ДПС сезира Цацаров за "сейфовете" на Василев

Нарушен е НПК, видя лидерът на партията Лютви Местан
Обновена: 2 апр 2015 14:02 | 2 апр 2015 12:58, Камелия Цветанова
30
ДПС сезира Цацаров за "сейфовете" на Василев
Снимка: архив, БулФото

ДПС сезира главния прокурор Сотир Цацарав заради твърдението на вече обвиняемия от прокуратурата за длъжностно присвояване в особено големи размери бивш мажоритарен собственик на затворената КТБ Цветан Василев, че крие в сейфове доста нелицеприятни неща за политическия елит.

Още по темата
Банкерът проговори в края на миналата седмица в интервю пред Явор Дачков за „Гласове“ и заяви, че е дал показания пред съдия в европейска държава, а те се пазят при двама нотариуси в различни държави, като условието да бъдат показани, е настъпването на неговата смърт.

Според лидера на ДПС Лютви Местан, Василев директно е нарушил текст от Наказателно-процесуалния кодекс, според който всеки, разполагащ с информация за извършено престъпление, е длъжен да информира органите по досъдебното производство.

„Признанието на Цветан Василев, че крие в сейфове нелицеприятни неща за политическия елит, информация, която би могла да обясни фалита на банката и разграбването на над 4 милиарда, е признание за нарушаване на НПК“, отсече Местан.

Заради това с писмото си до главния прокурор той настоява Цацаров да предприеме действия и да потърси отговорност от Цветан Василев за укриване на данни.

Отделно от ДПС са изпратили писмо до шефа на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков, от когото чакат отговор на въпроса - привлечена ли е външна или вътрешна институция, която да разследва ситуацията около КТБ.

„Искаме цялата истина независимо от това кои политици биха били засегнати от нея“, настоя Местан.

Според него при едно разследване няма как да се скрият следите и да не стане ясно къде е отишла всяка стотинка от КТБ.

„Когато се разкрие цялата истина за КТБ ще бъде отговорено и на въпроса кой съзнателно и добре планирано продуцира митовете свързани с КТБ и ДПС, за да изгради един параван, зад който се крият доста нелицеприятни истини“, увери той.

„А за кои точно политици, кои точно политически сили, имайте търпение, ще получите отговорите след разплитане на все още обвитата в мъгла истина за КТБ. Тогава ще си обясните и щедростта на банката към дъщери на политически лидери с тлъсти хонорари за бог знае какви грандиозни анализи.

Аз например се интересувам от кога са тези договори за по 30 хиляди евро на месец, от колко години, защото ако са от 10 години по 30 хиляди евро на месец пред мен се изправят очертанията на суми, които не мога да си представя. Не можем да говорим абстрактно къде са парите на КТБ, те имат движение, а от признания имат и още по-парадоксално движение пътуват от едно лице към същото лице“, коментира Местан.

Той определи възможността за конферентна връзка между Цветан Василев и депутатите от временната комисия в НС, която изяснява истината около фалита на КТБ, като обидна за българската държава.

Според него това би било „нагла претенция да се поставиш над върховенството на закона".

„Единственото нещо, което може да направи това лице е да дойде в страната и да отговаря пред компетентните органи“, заключи Местан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: ДПССотир Цацаров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
4
 
! Отговори
атанас тодоров преди 9 години
Троловете пак ръсят глупости на поразия научили са си репликите на изуст.Дано всичко излезе на яве и вашите вождове е се скрият като мишки
22
1
 
8
 
! Отговори
25 години преди 9 години
Цацаров да не се прави на луд а да предаде Папката с Делата от Възродителен Процес на Европейския Съд само там може да се реши Проблема който вече 25 години чака и чака
21
1
 
4
 
! Отговори
Шест точки преди 9 години
Искате да ги нямя за да може вие спокойно да си крадете и да мародерствате понеже дрого не знаете и не можете. Нооо иви няма да стане. В цял свят знаят за вас и никаде не ви искат- като се каже БГ и краи.
20
2
 
