преговорите в Москва Добрев да успее да намери „дружески начин да излезем от проекта - да не се съдим“.

Днес Народното събрание одобри действията на правителството за спирането на АЕЦ „Белене“. В приетото от парламента решение се възлага също така на правителството да проучи условията за изграждането на парогазова централа на площадката в Белене. Освен това на кабинета се възлага да извърши необходимото за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй" с купеното оборудване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
0
 
1
 
! Отговори
Распутин with IQ 146 преди 12 години
За разлика от мойто IQ(146), това на руснаците явно не надминава 100. Когато имаш козове в една икономическа игра, НИКОГА не трябва да притискаш партньора до стената! Да го плашиш елегантно, да! Но да го МАЧКАШ това го има само при руските газовици и енергетици! Толкова им е IQ-то. Змията, като няма изход, напада и хапе. Като има, се оттегля. Така е и в бизнеса като имаш позиции, заплашително ги размахваш, НО НИКОГА не ги прилагаш. В момента, в който ги приложиш, оставаш без тях! Ние, българите, сме притиснати до стената, не ни остава нищо друго, освен да се мятаме, да хапем и да дращим... Хем най-ниски доходи в Европа, хем благодарение на т.нар. братушки и техните СЛУГИ от БСП-то, с НАЙ-ВИСОКИ ЦЕНИ НА ГАЗА. Ако цената беше като в Германия, парното щеше да е с 40%, а тока-с 30% надолу! Всеки да си сметне по сметката, как и колко му го вкарва ГОЛЕМИЯ БРАТ, БРАТУШКАТА и БСП-то!!!
220
0
 
1
 
! Отговори
АК74 преди 12 години
Какъв? дружески начин бе Бойко Ти ме риташ по кокалчета а аз да ти благодаря за това. Няма го Брежнев няма го Тодор Живков няма го СССР.
219
0
 
3
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 12 години
...ТОЯ ПОЦАРНИКАР Е КАТО АТОМНА БОМБА...!
218
0
 
4
 
! Отговори
cc преди 12 години
дааа преди щяхме да платим проекта белене , сега ще платим само неустойките , които няма да са никак малко така ще платим и насреща няма да има нищо по голени негодници от тия милиционерски *** не е имало нямам думи за безумията на тия ***
217
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
като че ли нещата не отиват на добре.Премиера ни или се страхува от руснаците или му нареждат отвън така да постъпва.И все пак решението е на премиера а не на народа!
216
0
 
2
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 12 години
...ДНЕСКА БЕГЕ САИТО СЕ ШМАТКА...!
215
0
 
2
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 12 години
....НАРКОМАНСКА АФРИКАНСКА БАНТУСТАНСКА БУЛГАРИЯ ...БАЦЕ УБИЕЦА НА БУЛГАРСКИО НАРОД ...ХАХА...ЧЕТИ БЕ ТАРИКАТ...! ...БАЦЕ НЕСКА ИМАШ УОРЛИКЕ У 12...*** САМО ПО ГЗО...!/ НЕАНГАЖИРАНО ГРАЖДАНСКО МНЕНИЕ... НЕ ТРИИТЕ НЕМА ДА ПОМОГНЕ/
214
0
 
5
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 12 години
....ПО АНТИ БЪЛГАРСКА БУЛГАРИЯ НЕЕ БИЛА НИКОГА...ТИЯ *** ОТ ГЕРБ ПОГРЕБВАТ ЖИВ ЦЕЛ НАРОД...ХАХА...ГЕНОЦИДА БИЛ У СИРИЯ ХИХИ...БАЦКО СИРИСКИ БАШАРСКИ...ТИ СИ ГЕНОЦИДАЖИЯ БЕ...ХИХИ...ПОЖАРНИКАР НЕДОНОСЕН...!
213
1
 
1
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 12 години
..."ВИЖТЕ КОЛКО БЪЛГАРИ СА УПРАВЛЯВАЛИ РУСИЯ. А, ДАЛИ НЕЩО НЕ НИ БУДАЛКАТ?"..ХИХИ.....ДНЕСКА БЕГЕ МАНЕТЕ ГИ ТИЯ ЛУДИ БЛОГАРИ ШО СЕ ИЗЛАГАТЕ ДИВО...!
212
1
 
3
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 12 години
...ПРИ БАЦЕ ЦЕЛТА Е ...НАДОЛЕ И СЕ ПО НАДОЛЕ...ХИХИ...!
211
0
 
