Финансите на държавата са стабилни, теши ни Дянков

По думите му фискалният резерв е 4,7 млрд. лева към днешна дата
Обновена: 26 фев 2013 17:26 | 26 фев 2013 14:28,
227
Финансите на държавата са стабилни, теши ни Дянков
Снимка: БТА

Фискалният резерв е 4,7 млрд. лева към днешна дата. Няма никакви причини да се спекулира с финансовата стабилност на България, заяви пред журналисти вицепремиерът и министър на финансите в оставка Симеон Дянков преди началото на днешния КСНС при президента.

"Подготвили сме анализ, който сочи, че финансите на държавата са стабилни. Той показва, че в сравнение с началото на мандата просрочените задължения на централно ниво са намалени с 83 процента, на местно ниво в общините - с 21 процента", каза Дянков.

По думите му общо просрочията са намалени с 66 процента.

"Анализът показва, че към днешна дата фискалният резерв има 4 млрд. и 100 млн. лева плюс 600 млн. - авансови плащания, които ни дължи Брюксел", уточни Дянков.

По думите му в момента България е една от най-стабилните държави в Европа.

"Всички опити това да се дестабилизира са политически настроени, просто както в миналото социалистите винаги са водили държавата до фалит и сега се опитват да я доведат до фалит", коментира той.

На въпрос дали има дългове към общини и неразплатени средства към фирми, Дянков каза, че просрочените задължения на държавата към частните фирми в момента са 102 млн. лева, а в началото на мандата са били 780 млн. лева.

Общините към вчерашна дата дължат 175 млн. лева, заварили сме ги на около 200 млн., така че навсякъде сме намалили тези просрочия, посочи Дянков.

По-късно от финансовото министерство изпратиха отчета, който Дянков е представил на КСНС. В него се посочва, че малко над 4 млрд. лева е бил фискалният резерв към вчерашна дата (25 февруари).

За сравнение, през миналата година размерът му е бил малко над 3,8 млрд. лева, но от 2009 г. насам той е намалял наполовина.

„Традиционно в началото на годината размерът на фискалния резерв се намалява поради календара по обслужване на дълга и по-ниските приходи в началото на годината“, посочва се в съобщение на финансовото министерство, разпространено до медиите.

Изключение правят предкризисните години 2007-2009 г. през които в месец януари има нарастване на фискалния резерв поради по-високи постъпления от ДДС в резултат на огромните разходи в края на предходната година, посочват още от ведомството.

Още по темата
От министерството припомнят, че в началото на тази година бяха направени плащания в размер на около 1,9 млрд. лева по дълга на правителството на Симеон Саксксобургготски. Резервът беше натоварен и с директните плащания на земеделските производители в размер на 840 млн. лева. От данните е видно, че през 2011 г. през януари и февруари не е имало плащания за земеделците, а миналата година 644,3 млн. лева са изплатени през януари и още 35,2 млн. лева – през февруари.

Общият размер на платените до сега през 2013 г. суми от фискалния резерв е със 120 млн. лева повече от 2012 г., което също трябва да се има предвид при съпоставката на двете години, поясняват от министерството.

В края на 2012 г. пък фискалният резерв е намалял заради трансферите по оперативните програми, допълват от финансовото ведомство.

По време на консултативния съвет Симеон Дянков е подчертал, че в сравнение с началото на мандата просрочените задължения на централното правителство са намалели с 83%, или с 500 млн. лева, а на общините – с 11%, или 21 млн. лева. Общите просрочени задължения са се свили с 65%, сочат данните.

Министерството на отбраната например е свило просрочените задължения от 109 млн. лева до 68 млн. лева в края на януари, а това на регионалното развитие – от 238 млн. лева до 3 млн. лева. Министерството на вътрешните работи е свило просрочените задължения три пъти за мандата на кабинета – от 45 млн. лева до 15 млн. лева.

Най-сериозно влияние върху дълговете на военното ведомство оказват задълженията на Военно медицинската академия (ВМА), които са били 66 млн. лева към края на януари.

Що се отнася до общините, въпреки че Столичната община свива дълговете си с най-бърз темп, все още е първенец по просрочени задължения (18,4 млн. лева), следвана от Перник – 13,7 млн. лева, и Кърджали – 11,3 млн. лева.

Към края на януари спрямо началото на мандата на правителството са се свили просрочените дългове на общините Хасково, Ямбол, Бургас, Шабла, Приморско и други и са нараснали тези на Перник, Дупница, Сливен, Велинград и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Този с ум на пиле и апетит на изгладнял вълк"да се готви за затвора.Едва ли ще успее да унищожи всички улики.Трябва да отговаря с патрона си за "Стабилността "на финансовата система,до която докара страната.Съд за това човешко недоразумение!
178
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
как ще те ..................
177
0
 
4
 
! Отговори
krassimir преди 11 години
Фискалният резерв е под санитарният минимум, а Дянков се надява при плащане от фирмите на данъците да компенсира разликата. Не съм сигурен, че при тази икономическа политика на ГЕРБ някой ще плати данъци, но ще видим. Лошото е, че всяка година ГЕРБ е харчил около 1 милиард от фискалният резерв на торйната коалиция. Фактически от там и от ЕС се е финансирала почти изцяло икономиката ни, а ГЕРБ практически нищо не са направили и са допринесли за срива в производството и съпътващата безработица.
176
1
 
