Мъжете - с все по-високи заплати от жените у нас

По-ниските заплати водят и до по-ниски пенсии
1 мар 2014 10:02, Петя Славова
58
Мъжете - с все по-високи заплати от жените у нас
По-ниските заплати водят и до по-ниски пенсии. Снимка: Булфото

Разликата в заплащането между мъжете и жените в България расте на фона на всички политики, стратегии и планове за създаване на равнопоставеност на половете, пише в. “Сега”. А в Европа промяна няма. Това показват данни на Европейската комисия, публикувани по повод на Европейския ден на равното заплащане.

Жените в Европа все още работят 59 дни "безплатно", като се има предвид по-ниските им възнаграждения спрямо мъжете. Разликата в заплащането между половете почти не се е променила през последните години и се задържа на около 16.2% и през 2013 г.

Различно е положението в някои страни като България, Унгария, Португалия, Естония, Ирландия и Испания. Там разликата в заплащането дори се увеличава с годините, отчитат от ЕК. През 2008 г. жените у нас са получавали с 12.3% по-малко от мъжете, докато през 2012 г., за когато са последните данни на НСИ по пол, разликата вече е 14.7%. В сума това означава 9784 лв. средна годишна заплата за мъжете и 7772 лв. - за жените. Трайно смаляване на разликата се наблюдава в Дания, Чехия, Австрия, Холандия и Кипър.

Според експерти, големите разлики в заплащането, се дължи предимно на това, че жените работят основно в по-нископлатените сектори - като образование, медицински сестри, социални дейности, администрация. Докато голяма част от мъжете работят тежък труд, който е значително по-платен.

Изданието уточнява, че по-ниските заплати води и до по-ниски пенсии. За 2013 г. например средната пенсия на жените за трудова дейност е била 252 лв. при 363 лв. за мъжете. Средният осигурителен доход пък е бил 611 срещу 685.50 лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Една формулка а финал!Работата е силата по изминатия път ,всичко друго е коефиценти,коефицентчета и допълнения.С две думи Keep Walking!
45
7
 
4
 
! Отговори
до 48 преди 10 години
Последните 25 години преход !Показаха ,че 2/3 от жените са златотърсачки и мързелани!А тея адвокатски номера колко тежко е да си лежиш на ената кълка и да гледаш деца и да готвиш ,не са актуални.
44
0
 
7
 
! Отговори
до Тцъ преди 10 години
Относно работата - има си един фактор, наречен майчинство ...това е така, от там идва и проблема с нежеланието на работодателите да наемат майки, или въобще жени, за да не излиза служител по майчинство...да не отсъства заради болнични...и за съжаление не винаги имаме идеалния вариант-" мама тате и аз", много често е само "мама и аз"...
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И понеже масата от жените са самостоятелни работохолици и думата мързел им е далеч от речника ,за това и винаги си взимат сиромах.Колкото е по-беден толкова по-доволни- дрън,дрън!2/3 от флъорците които познавам се насадиха на всеки издигнат в култ образ.
42
0
 
1
 
! Отговори
тцЪ преди 10 години
Гледам по коментарите пак се е заформил обичайния спор за това как жените са парцали, пък мъжете са ***... Един въпрос - родителите ви *** и *** ли са, че така окачествявате всички от съответния пол? Относно работата - има си един фактор, наречен майчинство. То не се изчерпва само с една година отсъствие от работа. Докато детето премине през всичките детски болести,обикновено майката е тази, която излиза в отпуск да го гледа. Значи - по-малко време е на работа, оттам по-малко пари.
41
1
 
2
 
! Отговори
до Кака преди 10 години
Образованноста е само един от елементите формиращи заплащането.Има си рискова група,натовареност на работата и не без значение елемента кои ти ги дава и за каква точно извършвана работа.Инженер с по-ниска заплата от шофъор до момента не съм и чувал,а едва ли и ще чуя.
40
1
 
1
 
! Отговори
кака ти Айше преди 10 години
за да станеш лекар - учиш 10 години, за учител 5, за инженер - 5 ...за шофьор- 1 месец...за чистач...по скалата на справедливостта на труда, колкото си по неквалифициран - толкова по- малко заплащане ти се полага, но това вече не е проблем на междуполово съревнование, а на държавна политика...
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
несте имал исериозна връзкаам връзката га става сериозна, *** *** - след като почнат да ти слагат освен в ***, ами и в протмоненцето ли?
38
1
 
