Здравната комисия пак не пусна дима в кръчмите

Депутатите отхвърлиха предложението на "Атака" за отпадането на забраната
91
Здравната комисия пак не пусна дима в кръчмите
Снимка: Reuters, архив

Опитът на "Атака" да премахне пълната забрана за пушене в заведенията, както и на открити обществени места, не мина в парламентарната комисия по здравеопазване.

Предложението на националистите в Закона за здравето предвиждаше да отпадне изцяло забраната за пушене на открито и да се въведе частична забрана в заведенията за консумация, като има т.нар. зали за пушачи.

Искането им беше подкрепено от 4 депутати – от „Атака“, ПФ и БСП, а против бяха 15.

Още по темата
Според „Атака“ поне 30 хиляди души са уволнени заради влизането на пълната забрана в сила и има спад в приходната част на бюджета от поне 300 милиона лева.

Здравното министерство, както и съсловните организации, се изказаха против отмяната на пълната забрана.

Според заместник-здравния министър д-р Ваньо Шарков опазването на здравето на нацията е основен приоритет на правителството, а забраната, от една страна, предпазва здравето на непушачите, а от друга, и пушачите пушат по-малко.

Цветозар Младенов от името на БЛС призова дори в рамките на ограничаването на пушенето да се направят и кампании, които да имат превантивен ефект и да обхващат и децата.

Председателят на комисията проф. Стоян Тонев смята, че трябва да има и финансова обвързаност при режима на пушене.

„В Швеция се пуши най-малко в света, ограниченията са по-малки, но цените са между 15-20 процента по-високи в помещенията за пушачи“, мотивира се той.

До 17 на сто най-много може да се ограничи пушенето, защото няма страна с по-малко пушачи, добави проф. Тонев.

Според Тунджер Кърджалиев от ДПС предложението на „Атака“ е немотивирано и ретроградно от гледна точка на глобалната тенденция за обществено инкриминиране на тютюнопушенето.

Десислава Атанасова от ГЕРБ призова да се засили контролът върху забраната, защото почти няма заведение, в което да не се пуши.

Джевдет Чакъров от ДПС пък настоя за силна превенция сред децата, защото около училищата се продават масово цигари.

Димитър Байрактаров от ПФ, който подкрепи промените, обяви, че когато беше въведена пълната забрана за пушене, бизнесът е претърпял огромни загуби, защото преди това е вложил хиляди левове в обособяването на специални помещения.

Забраната не решава проблемите, обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: НСзабранапушене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
7
 
! Отговори
бг преди 9 години
Здравната комисия какво го чепка този въпрос?Няма ли си друга работа!
21
4
 
11
 
! Отговори
7 преди 9 години
Собствениците на заведения ако искат някой да ги чуе, да вземат да се наговорят и да затворят абсолютно всички заведения до пролетта. Само така ще уврат *** чутури на измекярите дето управляват - хем ще им се стоварят на главата 20-30 хиляди безработни, хем грам стотинка няма да видят от данъци
20
8
 
5
 
! Отговори
тъпа работа преди 9 години
няма такава тъпотията както родната Българска. В цял свят забраняват пушенето, тук правят предложения за разрешаване. В цял свят няма държава в която да има 290 регистрирани партии. Както винаги ние сме открили топлата вода. Трябва да има 2 максимум 3 партии - и такива като АТАКА, Зелените, Червените, Розови, Пембяни и тем подобни да си намерят друга работа. Няма да се оправим и след 2 000 години. в САЩ да не би да имат 200 партии а са над 200 милиона население, а ние сме 7 милиона със над 300
19
2
 
3
 
! Отговори
дедо ПИЧ преди 9 години
Всичко друго оправиха мизерниците и откраднатите пари от КТБ даже и само цигарите останаха като проблем.А бе я всички заедно в редица по двама към Централния Затвор кумунуидни ***!
18
0
 
4
 
! Отговори
... преди 9 години
До 19Както казва колегата 21 и аз имам един такъв случай - сервитьорката дойде и ни каза - "ще ви взема пепелниците, защото ни се обадиха да ни кажат, че ни идват на проверка"....сешшлисе ;) само да вметна, че на нашата маса така или иначе никой не пушеше!
17
0
 
8
 
! Отговори
до16 преди 9 години
Сигнализирай бе колега,има си органи за това,нека всеки да го прави и институциите ще започнат и те да си вършат работата под натиска на обществото.Винаги чакаме някой друг да свърши работата вместо нас.За това и нямаме общество.
16
3
 
7
 
! Отговори
бг преди 9 години
Цялото управление на държавата е един дим!Цигарения нищо не е!
15
1
 
10
 
! Отговори
... преди 9 години
За съжаление така или иначе тази забрана не се спазва.
14
22
 
7
 
! Отговори
атака преди 9 години
Атака е единствената партия която мисли за народа и България.Атака Победа.
13
5
 
9
 
! Отговори
Ico преди 9 години
Волен К-во, Волен К-во, Волен К-во...
12
8
 
17
 
! Отговори
. преди 9 години
Не може за 1 кафе да си осмърдя дрехите, после колата и утре в нея да возя детето.Също и да си представим в ресторант сервитьор с кредит и бронхиална астма - дали има избор :)Извратена работа. Който иска да ходи на ресторант забраната за пушене няма да го спре. Обаче, който не пуши не би стъпил. Къде е файдата от махане на забраната не е ясно.
11
3
 
8
 
! Отговори
detelina преди 9 години
Само, да попитам, защо се произвеждат -цигари!?
10
3
 
17
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Ne trqbva da se pu6i v zavedeniqta!
9
5
 
35
 
! Отговори
Тошев преди 9 години
Стига с тези цигари вече, хората като им се допуши излизат пушат една цигара и после пак влизат. И на пушачи и на непушачи им е по-добре така. Стига сте разделяли и насъсквали хората. Сегашното решение е добро и нека да остане.
8
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
BRAVO !
7
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Едно удоволствие ни остана в тая държава и него ни го отнеха. В квартала има няколко частни клуба, в които се пуши и винаги са пълни. Другите кръчми разчитат на клиентела само в делнични дни на обед, като дойдат бачкаторите да хапнат. Даже някои вече фалираха.
6
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Една добра новина!
5
3
 
13
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
То пък оставаше да разрешите отново да се пуши, Европа да не е фалирала като не се пуши, ама, че ***.
4
2
 
18
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
То в Макдония която не е в ЕС НЕ СЕ ПУШИ в заведения ,а пък да не говорим за Румъния ,Италия ,Исапания .... Да се забрани този популизъм от партиите ,които като Атака набират "шарани" за гласове !
3
2
 
13
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Едно лоби се спихна