2
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 12 години
....КУДЕЕЕ КАРДАШЯНКАТААА... ДАИТЕ НЕШТО ЗА НЕЯЯЯ..ШЕ ФАНЕМЕ РАДИАЦИЯ ВЕЧЕ....!
210
0
 
6
 
! Отговори
Шести сърдечен тон преди 12 години
Сега, когато Русия е в подем, а БРИКС е най-мощната икономика с 3 млрд. население и невероятен икономически ръст, ние отново сме на грешна и губеща позиция... Превърнали сме дистанцирането от Русия и безпочвените панегирици по американския модел в сляпо и жалко поведение, в евтин аутсайдерски слугинаж...Докога в поза"партер"?
209
0
 
10
 
! Отговори
избирател преди 12 години
След този провал, за мен сериала "ГЕРБ" приключи с политическа смърт на главния герой! Всъщност, какъв ти главен герой, един обикновен псевдо-Ивайло...
208
1
 
7
 
! Отговори
Нина преди 12 години
Морално е, американксто ааа..грешка "българското" правителство да плати за нарушените договорни отношения.
207
9
 
3
 
! Отговори
морално е преди 12 години
Младия милионер и Офчия Румен да се бръкнат и да платят обещетението. Да им е за урок ,кога са искали да продадат ,нас Българите на пияндурниците от Север............
206
2
 
18
 
! Отговори
ss преди 12 години
НЯКОЙ ОТ ВАС БИЛ ЛИ Е СКОРО В РИСИЯ ТА ДА СВЪРЗВАТЕ ИМЕТО РУСИЯ С КОМУНИЗЪМ ВЕДНАГА ТОВА САМО ЕДИН ПРИМИТИВЕН МОЗЪК МОЖЕ ДА ГО НАНПРАВИ ИСТИНАТА Е, ЧЕ РУСНАЦИТЕ СИ ЖИВЕЯТ КАТО ЦАРЕ ИКОНОМИКАТА ИМ НАПРЕДВА ЗАПАДА ЗАТЪВА А БЪЛГАРИЯ ЗА ЖАЛОСТ ПАК ИЗЯДЕ *** ТОЗИ ПЪТ ЗАПАДНИЯ...
205
7
 
5
 
! Отговори
И още да бат Тони преди 12 години
И накрая да обобщя, щото може би няма да ти се отдаде на малкия мозък това усилие. Комунистическа Русия е създадена и се управлява до ден днешен от американските еврей. Америка е основана и се управлява до ден днешен от американските еврей. Кланяйки се на американските еврей, всъщост се кланяш и на Русия. Ха сега кажи русофил ли си или русофоб. Аз обичам Русия, но не и руските политици, аз обичам България, но не и българските политици. Ха кажи кой е по-българин от нас с теб!!!!
204
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
PRAVILATA NA KREMAL SA NASO4ENI KAM BALGARIQ6TE GI STARTIRAT I 6TE IZTREBQT PROBLEMA PO KREMALSKI...JALKO ZA KREMALSKITE PODLOGI,6TE BADAT WZRIVENI ZAEDNO S BALGARITE.......SAMO KADETO LIZAHA KREMALSKI ZADNICI POVE4E OT WEK...EEE NO PONE SI POJIVQHA...GU6I...GU6I...
203
2
 
5
 
! Отговори
И още до бат Тони преди 12 години
Знаеш ли кой е архитекта на кумунизма, тоест кой го е създал. Маркс, Енгелс и Ленин? Нито един от тримата. Неговия създател е фамилията Родшилд, германски еврей естествено. Те са платили на *** Маркс и Енгелс. Те са финансирали авантюрата на Ленин. Ето на тези хора ти в момента се прекланяш, а не на България. Казваш че си русофоб пък се кланяш на създателите на кумунизма. Нещо доста си се пообъркал май!!!!
202
3
 
13
 
! Отговори
И още до бат Тони преди 12 години
Знаеш ли кои са истинските врагове на човечеството. Едва ли. Ето отговора - Една група еврей, начело с фамилийте Рокфелер и Ротшилд. Тази групичка управлява САЩ. Тази групичка причини световната криза сега. Тази групичка е причината за всички войни по света. Тази групичка е собственика на федералния резерв на САЩ, който печата доларите за цял свят. Да, американската централна банка е всъщност частна еврейска банка. Странно, нали. Ето на тази групичка слугува идоля ти Боко Кратуня!!!