Енергийната ефективност – приоритет №1 за България

Само БСП против новите планове, държат си на "Белене"
Обновена: 25 апр 2012 17:54 | 25 апр 2012 17:54,
93
Енергийната ефективност – приоритет №1 за България
КСНС се събра днес. Снимка: БТА

Енергийната ефективност е най-важният приоритет за страната ни, заяви президентът Росен Плевнелиев след първото заседание на Консултативния съвет за национална сигурност под негово ръководство.

Премиерът Бойко Борисов също подкрепи тази теза и обясни, че ”спестената енергия е най-евтината енергия”.

Президентът Плевнелиев допълни, че държавата трябва да стимулира инвестициите в енергоспестяващи технологии и повишаването на енергийната ефективност.

България трябва да се съсредоточи и върху намаляване на зависимостта ни от внос на енергийни ресурси и енергийна диверсификация.

По думите на държавния глава трябва да се помисли и за даване на концесии на собствените ни находища. Плевнелиев допълни, че Министерският съвет от своя страна трябва да гарантира удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ ”Козлодуй”.

Около тези идеи са се обединил всички участници в КСНС, с изключение на лидера на БСП Сергей Станишев.

Социалистът обясни, че по тази тема консенсус категорично няма.

”Няма как да подкрепим текст, в който се заобикалят проблеми като гаранцията на енергийната сигурност на страната”, обясни Станишев.

Лидерът на БСП обясни още, че не вижда разчети за бъдещето на ядрената енергетика на страната и планове за това как ще се движи цената на тока за българските потребители.

”Няма какво повече да се говори за АЕЦ ”Белене””, категоричен бе Борисов. По думите му за проекта за втората атомна централа няма нито цени, нито проекти, нито срокове. Борисов допълни, че в момента се водят хипотетични разговори за нещо, което е трябвало да бъде подписано през 2007 година.

Премиерът допълни, че на площадката на АЕЦ ”Козлодуй” има място и за 8-ми реактор, ако това е необходимо.

Той обаче обясни, че България и в момента изнася голямо количество енергия и ако започнем да спестяваме ефективно, това ще реши енергийното бъдеще на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
0
 
! Отговори
rumen221 преди 11 години
ГРАБЕЖА ЗАПОЧНА...- БОКО И ЦВЕТЕЛИНА, ЗАПОЧНАХА ЕКСПРОПРИАЦИЯТА НА ПАНЕЛКИТЕ...- Назначиха шесте фирми които ще извършват експроприацията, пардон..., санирането... Назначиха и банката... Общинските съвети са готови с предписанията за ЗАДЪЛЖИТЕЛНО САНИРАНЕ Съдиите (избраните) вече чакат делата с готовите присъди...- "В ИМЕТО НА НАРОДА - ЕСКПРОПРИАЦИЯ В НЕГОВА ПОЛЗА...!"- А В РУМЪНИЯ ГРАЖДАНИТЕ УЧАСТВАТ САМО С 5% В САНИРАНЕТО... Е...- КЮМУРДЖИЙСКИТЕ ПАРТИИ СИ СВЪРШИХА ЧЕРНАТА РАБОТА(ПО БЕЛЕНЕ)...- ВРЕМЕ Е ДА СЕ РАЗТУРЯТ...!!! - НОВИТЕ КЮМУРДЖИЙСКИ МОЩНОСТИ В МАРИЦИТЕ ЩИ СА ГЕРБАДЖИЙСКИ...!
68
0
 
1
 
! Отговори
Smurf преди 11 години
Е баси тия от Герб съвсем са изтрещели , първо теглим една баданарка на 5и6 реактор и ги доим докато не гръмнат после слагаме 7 реактор а може и 8 , лепим изолация сменяме дограми, съвсем са загубили представа за реалноста. Добре че се вижда края на мандата им , че човек не знае утре като се събуди каквоможе да му се случи. Ако тръгнот да натискат 5и6 реактор на 110% мошност може така да изгърмят централата , че ако се разминем само да ни порасне трета ръка ще сме щастливи
67
0
 
