Мораториумът за земята е грешка, притесни се президентът

"Създава ни негативен имидж, ще отблъсне инвеститорите"
104
Мораториумът за земята е грешка, притесни се президентът
Росен Плевнелиев Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев смята, че решението на парламента за удължаване на мораториума върху купуването на земя от чужденци е погрешно.

„Решението, което е взето, е грешно и за съжаление създава негативен имидж на държавата. То ще отблъсне инвеститорите и цената на това решение ще се плаща от българските данъкоплатци. Подобни решения се наказват по специална процедура от ЕС. Крайно непродуктивно е и не е добре една държава да се отказва от приоритетите и подписите си чрез най-висшия орган, а именно парламента, да дадем знак на целия свят и на ЕС, че не изпълняваме поетите от нас международни ангажименти, заяви той.

Правният отдел в президентството ще реши дали да сезира КС по въпроса, коментира той.

Още по темата
Росен Плевнелиев обяви, че не изключва възможността да инициира промени в Конституцията по време на дебат с гражданите за съдебната система, след като някои от участниците в нея го попитаха дали е готов да поиска промени в основния закон.

Това ще стане обаче след постигнат обществен консенсус и дебати, уточни той.

Готов съм и да инициирам промяна на Конституцията, но е важен подходът,  от уважение към институциите и правовата държава Конституцията не може да се променя на парче, ще изглеждаме смешно, каза още държавният глава.

Според него основите теми, които се формираха по време на дебата, са Конституцията и възможни промени в нея, политическият натиск в съдебната системата и как да се преодолее той, достъп до правосъдие, адекватна отговорност на магистратите, но и правната култура на нацията,  как стават назначенията в съдебната система, неустойчивостта на законите.

Не се гордеем с това, че често правим поправки в законите. 64 закона съм променил като министър без един скандал и то защото работехме по елементарния начин с обществен съвет, а не с поднасянето в последния момент на поправки от някои депутати, каза още той.

Сред предложенията на гражданите бяха да отпаднат държавните такси, които се събират при водене на дела, да има не един, а няколко главни прокурори, както и да се създаде възможност човек да може да се защитава сам в съда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
10
 
4
 
! Отговори
дедо пич преди 10 години
Ето ви я причината и не се карайте безмислено.Виновникът е посочен в прав текст.Чуждите капитали владеят голяма част от българската земя. И то не на граждани от ЕС. Огромният фонд е с руски капитали. Няма какво да се лъжем. Това заяви в Лице в лице членът на УС на България на гражданите Даниел Вълчев и допълни, че мораториумът върху продажба на земя на чужденци е крачка назад от Европейския съюз.
63
6
 
7
 
! Отговори
prokurora преди 10 години
Здравната комисия връща тютюнопушенето в заведенията, Плевнелиев не одобрява мораториума. Така ли ми се струва или не зависимо от цвета на партията нормално мислещият гражданин е мачкан.
62
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
E to i ti si gr[a ama ne ti pridiriame.
61
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 57 Точно така. Като не ни пускат там - марш и те оттук.А другото по - интересно е защо след като са знаели, че мораториума изтича 2014 не са стимулирали населението да си обработва земите, защо цените на прекупвачите са толкова високи, защо разни мутрафончета масово купуват земя и точат субсидии за нея без да правят нищо. Пак има някаква схема.
60
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
МИСЛЯ, ЧЕ Е КРАЙНО ВРЕМЕ ТОЗИ *** ДА БЪДЕ СЪДЕН, ИЗМЪЧВАН И УБИТ
59
5
 
18
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
РОСКО,ДА ТИ ГО ОБЯСНЯ ПРОСТО- Има две неща което ни различават от Европейците...:1. Хуманизъм... - по нашенски "човещина..."2. Чувство за минимална справедливост... - по нашенски "хорски срам"...За да разбереш разликата, прочети...:Човещина... - Що е то "Жизнен минимум" (351лв.) ..., Хорски срам... - Що е то "Социален минимум" (681лв.)..., Ако и след това имаш въпроси, ще ти струват пари...
58
6
 
21
 
! Отговори
ТОТО преди 10 години
Росенчо, стегни се, момче!Какво ми трепериш тука, толкова ли нямаш сили да излезеш и да защитиш майка България или дреме ти на... нотариалния акт за вилата?!Айде по-сериозно, да не ставаме на кълбета, че вече сериозно ни писна от вас!
57
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Продажник!
56
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След като политиците тотално опропастиха държавата и направиха народа неплатежоспособен, оставаше и земята да подарят на чужденците. Може ли покупателната възможност на средния българин да бъде сравнена с тази на бедния европеец. И за каква пазарна икономика говорим, след като българинът изкарва пари недостатъчни за хляба му. Докато сме бедни няма да ни признаят за европейци.
55
8
 
