Министрите Калфин и Митов с прекъснати здравни права

Те са работили в друга държава от ЕС и там са се осигурявали здравно
18 мар 2015 07:34, Златко Желев
8
Министрите Калфин и Митов с прекъснати здравни права
Снимка: архив, Булфото

Двама от министрите в правителството "Борисов 2" са с прекъснати здравноосигурителни права и в момента не могат да се лекуват по линия на здравната каса. Т.е. трябва да плащат от джоба си, показва проверка на "Труд" в НАП.

Става дума за вицепремиера Ивайло Калфин и за външния министър Даниел Митов. Проблемът при тях обаче е, че са работили в друга държава от ЕС и там са се осигурявали здравно. Само че и двамата не са подали заявление до НАП, както изисква член 40б от Закона за здравното осигуряване, за да уведомят, че вноските им са превеждани в друга държава от ЕС. Само така приходната агенция не отчита задължения за периода, в който са се осигурявали зад граница.

"Проверката на здравоосигурителния статус се извършва по законов принцип, независимо за кои граждани става дума. А узнаването за осигуряването им в друга държава от ЕС става, след като получим уведомление от съответния човек", коментираха от НАП.

Ако осигуреният подаде нужния документ, коригирането на неизрядния му статус става за минути. Т.е., ако днес или утре Калфин и Митов предоставят налагания от закона формуляр, за минути системата ще отчете, че вече не са с прекъснати здравноосигурителни права.

"Имам прекъсване, докато бях в Европейския парламент", обяви вицепремиерът Калфин и обясни, че като евдродепутат многократно е проверявал как да се осигурява.

"Сега този въпрос, също и за пенсионните осигуровки, стои за доста хора. Проучвам как да се промени законодателството", обясни той.

"Министър Митов ще внесе в първия възможен момент, щом е в България, необходимото заявление до НАП", каза пък Бетина Жотева, говорител на външното министерство.

13 от 20-те министри са пълни отличници, те нямат и една от позволените им до 3 неплатени вноски за последните 36 месеца. Сред тях са премиерът Бойко Борисов, здравният министър д-р Петър Москов и спортният Красен Кралев.

Четирима са с по една неплатена вноска - Владислав Горанов, Теменужка Петкова, Христо Иванов и Ивайло Московски. А две непреведени осигуровки има Вежди Рашидов, но той не е с прекъснати пациентски права (има право на още една неплатена вноска).


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Центъра на лаврата в България е здавеопазването,образовани.Един професор ,щом може да източва здравната каса,така и има акъл да я напълни.Оперираха,снаха ми два пъти.Платихме 1700лв на ръка,другата пасиентка в стаята плати 4000лв за здраве.Здравето е по важно ,много лесно се казва не гидавай.А имали кой да стои зад гърбати,закрилник няма.Какво да доказваме на кого да доказваме.Занимаватсе с глупости ,че някойси неплатил здравни осигуровки.Центъра на корупцията са медиците ,източват здравнатакаса
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Социален министър с прекъснато здравно осигуряване. Поредният парадокс.
4
1
 
11
 
! Отговори
Двамата са ... преди 6 години
... работили не в друга, а за друга държава. И продължават да го правят. За останалите - типично асоциално поведение...
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да им имам проблема на тия двамата.
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горките, сега ако се разболеят трябва да си построят болници с откраднатите пари !!
1
0
 
8
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Те тези двамата не са българи !