3
 
! Отговори
Схеми схеми преди 11 години
Ами да, за да изнасяме ток на ниски цени, цените за домакинствата трябва да са толкова високи, че хората да стоят на газени лампи и на студено! А със задължителното саниране се обслужват интересите на закусалите мутри строители на нова Булгария и на банките, одобрени задължително да кредитират надутите цени за санирането. Така ще отнемат собственоста, но всичко което се прави в тази територия е схеми и далавери, правещи живота на обикновените хора ад, но на кой ли му пука!
66
0
 
2
 
! Отговори
Гогата преди 11 години
По своя детски начин Плевенлиев ни обяснява,че за да имаме ток,просто не трябва да го използваме.За да се независими трябва задължително да се санираме с помоща на кредити.Както всички държавни поръчки и тази минава през баката на Цветелина Борисова СиБанк
65
0
 
4
 
! Отговори
rumen221 преди 11 години
НЕ ОБИЧАМ КОМУНИСТИТЕ, НО В СЛУЧАЯ СА ПРАВИ ЗА ДОКЛАДА НА HSBC- СЪДЪРЖА САМО 15 СТРАНИЦИ 2 СТР. ТЕКСТ, 6 ЗАГЛАВНИ СТРАНИЦИ И 7 СТР. ГРАФИКИ??? И ЗА ТОВА ДА БРОЕНИ 2 000 000 ЕВРО?!?!?! (А ЧУХМЕ ЗА 200 СТРАНИЦИ)- ДОКЛАДА Е МЕНТЕ!!!Изходните данни са дадени от НЕК (хора на ГЕРБ)!?!?!- Още първата цифра е невярна. Посочени са разходи до 2012г от 1.65 милиарда евро (вместо реалните 1.39), но в таблицата за финансиране сочат 2.017 милиарда (ПОСЛЕДНО КОЛКО???).- Комулативната максимална цена ВКЛЮЧВА И РАЗХАДИТЕ ЗА ИЗВЕЖДАНЕ ОТ ЕКСПЛОАТАЦИЯ и в доклада е 7.7 милиарда евро (само без първото надписване 7.4 милиарда евро) EPC договора е подписан за 3,95 милиарда, но в даклада фигурира цифрата 6.131 милиарда и 8.149 в таблицата за изчислявани цената на киловат. Но по данни на НЕК, а те откъде знаят цените без договор??? Така могат да я изкарат и 15 милиарда- Приет е срок за амортизация от 26 години СМЕШНО, ПРИ МИНИМАЛЕН ЖИВОТ ОТ 60 ГОДИНИ Ако заложат амортизация от 10 години цената на тока ще е 50 стотинкиИ ВЪПРЕКИ ЯВНАТА ФАЛШИФИКАЦИЯ НА ДАННИ, СЕ ДАВА ЦЕНА ОТ 7,49 ЕВРОЦЕНТА (ПРИ АМОРТИЗАЦИЯ САМО ЗА 26 ГОДИНИ) И ПРИ ЗАЕМ С УБИЙСТВЕНА ЛИХВА 8.5%... (А ЗАЩО НЕ 16 ИЛИ 26%...?!?!?)- Но в следващата графика авторите твърдят, че тази цена трябва да се коригира (самите автори не вярват в нея)- Общ размер на приходите 60 милиарда за 60 години!!! (БЕЗ ОТЧИТАНЕ НА ИНФЛАЦИЯТА - 60г. Х 5% = 300% ИНФЛАЦИЯ!!!)- Има изрична уговорка, че данните на НИК изискват счетоводна проверка (съмнително високи са)НЯМА ВАРИАНТИ НИКАКВИ?!?!?Накрая се прави убийствена за поръчителите забележка:- Информацията, използвана при подготовката на настоящия доклад е от материал и информация от вас (АЗ ЧЕТА ПРАВИТЕЛСТВОТО), WorleyParsons, НЕК, и АЕЦ "Козлодуй" и не е независима проверка от HSBC.И СЛЕД КАНО НЕ Е НЕЗАВИСИМА ПРОВЕРКА ОТ HSBC ИЗЛИЗА, ЧЕ Е ПРАВИТЕЛСТВЕНА ИЗМАМА!!!НЕ АНАЛИЗ, А ГАВРА С ИНТЕЛИГЕНТНОСТТА НА КОФТИ МАТРЯЛА
64
0
 