3
 
! Отговори
Шест точки преди 9 години
А бе толкова сте жалки и хйдуци че чак срам нямате. Човека крещи и казва даите да отворим досиета да намерим крадците и виновните да се накажат и то в народното сабрание на БГ а вие балки хайдути ни чули ни видели, устата ви знае едно дпс и то щото е популярно и хората работят и заради зависта ви сте го запомнили не от акъл.дали ще е дос или ткзс тези или други подобни ще са в власта и в управлението защото са граждани на страната и за да може да ви спрат вас хаидутите да не крадете.
19
0
 
8
 
! Отговори
Нина преди 9 години
До bongoА бе кво става с Фидосова, АААА?
18
7
 
10
 
! Отговори
Докога ще търпим ДПС преди 9 години
А хонорарът на великия хидроинженер Доган за Цанков камък... Кажи нещо и за него г-н Местан....
17
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Г/н Местан, 25 години стигат, а 500 да не ги споменаваме ....Не палете клечки, но вие си знаете както винаги............ деспотия, тирания , фундаметализъм, това е обречена кауза, пък надут индивид с бг паспорт и турско самосъзнание нека пробва, не пречи.......................
16
1
 
3
 
! Отговори
Непознат преди 9 години
До BGВерно ли бе???
15
2
 
13
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
ДА СЕЗИРАТ ДА СЕ ОТКРИЯТ СЕЙФОВЕТЕ НА СЛАНИН ЗУРЛАНСКИ И АГЕНТ ДОГАН..А МЕСТАН Е ПРОСТО ГОВОРИТЕЛ..РАЗБИРА СЕ МИЛИОНЕР ДЕ..
14
4
 
14
 
! Отговори
a преди 9 години
Кога Бостан ще отговори на следните въпроси ?Лицето Доган ли 'самоуби' Ахмед Емин ?Лицето Доган ли 'поръча' щофьора на Ася Петрова, докато тя беше окръжен прокурор в Шумен и работеше по делото 'Килърите' ?Лицето Доган ли 'поръча' Илия Павлов , с когото бяха заедно в Мултигруп ?Лицето Доган възлагал ли е 'мокри' поръчки на Пешо сумиста ?Лицата Доган и Камен Пенков ли са покровителите на Брендо ?Лицата Доган и Камен Пенков ли са покровителите на Златко баретата ?Лицата Доган и Д. Пеевски ли са покровителите на Пешо сумиста и Маргините ?Лицето Доган ортак ли е с Йосич чрез Хр. К
13
4
 
7
 
! Отговори
??? преди 9 години
Къде е Волен,къде е Волен???
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До FBI"Нищо ново след 25 години..."Аз като Ви разправях, че по-умен от бая Ви Тошо няма, Вие мучахте.Те Ви сега тикви такива!
11
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом се крие в Сърбия , няма чисто Досие
10
2
 
9
 
! Отговори
FBI преди 9 години
Прилича на Източването на Държавния Резерв 1989 години при Тодор Живковия Комунизъм , пак познати СХЕМИ нищо ново след 25 години
9
2
 
25
 
! Отговори
bongo преди 9 години
Абе какво стана с Бисеров
8
0
 
15
 
! Отговори
Чикън преди 9 години
Нашият народ от нищо не се възмущава, а те от алчност ще се самозатрият.Добре дошли в България!
7
0
 
23
 
! Отговори
гочо преди 9 години
Май Цацаров не иска да му лъснат далаверите.
6
0
 
24
 
! Отговори
къде се скри преди 9 години
Г-н бисеров, защо не ОТГОВАРЯ, кого представляваше той?
5
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом политиците се притесняват от съдържанието на сейфовете на Цв.Василев, значи има доста помия там
4
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
че парите ги откраднаха от дпс и бсп, за да си платят за изборите!