2
 
! Отговори
А преди 11 години
А ако Гърция продължава все така да пропада освен нестабилна ще стане и доста БЕДНА държава.Който може да мисли е наясно че стабилността е предпоставка за растеж, стига народа и управляващите му от които зависи това да са достатъчно умни и отговорни да го направят.
175
2
 
1
 
! Отговори
Е преди 11 години
*ти в България имало не само 7 млн футболни експерти, но и поне толкова икономически.Айде сега всички коментирали да ми обяснят що за животно е фискален резерв.Че даржавата е финансово стабилна е факт,просто е БЕДНА.Това е което изкара хората по улиците.Който разбира от финанси го вижда ясно, преглеждайки малко публикации на световни икономически институции.За разлика от нас Гърция е сравнително богата но изключително финансова нестабилна държава и това е което изкара техният народ по улиците
174
1
 
4
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Дянков ,Защо ли не ти вярвам ?
173
0
 
5
 
! Отговори
един от народа преди 11 години
ВЪВ ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ ПРАВИТЕЛСТВАТА ИДВАТ НА ВЛАСТ С ЕДНА ЕДИНСТВЕНА ЗАДАЧА - ДА НАПРАВЯТ ЖИВОТА НА ХОРАТА ПО-ДОБЪР ОТ ТОЗИ ДО СЕГА. тЪПИЯ БУДА И ЛЪЖЛИВИЯ И НЕКАДЪРЕН ДЯНКОВ НАПРАВИХА ТОЧНО ОБРАТНОТО - СЕГА ЦЕЛИЯТ НАРОД ЖИВЕЕ МНОГО ПО-ЛЛОШО ОТ ПРЕДИ ТЯХНОТО УПРАВЛЕНИЕ. ЗАТОВА НА ИЗБОРИТЕ ДА ГИ ИЗМЕТЕМ С ГОЛЯМАТА МЕТЛА. АЗ ИСКАМ ДА ЖИВЕЯ ДОСТОЙНО.
172
8
 
5
 
! Отговори
american boy преди 11 години
Симеон Дянков е най-успешния финансов министър в историята на България!
171
2
 
7
 
! Отговори
софия1981 преди 11 години
Дянков,ама финансите на народа ги няма!Щом сме толкоз финансово стабилни защо сме толкова бедни?!Аз не искам да съм отличник на ЕС,искам да се храня,детето ми също.Магистралите ви пък изобщо не ме радват.Народът също не го радват.Като сте толкова добри защо не живеем нормално?Признайте че сте некадърни и си вървете завинаги.
170
2
 
12
 
! Отговори
Бургазлия преди 11 години
Дянков, благодарение на цялата ни политическа класа, барабар с тебе отказах цигарите. Сега, намалям....... яденето.
169
2
 
3
 
! Отговори
Азе преди 11 години
До 211, няма как да е реален, предизборни приказки за лека нощ ще слушаме .....
168
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ИНТЕРЕСНО ми е ТОЗИ РЕЗЕРВ реален или виртуален е?Аз на Дянкофф вяра нямам ....
167
2
 
5
 
! Отговори
Иринка преди 11 години
Има нещо дълбоко сгрешено в изчисленията на Дянков. Иначе - кой бяга от хубавото, бе Дянков? Виж Ирина - защо не бяга от тебе? Защото животът и е добър покрай твоето министерстване.Втори варианш- ако са верни изчисленията - то грешна е науката икономика.Опасявам се, че може и да е последното - защото всяка наука, измислена от хората, обслужва нечии интереси. И те не са на обикновения човек. Така, че изчисленията и формулите може и да са верни, но не са истинни, т.е. не отговарят на реалността.
166
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До двамата комунисти. Не бяхте ли вия които взехте дълг от 6 МИЛЯРДА долара откраднахте ги и после Луканов наложи мораториум . Не сте ли вие които направиха пирамиди фараони и първите ви /ЧАСТНИ БАНКИ/ не ги ли фалирахте вие и откраднахте на хората парите. Не откраднахте ли вие пенсионерските фондове та родителите ни живеят сега като кучета със по 180 лв. пенсия . Няма никакво значение знаем ,помним и не прощаваме . Много поздрави на Кутев като доиде да ви плати 50 рубли надница30
165
3
 
7
 
! Отговори
бай Петко преди 11 години
"...По думите му в момента България е една от най-стабилните държави в Европа. ..." А бе ***, ако сме добре ще ви искаме ли оставсата бе ? Нахрани сиромаха, пък не го питай къде ще се.. ! Щото не си бил гладен. Запомни, ако все още помниш БГ поговорка, че...сития на гладния, вяра НЕ хваща... !
164
5
 
11
 
! Отговори
казах преди 11 години
А, не е той само виновен за празната хазна. Това финансово недоразумение има началник - будабокотиквунев. Той е основния виновник!
163
4
 
14
 
! Отговори
к преди 11 години
Има ли някой да му верва?
162
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе той нека не даде увеличението на пенсиите от 1 април,па тогава да го видя в коя миша дупка ще се завира. Ще го гоним 2 000 000 човека чак до американската му *** и там пред лицето на американските му поръчители ще го линчуваме.
161
6
 
21
 
! Отговори
Божидар БЛагоевград преди 11 години
Тоя пък, тоя... Колко грозен толко и нагъл !!!
160
2
 
15
 
! Отговори
До Иво преди 11 години
Бойко Борисов е във вишните ешелони на държавната власт вече 15год..Ако не вярваш провери в интервюто на Борисов в."Преса" с Валерия Велева. Защото сме реалисти не искаме на власт хора като БУДА.