Рейтингът на Борисов пада с 3%, ГЕРБ също губи

НЦИОМ: Управляващите водят на БСП с около 5%
Обновена: 22 ное 2012 21:02 | 22 ное 2012 20:58,
647
Рейтингът на Борисов пада с 3%, ГЕРБ също губи
Борисов е харесван над 90% от симпатизантите на ГЕРБ. Снимка: архив, Булфото

Четири политически със сигурност влизат в Народното събрание, ако изборите бяха днес. Това показват данни
от национално представително изследване на НЦИОМ, направено  между 1 и 7 ноември сред 1000 души.

ГЕРБ остава с най-много привърженици - 24,5 на сто, но с 2 процента по-малко в сравнение със септември.

Близо 19% посочват, че симпатизират на БСП - с 1,5 на сто повече от септември. Подкрепа за ДПС декларират 6, 4 на сто. През ноември с 2 процента нарастват привържениците на "България на гражданите", които в момента са имат доверието на 6.2% от избирателите.

Като симпатизанти на Синята коалиция се определят общо 3.6 %  от участвалите в изследването.

НЦИОМ тества хипотеза, при която на парламентарните избори една срещу друга се явяват само БСП и ГЕРБ. В подобна ситуация електоратите на двете партии се втвърдяват максимално - по 96 на сто и от подкрепящите ГЕРБ, и от привържениците на БСП са категорични, че ще гласуват за своите.

71 на сто от  симпатизантите на ДПС биха подкрепили БСП. Ако трябваше да избират между ГЕРБ и БСП, 61 на сто от привържениците на партията на Кунева не биха гласували, 22 на сто биха дали вота си за ГЕРБ, а 17 на сто - за БСП.

Одобрението за работата на Бойко Борисов намалява с 3 процента и в началото на ноември е 43 на сто. Неодобрението към премиера в началото на ноември е 49 процента. Премиерът се ползва с висока подкрепа сред симпатизантите на ГЕРБ - одобряват го 91 на сто от тях.

Лиляна Павлова, Мирослав Найденов и Цветан Цветанов остават първите трима най-одобрявани министри.  Павлова е с рейтинг от 50 на сто, след нея са Найденов и Цветанов с по 42 процента.
Четвърти се нарежда Вежди Рашидов - с 34 на сто одобрение. Следват Николай Младенов /с 33 процента/, Сергей Игнатов /също с 33 процента/ и Свилен Нейков /с 31 на сто/.

От септември насам най-голям ръст - от 7 процента, бележи одобрението за работата на министъра на транспорта Ивайло Московски, който е с рейтинг 25 на сто.

В национален план политик "номер едно" през ноември е президентът Росен Плевнелиев с одобрение 52 на сто. Второто място се заема от министър Лиляна Павлова, одобрявана от 50 процента от анкетираните. Трети е премиерът с одобрение 43 на сто, следван от министъра на земеделието и от министъра на вътрешните работи с
по 42 процента.

Първанов е одобряван от 41 на сто и е шести по популярност сред политиците. Той повишава със седем на сто одобрението си в сравнение със септември.

Следващите места в "топ 10" на българските политици са за вицепрезидента Маргарита Попова, министрите Вежди Рашидов, Николай Младенов и Сергей Игнатов. Извън 10-те най-одобрявани български политици през този месец остава Меглена Кунева, която е одобрявана от една трета от българите.

Подкрепата за нея нараства с два процента, с толкова се увеличават и симпатизантите на партията й. Кунева запазва добри позиции сред левите избиратели - одобряват я 43 на сто от тях, но губи симпатии сред привърженици на ГЕРБ, коментират социолозите. 

От началото на лятото има тенденция към свиване на одобрението за работата на парламента и на правителството, като расте и неодобрението към тях.

В началото на ноември хората, които дават негативни оценки за работата на парламента, са четири пъти повече от преценяващите, че институцията работи добре /68 на сто към 17 процента/. Одобрението към дейността на Народното събрание намалява с 5 на сто спрямо септември, с толкова расте и неодобрението.

Българите, които през ноември одобряват работата на кабинета, са 29 на сто - с 2 процента по-малко от септември. Неодобрението към правителството е двойно по-високо от одобрението /57 на сто към 29 на сто/. Управляващите са критикувани най-често от възрастните и бедните. Оценките за работата на кабинета все повече се оказват политически оцветени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


647
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
519
1
 
0
 
! Отговори
иван преди 10 години
АТАКА САМО ТЕ СА ИСТИНСКИ И ПОСЛЕДОВАТЕЛНИ
518
2
 
22
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 години
Бойко е пич бе!Я да видим к'ва я надроби само за три и половина годинки::ИЗТЪРВА ЦЕНИТЕ НА:-БЕНЗИН!-ДИЗЕЛ!-ТОК!-ГАЗ!-ВОДА!-ХЛЯБ!-ХРАНА.....и за всичко което се сетиш.Опоска осем милиарда резерв, замрази доходите, оглозга здравната каса, а и очилатото му американско счетоводителче /ДянкOOF/ изтегли кредит който и децата ни ще плащат с лихвите!УНИЗИ РОДИТЕЛИТЕ НИ, ПРОГОНИ ДЕЦАТА НИ И УНИЩОЖИ БИЗНЕСЪТ НИ.Ашкулсум, евалла, аферим!
517
3
 
3
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....БУЛГАРИЯ Е ЕДНА РАЗВИТА АРАБСКА ДЪРЖАВА...!
516
0
 