5
 
! Отговори
топло преди 11 години
Енергийна НЕефективност!!!! Докато Топлофикация краде парите на гражданите и нагло ги дава под съд, енергийната ефективност ще е на задният ред. Хората сами си запечатват сградите и си сменят дограмата, но това не пречи на "топлофикаторите" да им извиват ръцете с нереални сметки. Народа не си плаща сметките, не защото не иска, а защото НЕМОЖЕ!
63
1
 
5
 
! Отговори
феномен преди 11 години
Колко е таксата която взима банаката за да отпусне кредит енергиина ефективност - половиата от сумата, която ти връща държавата. И този Льольо седнал да ми говори колко е загрижен за народа. Не, не е загрижен за народа а за тези които управляват държавата - мутрите, чието *** е и той.
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
vsichki ste xvani edinia blasni drygia ,chistka .
61
0
 
7
 
! Отговори
Българан преди 11 години
"Той обаче обясни, че България и в момента изнася голямо количество енергия и ако започнем да спестяваме ефективно, това ще реши енергийното бъдеще на България." Ами че ГЕРБАрите спестяват яко, колко производства се закриха и колко народ остана безработен, чрез спестовност към сиромашия!
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Саамо докат прочета заглавието и е ясно, че ще чета в текста комсомолски речи на призидентина....
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 78 прав си но те трябва да дойдат от някъде ,а е доказано че единствения начин е в инвестцийте и единия начин да се привлекат повече инвестиции е именно този
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Странно, а аз смятам за пръв приоритет доходите...
57
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Че си акъл море такъв си защото Русия никога , абсолютно никога не е била за България , Руско-турската война , която ние наричаме Освободителна си беше война между две Империи , тя не се водеше само на Балканите ако не знаеш и добре че се намесиха Великите сили иначе Русия нямаше да се изтегли от нашите земи .
56
0
 
4
 
! Отговори
Акъл море преди 11 години
към нея с желание за приятелство.Руснаците знаят,че сегашните "съюзници" на БГ са такива само на думи и че времето,когато куцо и сакато ще разбере това рано или късно ще дойде.БГ върви стремглаво към заличаване.И най-простите ще осъзнаят,че това е защото тези,които дърпат конците отвън,преднамерено водят страната в трета глуха.Доказателствата за това са многобройни.
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
от 73 продължавам те казват че е печалба за простите като тебе но да речеме че това е приход /оборот , защото печалбата е друго нещо сутринта Иван Костов каза че печалбата на АЕЦ Козлодуй за 2011 е 50 млрд , там има също 2000 МВт като в Беляне птри инвестиция от 20 млрд с лихвите защото такъв кеш няма ,а и винаги се смятата лихви в една инвестция според теб за колко време ще се изплати тази инвестиция да не говориме че техните сметки си ги правят при 0.10 евроцента на Квч. , престанете с тези гл
54
8
 
3
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Най адекватното управление на България след 1989 год.Никога премиер не е действал така както Борисов - всички се оглеждаха да не настъпят метлата и да ги удари в поста.Тази здрава ръка ако я имаше преди 20 години нямаше да се случи този разпад на държавата.Идваха все гладни с домашно плетени пуловерчета и докато облекат Армани поглеж разсипали България.
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Менче вчера направих едни много прости сметки и Сергрй Станишев и Румен Овчаров и Петър Димитров повтарят една и съща цифра 200 млрд нали за 60 години
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Инвестициите в инфраструктура са хубаво нещо, но едва след като се решат огромните проблеми със заетостта и доходите. Управляващите нека не с затварят очите пред очеизвадния проблем.
51
1
 
5
 
! Отговори
Акъл море преди 11 години
Битката за България е между САЩ и Русия.Русия иска силна и приятелска България и е готова да плати за това.САЩ искат слаба и послушна България.Понеже България не е силна и приятелска,а слаба и послушна,е ясно,че САЩ убедително водят в резултата за сега и за обозримо бъдеще.САЩ са в много по-изгодна позиция,защото първо са по-силни и второ защото всички политически сили в БГсе надпреварват да им се подлагат,вкл.БСП.Русия няма на кого да се опре в БГ и разчита,че БГ рано или късно ще се обърне
50
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а бе *** 66 и 67 става дума да ви се оправят малко копторите в които мижитурквате вие пак недовлни.