15
 
! Отговори
ЛЕНИН преди 10 години
СПЕКУЛАНТИТЕ КОИТО ИЗКУПУВАХА ЗЕМЯТА НА БЕЗЦЕНИЦА СЕ НАДЯВАТ СЛЕД ОТПАДАНЕТО НА МОРАТОРИУМА ДА Я ПРОДАДАТ НА ДРУГИ СПЕКУЛАНТИ ОТ ЧУЖБИНА НА ДАЛЕЧ ПО-ВИСОКИ ЦЕНИ ....В КРАЙНА СМЕТКА ЗЕМЯТА ПОДОБНО НА БАНКИТЕ В СВЕТА ЩЕ СЕ ОКАЖАТ В РЪЦЕТЕ НА ЕДНА ШЕПА ХОРА ..ТОГАВА КАКВО ЩЕ СТАНЕ С ЦЕНИТЕ НА ХРАНИТЕ ??? ЦЯЛАТА ЗЕМЯ ТРЯБВА ДА СЕ НАЦИОНАЛИЗИРА И ДА СЕ ДАВА ПОД АРЕНДА ИЛИ БЕЗПЛАТНО ОТ ДЪРЖАВАТА НА ТЕЗИ КОИТО ИСКАТ ДА Я ОБРАБОТВАТ .
54
5
 
13
 
! Отговори
Izvestniq преди 10 години
Росен Плевнелиев научи ли конституцията добре, че да тръгва да прави промени? Всички помним онези гафове от началото на годината, които той допусна с налагане вето на конституционен съдия Венета Марковска да встъпи в длъжност. Дано да си е взел нужните поуки и да познава добре законите, преди да реши да внася предложения, за да ги променя.
53
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Единственият политик който мисли и говори нормално е Президента. Всички останали са изпаднали в някакъв див пещерен популизъм насочен единствено към сладоумното и олигофренясъло население.
52
4
 
15
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
За земята и субсидийтеПо закона на СДС и днес - "Арендатора е ВСИЧКО - Собственика е НИЩО"...!- Земята в България винаги е била частна - в ТКЗС се е влизало със земя и "дялов капитал"...- Как обаче се извършиха престъпленията с Частните активи на ТКЗС...???- СДС, назначи Ликвидационни съвети, които разпродадоха Частната собственост на безценица на "правилните хора"Безумните заповеди на Областните управители на СДС бяха...:- "Продайте керемидите на ***... и оставете селяните да откраднат останалото..."(инфо от 1 ръка)- Така и стана в 90% от селата... .
51
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Подкрепям мораториума.Щом нямам право да работя в Англия - те няма да имат право да ми стават съседи.Щом не ме приемат в Шенген - няма и аз да ги приема.
50
4
 
26
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
до 52Добро утро!Същата работа е и с чуждите ЕРП-та у нас! Изкупила чешката държавна компания ЧЕЗ дяловете на едно от трите електроразпределителни дружества у нас и печалбата отива в чешки фондове....за пенсионери, за инфраструктура в Чехия, а не в наши бг фондове.Нагледен пример!
49
7
 
20
 
! Отговори
БЪЛГАРИН 1 преди 10 години
Дали този"омразен" на някои Сидеров няма да се окаже прав и за много други неща-спомнете си предупрежденията за ислямизация,спомнете си началото на бежанската вълна и други такива,човека ги казваше тези неща,ание го считахме за луд.
48
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този не ми е президент...
47
6
 
29
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Щом гражданите на ЕС не са чужденци и ние не сме чужденци за тяхТОГАВА:Защо тогава ни пъдят от тяхната земя, Защо не ни плащат техните заплати и пенсии и детски и социални помощи?Защо германския шофьор взима 5 пъти повече, въпреки че вършат същата работа?Защо английската земя е 10 пъти по-скъпа от българската?Защо австрийските пенсионери идват на почивка у нас, а нашите пенсии не могат да идат в АвстрияКогато техните доходи и цена на земята се изравнят са нашите, тогава ще им продаваме земя!.
46
6
 
34
 
! Отговори
Демон преди 10 години
Ето истината, която се премълчава:1. За всеки декар земеделска земя се плащат субсидии от Европейският съюз.2. Ако френска фирма Х купи земя в България, той ще получи субсидия.3. Данък печалба френската фирма ще плати във Франция, а не в България.4. В резултат от това преките плащания заминават във Франция. България се превръща във ферма на Франция.5. Ако фирмата е регистрирана в България, тя ще плати данъци тук в България.Ето тук е заровено кучето и Волен Сидеров е напълно прав!!!
45
6
 
20
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Не Президент, а *** - офшорналиев...Вмесно да се зарадва, че след толкова години противоподнавяне по всички нъзможни начинитай-после Парламента глъсува с КОНСТИТУЦИОННО МНОЗИНСТВО ЗРЕШЕНИЕ...Той...Тръгнал да реве, като професионална оплаквачка...ЧЕ КЪДЕ ГИ 23 ГОДИНИ ТЕЗИ ИНВЕСТИТОРИ... САМО ПЕРАЧИ НА МРЪСНИ ПАРИ ИДВАТ....