4
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....НИЕ СИ ПИШЕМЕ ВИЕ НИ ЧЕТЕТЕ ОНИЯ С МАНГИЗО СИ БЕГАТ ...ВЕСЕЛО СЕЛО БАЦЕВО БИВШЕ ГОЦЕВО СЕГАШНО РОСКЬЕВА КРИВА ПАЛАНКА ...!...БЕ У ЗОФИЯ ГУЛЕМА КОНТРАБАНДА НА ЦИГАРИ НЕМА ПОЛИЦ...ПРЪЦКАТ НА ТОПЛО У ОПЕЛИТЕ И ЯДАТ И ФАФЛИ ....!
515
2
 
16
 
! Отговори
мат"рял преди 11 години
чудя се как с това ПАГУБНО и НЕКОМПЕТЕНТНО управление въобще е в класацията тоз+герб....или и в статистиката се съветват с б.б. преди да публикуват нещо.......
514
6
 
1
 
! Отговори
АнТоНиМеН преди 11 години
до Бай Вълчо от ХисаряКой каза, че е Николай Цонев ? Аз дори нямам идея от коя партия е това лице, та каму ли за какво се бори. Там отдолу, пак някаква будала за БКП/ДПС-то натиска, колко ни били вдигнали заплатите видиш ли.....ей, бай ***, ти за онзи период от 2-3 години ли говориш, за който БСП-то пръста си не е мръднало? Ха, та половината им министри бяха за прокуратурата! Тука не някакви партии ни трябват, а личности.
513
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бих избрал ВИНАГИ НА 100% ГЕРБ , пред турци и комунисти
512
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДС = ГЕРБ,БСП,ДПС + ПРЪМОвица!
511
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
САМО ДСБ!
510
6
 
18
 
! Отговори
признайте си преди 11 години
Само при БСП всички бяха най добре и с най високи доходи При БСП ми вдигаха заплатата 3 пъти При ГЕРБ ми вдигна годините за пенсия и ми намали заплатата 3 пъти намалиха ми отпуската и ми дигнаха сиромашията 2 пъти Ще гласувам НЕ за ГЕРБ
509
1
 
12
 
! Отговори
Бай Вълчо от Хисаря преди 11 години
Уважаеми приятели,ако искате да се чуствавате комфортно ,гласувайте по съвест.Ако ,не искате ,си е Ваше право.Гласувайте за ПП ГЕРБ.НО ,имйте нещо в предвид,ниога за ГЕРБ.ЗА ...МУТРИ И *** ----НИКОГА.
508
13
 
8
 
! Отговори
безпартиен преди 11 години
И като толкова се радват комунисти-социалисти-доносници, че процентите на ГЕРБ падат, защо на БСП си седят едни и същи от 3 години. Колебаят се между 10-12 % . И когато се напънат Кънчо и Стойчо на голф-игрището ставот около 15 %. Ще ви кажа , че никой не вижда в тройната ламя алтернатива на ГЕРБ.
507
3
 
3
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....БАЦЕ Е МНОО НЕЖЕН С ВАС..ИМАМЕ ДАЖЕ СЪМНЕНИЯ...!
506
4
 
2
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....НИЕ ШЕ ВИ ОПРАИМЕ ЗА 2 САТА...САМО ДА ФАНЕМЕ ПАЛКАТА...!...НА ВАС ВИ ТРЕА УМЕРЕН ФАШИСКИ РЕЖИМ С НАРОДЕН САЛАМ И КИЛО РАКИЯ НА ТРУП...!
505
2
 
4
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....ПААДНАА МУ ГАШТИТЕ НА БАЦЕ ГУУЛЕМ ПРАС...!
504
10
 
7
 
! Отговори
БГ избирател-Енчо К. преди 11 години
До социологПрав е бай Вълчо от Хисаря.Дадохме шанс на 6 партии.Лошо няма. Ама какво свършиха.?С какво ми подобриха живота?/СДС,НДСВ ли или ГЕРБ/За мен ГЕРБ са най- големите крадци и измамници.Никога повече.Предпочитам да дам гласа си за нова партия.Да им се даде шанс.Мисля си за Николай Цонев и може би ще гласувам за него.Все пак е успешен министър и обра всички негативи. Армията е зад него и го уважават.Е .все пак всеки си решава.Но,никога -ГЕРБ.
503
10
 
7
 
! Отговори
Бай Вълчо от Хисаря преди 11 години
Днес сутринта написах във форума, че да се вади нож на умряло куче е , някакси недостойно.Ясно ,че б.б. си отива и заедно с него и ПП ГЕРБТОВА Е ВАЖНО - ОТИВА СИ ПП ГЕРБ.Същественото обаче , е кой да се избере? Това е най важното. И от това ни зависи бъдещетоБСП,ДПС.Кунева,Зенеделците-кои? или други/като Н.Цонев. с НОВА Алтернатива./След 1989г, гласувахме по съвест за:Комунисти,социалисти,демократи/СДС и други/,НДСВ,3-та коалиция и последно ГЕРБАз ще гласувам за Нова Алтернатива./ Н.Цонев
502
6
 
9
 
! Отговори
Обяснявам преди 11 години
До политолог Ти си политолог, колкото аз - астроном. Т.е. - никакъв. Обикновен платен /отГЕРБ/, форумен драскач.
501
17
 
11
 
! Отговори
социолог преди 11 години
Току що публикуваха проучване за България от световни агенции. ГЕРБ - 52 % , СДС-15 %, БСП - 11 % , ДПС- 6 %. Това са истинските резултати. Кънчо и Стойчо да ходят да поливат голф-игрището.
500
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И какво се кефите, че ще се сформира нова тройна ламя с гласовете на Куневица? Егати и радостта.