3
 
! Отговори
до 42 преди 10 години
Кои ти е казал ,че не мога да се грижа за себе си?Това ти говоря ,че никоя жена не хвана да си подреди еи теи от естетическо женско чуство ,а всичко това се превърна в разменна монета в живота.То и секса и какво ли не не стана даи си ми парцалките ,аз ще ти върна ..,
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
то това кифлата е специално явление,но ако една кифла иска да има същата професия и заплата като мъжа , тя трябва да има това право ...без значение поничка ли е, кифла ли е...
36
0
 
2
 
! Отговори
фемизираните психота преди 10 години
Хапвам сандвичи в картонена посуда ,а прахосмукачкта ми е робот!Добре сте ми дошли !
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До хахахахаха защо някоя Мара да трябва д ти очисти и сготви в квартирата ?"))нал иси би лстудентче ,смянял си ги мацките ,несте имал исериозна връзка -викаш имаш право на всякакво обслужване ?всеки човек трябва сам да може да се грижи за себе си
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
не може едно шофьорче да взима 2 пъти повече от учител,мед.сестра... е аре ся...имам позната мед сестра - взема към 500 кинта и бачка около 10 дена в месеца, вярно дава и нощни смени. Отпуска когато иска и по колкото иска. Последно ходи в някаква частна клиника и като разбрала, че на нощна смяна не се спи и изобщо ако смяната е хлабава, не те оставят да си клатиш краката, а ти възлагат нещо друго се отказа. Постоянно слухти за някой хамсалак с пари, да му се оплаква колко е нещастна
33
4
 
3
 
! Отговори
до 23 преди 10 години
До 1див аграр -отиди на село и се ожени за баба си тогава .. комплексар не можещ да си намери жена -за ттакива винаги парите са виновни че не може да си намери жена ,ти ако изкарваш -няма да ти пречи че и жена ти изкарва ,междувременно си купу за малко някоя *** ,това докато ''милата женичка'' си гледа манджичките вкъщи и те чака :)))пък може и само сманджички да си лягаш
32
5
 
1
 
! Отговори
хахахахах преди 10 години
Когато бях ергенче-студентче и живеех на квартира ,една не се хвана да ми изчисти дома или да ми сготви.Сега всяка Мара ,за деца ,готвене и колко било мръсно ми разправя.
31
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Феминизмът по западен модел е неприложим в България, защото жените хем ходят да работят , хем имат домакински задължения, хем взимат по- малко...ами да въведем направо Шериата, така жената ще си знае мястото и няма да мрънка много много....
30
0
 
9
 
! Отговори
Харалампито преди 10 години
Това е заради политиката на правителството. За да няма разлики в заплащането, трябва при излизане в отпуск за майчинство или болнични заради децата изцяло разходите да се плащат от държавата, а не от работодателя. Той така или иначе си плаща за всички служители здравни и социални осигуровки. Пък и тази глупост да се плаща пак от работодателя отпуска върху отпуската за майчинство за двете години. Пак казвам, поне това трябва да го дава държавата,защото всички работещи ежемесечно плащаме за това.
29
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Феминиските нападат !Не ви знам колко сте бачкали ,прали и готвили ,но моята майка една дума не е казвала ,че и е в тежаст ,баща ми винаги и е помагал без дори да го питат.Та ако вие смятате ,че само ще лежите вкъщи ,ще си се сваляте виртуално ,а балъците ще се връщат с 2-3 хилядарки много сте се залъгали!Издръжката е 100-на лв ,а хубави и свободни жени има колкото си искаме.Жена началник е ужасяващо явление ,комплексираност и истеричност в едно ,аз лично с такива не искам да работя!
28
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мъжете са по -глезени, искат да си ходят до офисчето, а после както мама ги е научила някой да им сготви, почисти,изглади...и после защо жените нямали време да работят извънредно за повече пари...и все пак нещата за сбъркани от към професионално заплащане, не може едно шофьорче да взима 2 пъти повече от учител,мед.сестра...
27
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е да ама на жените не им не налага да си купуват коли нито пък да свалят мадами.Вярно имат си разходи,но реално почти целият финансов пасив по да кажем така ухажването, издръжката и животът със "гаджето" се поема от мъжа.Една жена или момиче общо взето няма особено значение дали е с кинти или не.Важното е да е хубава или поне не много грозна.А един мъж без пари-ми за никъде не е.Е,има и изключения но те са рядкост.Естествено,че е правилно мъжете да получават повече.