Премиерът от Котел: Трудно днес откриваме будителите!

Не защото ги няма, а защото обществото ни е разединено, призна той
Обновена: 1 ное 2013 16:09 | 1 ное 2013 15:51,
72
Премиерът от Котел: Трудно днес откриваме будителите!
Премиерът в Котел. Снимка: архив, Булфото

Трудно днес откриваме будителите, не защото ги няма, а защото обществото ни е разединено. В миналото духовниците, книжовниците и борците за свобода ги е обединявала една обща кауза - каузата на нашата родина, обяви премиерът Пламен Орешарски, който бе в Котел за Деня на народните будители и 200-годишнината от успението на Софроний Врачански.

Още по темата

Пред стотиците, събрали се на площада в града, министър-председателят посочи, че днешният ден е повод да си припомним, че големите успехи се постигат с усилията на цялото общество.

В приветственото си слово той настоя, че не трябва да се говори за народните будители в минало време.

"Искрено вярвам, че те могат да намерят своите достойни наследници в настоящето - хората, които работят не само за себе си, но и в полза на обществото", каза Орешарски.

Той заяви, че първата задача на кабинета е връщането на страната на пътя на просперитета. Според него това ще се случи по-лесно, ако има диалог и разбирателство.

Премиерът цитира думите на Софроний Врачански, според когото за успеха на българската кауза е необходимо да се повдигне нивото на образованието.

"В настоящето е важно стремежът за повече образование и книжовност също да намери реално изражение. Няма може би по-подходящ ден от днешния да заявя, че образованието е сред водещите ни приоритети сега и в бъдеще, като амбицията ни е не просто да има повече средства за образование, но и да го доближим до потребностите на практиката и до модерните форми на преподаване", добави той.

Като свобода на мнението определи премиера студентските протести в София. Според него техните искания са чисто политически и е очаквал те да касаят проблемите на образованието.

"Вярвам, че трудностите, пред които страната ни е изправена в настоящето, могат да бъдат разрешени", заключи той.

Пламен Орешарски поздрави хората на препълнения площад в Котел, след което се спря лично да поговори с тях. Министър-председателят разгледа Историческия музей и изложбата, посветена на Софроний Врачански.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
2
 
! Отговори
Petelovski преди 10 години
problema e v ushite im?! dobre e da idat na ushen doktor za kontrolen pregled i da im izmie osnovno ushite?!ili da si kupyat moderni silikonovi sluhovi aparatcheta, ako im e povreden sluha?!
56
0
 
5
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
До АнонименТози човек представлява най-нелегитимното и демократически неизбрано правителство в историята на съвременна България, освен че е и най-наглото такова, и което е позор за българската държавност като цяло ! Няма нито един подаден избирателен вот в полза на Коалиция БСП-ДПС-Атака ! Незабавна оставка !
55
0
 
8
 
! Отговори
Спонги преди 10 години
Ха ха ха ха . Будителите днес бяха с протестиращите студенти. Останалите червени бастуни се криеха като мишки.
54
0
 
7
 
! Отговори
qdosan преди 10 години
Да, разбирателство и съгласие, но без мафията, а ти си част от нея, борсук.
53
0
 
5
 
! Отговори
CS преди 10 години
Между 1500 и 2000 души наброява пред Бингото тълпата на Ранобудните студенти, чиито протест стартира точно в 17. 00 пред ректората на Пловдивския университет. Шествието тръгна от ПУ към Главната, а по пътя му в него се вливат всякакви граждани, симпатизиращи на исканията на младежите. Очаква се множеството да достигне кръстовището на Чифте баня и да блокира движението там.Image title
52
0
 
8
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 10 години
Орешарски, при високата степен на бедност в България е много лесно да разделиш обществото. Просто купуваш най-бедната и спяща част да те "харесва" и да "контрапротестира" "спонтанно" с безплатни автобуси. Подправяш подписките с мними подписис и откраднати лични данни, в своя подкрепа - и вместо 30-40 000 изведнъж се оказва, че те подкрепяли цели 700 000! Съответно, останалата част до 7 милиона стават още по-разделени, защото ги правите на ***.
51
0
 
6
 
! Отговори
Samo minavam преди 10 години
И с вас ли да се обединя и с вас ли да строя нещо,***.
50
1
 
8
 
! Отговори
НК преди 10 години
Не знам дали ви прави впечатление, но когато БСП са на власт винаги казват: НАШИ ПРИОРИТЕТИ СА..., НАШИТЕ ИДЕИ СА..., НАШИТЕ АМБИЦИИ СА..., и както предишните 2 мандата, така и в този няма нищо налице. Какъвто и да е бил Борисов и кабинета му работиха с факти, показност, какво искате го кажете, но имаше дела на лице - ще открият детска площадка или градина, уличка или булевард, и т.н.
49
1
 
5
 
! Отговори
Член на БСП преди 10 години
Учителю, будителю, ти си нашта пътиводна светлина!Води ни напред, под знамито чирвено!
48
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Орешарки, продажник жалък! Не е проблемът в липсата на инвестиции в образованието. Проблемът е в тоталния срив и изкривяване на ценностите и моралът в обществото. Липсата на мотивация и вяра, че образованието може да ти е полезно в живота. И как няма да е така, погледнете си политическите назначения! Вижте си депутати в НС! Най-яркия пример - Бат Сали! Всяко едно е подчинено на политически и/или бизнесинтереси. Е какви будители търсите при това положение!?!
47
0
 
9
 
! Отговори
Burgazlia преди 10 години
Прекрасен трансперант: "Котел го огън не гори, Котел го сабя не сече"!!!Не само Котел, господа управляващи: "България, огън не я гори, България сабя не я сече!"Ако не сте се събудили-време е ! Не ви ли боли, като гледате "ОГЪНЯ" в младежите на нашата Родина, които сътвориха /според мен/ най-красивия протест срещу провалили се политици!Пиано пред Парламента, скечове пред НАТФИЗ,които бяха направо гениални!..Бели престилки-бъдещи лекари..МЛАДИ БЪЛГАРСКИ ДЕЦА, КОИТО ИСКАТ ДА ЖИВЕЯТ В РОДИНАТА СИ!
46
1
 
23
 
! Отговори
eeha преди 10 години
Всички български будители ще се обърнат в гроба си, Уринарски! ОСТАВКА!
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ФинансистИнтересно гласуване за поста, явно доста от списващите тук и т.н. протестиращи се финансират именно с тези откраднати пари от здравната каса
44
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Олигарски,твоите БУДИТЕЛИ ЧЕРЕПА и ПЕЕВСКИ ли са,а? Ахаааа?
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Европарламентът финансира фирма на Моника Йосифова по проекти -прочетете в Бивол.бг
42
1
 
14
 
! Отговори
хммм преди 10 години
Защо не излезе да дръпне една реч пред СУ :)
41
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кофронтиране на различни групи в обществото е основния ви приом срещу протестите вече 3 месеца. А просперитета ще е за малка група избрани "Пеевци" на всички ни е ясно.
40
1
 
15
 
! Отговори
RIP BG преди 10 години
Будителите ги няма, защото ги прогонихте в чужбина или пък им ампотирахте желанието за будност (за тези, които все пак се излъгаха да останат у нас) с вашата надменност и алчност, господа политически елит! Вие сте всичко онова, срещу което старите ни будители се бориха едно време! Дори нямате срам да си замълчите днес, ами пак търсите политически дивиденти... Да припомня ли, че днешният празник дори беше забранен преди 89?
39
2
 
24
 
! Отговори
е преди 10 години
Оставка бе, ОРЕХ!
38
3
 
15
 
! Отговори
Dinosaurus преди 10 години
Олигарски, щом не си сред студентите си, щом не си пред паметника на св.св. Кирил и Методий, поне да беше отишъл в Кърджали! Ама там няма нужда да маскираш наглостта на ДПС, защото червените отдавна го харизаха. Дай сега да замазваме очите в изконно български (още през турско робство) крепости на родолюбието и просвещението...и хем да се правим на народен и загрижен държавник, крепен на власт от нелигитимната задлулисна колиция с ДПС! Продажник и гом..яна лопата!